امکان جداسازی سازمان امنیت ملی آمریکا از فرماندهی سایبری
به گزارش کارگروه بین الملل سایبربان؛ بر طبق اظهارات 5 تن از افرادی که با این موضوع در ارتباط هستند، کریس انگلیس (Chris Inglis)، معاون پیشین رئیس آژانس امنیت ملی، انتخاب اول جیم ماتیس (Jim Mattis)، وزیر دفاع ایالات متحده، برای پست ریاست سازمان امنیت ملی عنوان شده است؛ بنا بر این تصمیم، جیم ماتیس باید ریاست آژانس را از نیروی سایبری پنتاگون جدا نماید.
ژنرال پاول ناکاسون (Paul Nakasone) رئیس هر دو سازمان فوق، از وزیر دفاع خواسته است که اداره هر دو سازمان را به یک رهبر واگذار نماید؛ زیرا این سازمان نظامی نوپا، قادر به ایستادن روی پای خود نخواهد بود.
به نقل از 2 تن از مقامات رسمی، وزیر دفاع در هفتههای اخیر، تصمیم به جدا سازی دو سازمان مورد نظر گرفته بود، لیکن مشاوره ناکاسون منجر به بازبینی در خصوص اتخاذ این تصمیم شد.
رئیس جمهور که تصمیم نهایی با او است، به نظر میرسد که پیشنهاد وزیر دفاع را بپذیرد.
آدریسیا هریس (Audricia Harris) سخنگوی پنتاگون در این خصوص اظهار داشت: «تا کنون تصمیمی در اینباره گرفته نشده است؛ هنگامی که تصمیم نهایی اتخاذ شود، بازتابی از تعهد این وزارتخانه در خصوص پیشدستی در شکست و توقف فعالیتهای مخرب سایبری خواهد بود.»
معاون پیشین آژانس از اظهار نظر در این باره خودداری نمود.
وی در صورتی گزینه بسیار مناسبی تلقی میشود که رهبری آژانس، برای اولین بار در تاریخ ریاست 66 ساله، از سوی یک فرد غیر نظامی صورت پذیرد. وی در مقام معاون رئیس آژانس از سال 2006 تا 2016 خدمت کرده است و طی دوران 28 ساله خدمت خود در آژانس، عهده دار رهبری پستهای عملیاتی، از جمله افسر رابط ایالات متحده در لندن و قائم مقام رئیس اطلاعات سیگنال در بخش تحلیل و تولید بوده است.
هریس مورد احترام کارکنان نظامی و غیرنظامی از سراسر ارکان دفاعی و اطلاعاتی است.
مایکل هایدن (Michael Hayden) که به عنوان ژنرال نیروی هوایی از سال 1990 تا 2005 در آژانس خدمت کرده است در این خصوص بیان داشت:
اگر تصمیم بر غیرنظامی کردن ریاست آژانس گرفته شده، وی نخستین انتخاب من خواهد بود.
کریس، فارغ التحصیل آکادمی نیروی هوایی و استاد میهمان در مطالعات آکادمی نیروی دریایی ایالات متحده در آناپولیس است. وی، به مدت 9 سال در خدمت نیروی هوایی و 21 سال در خدمت گارد نیروی هوایی ملی، پس از بازنشستگی در مقام سرتیپ ژنرال، در سال 2006 بوده است.
به گفته هایدن، وی، نمایانگر ترکیب فرهنگهای دنیای اطلاعات و حوزه نظامی است. کریس میتواند گزینه مناسبی از بین 2 یا 3 رهبر ارشد دیگر باشد.
ایده جداسازی مرکز فرماندهی سایبری آمریکا و آژانس امنیت ملی، پر از اشکال است. تلاشهای فراوانی در راستای پیاده سازی ایده مذکور صورت گرفته است که همگی بنا به دلایل گوناگون، متوقف شدهاند. اوباما در دوران ریاست جمهوری خود بسیار برای عملی کردن این ایده تلاش نمود، لیکن با تأخیر مواجه شد. وی در دسامبر 2016 در هفتههای پایانی خدمت خود، درباره این ایده بیانیهای صادر کرد مبنی بر اینکه، مرکز فرماندهی سایبری آمریکا، به بلوغ رسیده و دیگر باید متکی به خود باشد.
رییس جمهور ترامپ نیز، منتظر دریافت یک پیشنهاد از طرف ماتیس است. ناکاسون، طی پیشنهادی به ماتیس در ماه اوت گفته است که هر دو سازمان تا اطلاع ثانوی، تحت ریاست یک نفر باقی خواهند ماند. به عقیده وی، مرکز فرماندهی سایبری ایالات متحده هنوز به پشتیبانی اطلاعاتی آژانس نیاز دارد. دیگر مقامات اظهار داشتهاند، در صورتی که مرکز فرماندهی سایبری از سوی آژانس رهبری نشود، سازمان اطلاعات و جاسوسی ممکن است دیگر حمایتهای لازم را ارائه ندهد.
مرکز فرماندهی سایبری که در سال 2009 راه اندازی شده است، نقش با اهمیتی را در حوزه دفاع در برابر حملات سایبری که از سوی دشمنان خارجی از جمله روسیه رخ میدهد، بازی میکند. نیروی سایبری این سازمان، از 133 کارگروه و 6 هزار و 200 تن، تشکیل شده است، اما بنا به گفته مقامات، در زمینه آمادگی و کارآمدی، تیمی بیتجربه به شمار میرود.
ناکاسون در بیانیهای در ماه می، اظهار داشت:
به محض اینکه کار ساخت نیروی مأموریت سایبری به پایان برسد، ما به سرعت از تولید نیرو به آمادگی پایا، تغییر موضع خواهیم داد. ما باید از رویکردها، توانمندیها و آمادگی مسئولین خود اطمینان حاصل نمائیم تا از آن در راستای موفقیت سایبری تهاجمی، بهره بریم.
برخی از مقامات پیشین وزارت دفاع و سازمان اطلاعات، نظیر کیث الکساندر (Keith Alexander),مدیر اسبق آژانس امنیت ملی، مایک مکنل (Mike McConnell) مدیر سابق سازمان اطلاعات ملی، رابرت گیتس (Robert Gates) وزیر دفاع پیشین، مخالفت خود را با ایده یادشده اظهار نمودهاند. در هفته جاری، دیوید پترائوس (David Petraeus), مدیر پیشین سازمان جاسوسی که اکنون یک ژنرال بازنشسته است، طی نشست سایبری واشنگتون پست اعلام کرد که در نظر دارد ریاست سازمان را تا اطلاع ثانوی به دو نفر بسپارد. لیکن دیگر مقامات معتقدند، مرکز فرماندهی سایبری، برای داشتن نیروی جنگی بالغ، نیازمند رهبری مجزا است. آنها خاطر نشان کردند که مأموریتهای هر دو سازمان مذکور، اساسا از هم متفاوت هستند. هدف از مأموریت آژانس، جاسوسی، کسب و حفظ دسترسی به رایانهها به منظور جمع آوری اطلاعات است؛ اما هدف مأموریتهای مرکز سایبری، ایجاد اختلال و خنثی نمودن توانمندیهای جنگی دشمنان، عنوان شده است.
انتظار میرود در صورت عملی شدن ایده یادشده، ناکاسون، در مقام ریاست مرکز فرماندهی سایبری باقی بماند. مرکز مذکور به تازگی به پایگاه فرماندهی جنگنده که معادل با فرماندهی مرکزی ایالت متحده است ارتقاء یافته و مسئولیت نظارت بر عملیات نظامی را در خاور میانه با حدود صلاحیت جهانشمول مأموریت پنتاگون، برعهده دارد. بنا به اظهارات مقامات، صرف نظر از آنچه که در آینده رخ خواهد داد، هر دو سازمان به همکاری نزدیک با یکدیگر ادامه خواهند داد.