اقدامات تلافیجویانه آمریکا در پی هشدار سایبری به روسیه
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ رئیسجمهور آمریکا بهتازگی به ولادیمیر پوتین نسبت به تواناییهای سایبری ایالاتمتحده آمریکا هشدار داد تا در صورت عدم توقف حملات سایبری برخاسته از خاک این کشور انتقام بگیرد.
به اعتقاد برخی کارشناسان آمریکایی منجمله جیم لانگوین (Jim Langevin) این هشدار ممکن است با اقداماتی همراه باشد تا کرملین نسبت به جدیت آمریکا پی ببرد.
لانگوین، رئیس کمیته مجلس نمایندگان در امور سایبری، فناوریهای نوآور و سیستمهای اطلاعاتی دراینباره معتقد است:
من بیش از یک دهه است که در حوزه سیاست امنیت سایبری فعالیت میکنم. من آنقدر سادهلوح نیستم که فکر کنم پوتین قرار است فردا تجدیدنظر کرده و هکرهایی را که سالهاست دولت او با آنها همزیستی کرده، بازداشت کند.
او در گفتگو با شرکت فناوری و رسانه CQ Roll Call میگوید:
بایدن کاملاً واضح بیان کرد که اگر [پوتین] مجرمان سایبری را که در روسیه فعالیت میکنند همچنان نادیده بگیرد، اقداماتی انجام خواهد داد. من فقط امیدوارم که رئیسجمهور آماده اقدام سریع و قاطع باشد، وقتی زمان آن فرارسد.
به گفته وی، پس از دیدار دو رئیسجمهور در ژنو، بایدن در یک کنفرانس خبری به خبرنگاران گفت لیستی از 16 بخش مهم زیرساختی ایالاتمتحده منجمله تصفیهخانههای آب و فاضلاب، شرکتهای پایپ لاین، کارخانههای کشاورزی و فرآوری مواد غذایی به پوتین ارائه داده است تا حملات سایبری به آنها متوقف شود.
بایدن گفته است:
من به او نگاه کردم ... گفتم چه احساسی داشتی اگر باج افزارها خطوط انتقال میدانهای نفتی شما را در اختیار میگرفتند؟ او گفت که این مهم خواهد بود. به او گفتم ما توانایی سایبری قابلتوجهی داریم و او نیز این را میداند. اگر آنها واقعا این موازین اصلی را نقض کنند، ما پاسخ خواهیم داد.
به گفته کارشناشان آمریکایی، طی سالهای اخیر، چندین دولت ایالاتمتحده تلاش کردهاند با قدرتهای سایبری به توافق برسند تا به زیرساختهای مهم یکدیگر منجمله تأسیسات آب و فاضلاب، کارخانههای فرآوری مواد غذایی و منابع سوخت حمله نکنند. در سال 2015، باراک اوباما با شی جین پینگ، رئیسجمهور چین توافق کرد تا پکن جاسوسی سایبری را متوقف سازد.
به باور جیم لوئیس (Jim Lewis)، کارشناس سیاست سایبری، معاون ارشد رئیس مرکز مطالعات استراتژیک این توافقات دوجانبه و بینالمللی اثرگذار به نظر نمیرسند. او معتقد است:
ما مرزهایی داریم که روسها اکنون سه بار با آنها موافقت کردهاند. خب ... چه چیزی تغییر کرده است؟ تا زمانی که پوتین یک تصمیم سیاسی برای بازگرداندن همه نگیرد، هیچچیز تغییر نخواهد کرد.
لوئیس عقیده دارد نگرش و واکنش پوتین به هشدار بایدن بهاحتمالقوی «این را ثابت کنید» خواهد بود. او میگوید:
بنابراین توپ به زمین ما برگشته است و اگر ما کاری کنیم که روسها و پوتین وادار به تجدیدنظر شوند، گفتگو میتواند مفید واقع شود. اما علاوه براین، روسها فقط میخواهند ببینند که آیا ما بلوف میزنیم یا خیر. بحثهای داخلی احتمالاً ادامه خواهند یافت تا دفعه بعد روسها کاری انجام دهند و ما تدابیری اتخاذ کنیم. اما پیش از آن، دولت احتمالاً حمایت و همپیمانی متحدان را برای هرگونه اقدامی جلب خواهد کرد.
به باور لوئیس، ایالاتمتحده فعلا فقط در یک حوزه محدود به حمله تلافیجویانه در فضای سایبری روی آورده است. به نظر میرسد بایدن بیشتر به دنبال این است که روسها را تحتفشار قرار دهد.
او معتقد است:
نه روسها و نه چینیها از ما هراسی ندارند. بنابراین آنها خود را درگرو توافقات نمیبینند كه درگیر حملات سایبری نیز نشوند. برخلاف اوباما و دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق، بایدن درک بهتری از این مسئله دارد و به نظر میرسد که او میداند در آینده چهکاری باید انجام دهد.