افشاگری فیسبوک در مورد رسانههای جعلی ارتش آمریکا علیه روسیه،ایران و غرب آسیا
به گزارش کارگروه شبکههای اجتماعی سایبربان؛ متا شرکت مادر فیسبوک در جدیدترین گزارش خود یک کمپین هماهنگ را شناسایی کرده که کشورهای غرب آسیا را هدف قرار میدهد و این کمپین را به ارتش ایالاتمتحده نسبت داده است.
فیسبوک اعلام کرد که 39 حساب فیسبوک، 16 صفحه، دو گروه و 26 حساب در اینستاگرام را به دلیل نقض قوانین این شرکت یا به عبارتی "رفتار غیر معتبر هماهنگ" حذف کرده است. اصطلاحی که این شرکت برای توصیف کمپینهای ساختگی در رسانههای اجتماعی که معمولاً توسط دولتها انجام میشود استفاده میکند.
این کمپین بهطور خاص بر ایران، افغانستان، الجزایر، عراق، قزاقستان، قرقیزستان، روسیه، سومالی، سوریه، تاجیکستان، ازبکستان و یمن متمرکز بود.
فیسبوک خاطرنشان کرد که موارد فوق تنها رسانههای اجتماعی نیستند که این کمپین هدف قرار داده بلکه این شرکت توانسته حسابهای جعلی دیگری از این کمپین را در توییتر، یوتیوب، تلگرام، VKontakte، Odnoklassniki و سایر رسانههای اجتماعی پیدا کند.
فیسبوک در ادامه اعلام کرد این کمپین دارای چندین دسته از حسابهای جعلی در پلتفرمهای ما بود که برخی از آنها قبل از بررسی ما توسط سیستمهای خودکار ما شناسایی و غیرفعال شدند. این شرکت توضیح داد که اکثر پستهای این عملیات با مشارکت اندک یا بدون مشارکت جوامع معتبر روبرو شده بود.
فیسبوک تصریح کرد:
اگرچه افراد پشت این عملیات سعی کردند هویت و ارتباطات خود را پنهان کنند، اما تحقیقات ما ارتباطهایی بین این افراد با ارتش ایالاتمتحده پیدا کرد.
فیسبوک اعلام کرد پسازآنکه محققان شرکت Graphika و رصدخانه اینترنتی استانفورد طی گزارشی در ماه اوت از عملیات نفوذ حامی غرب در رسانههای اجتماعی پرده برداشت، این شرکت تصمیم گرفت تحقیقاتی را درباره فعالیتهای مشکوک غیر معتبر انجام دهد.
متا گفت که این پستها بهطورکلی ورزش و فرهنگ در یک کشور خاص، همکاری با ایالاتمتحده، ازجمله همکاری نظامی؛ و انتقاد از ایران، چین یا روسیه را پوشش میدادند.
واشنگتنپست در ماه سپتامبر گزارش داد که وزارت دفاع دستور بازنگری در برنامه «جنگ اطلاعاتی» را پسازاینکه کاخ سفید و سایر آژانسها در مورد تلاشهای ارتش برای تأثیرگذاری بر مردم خارج از کشور مطرح کردند، صادر کرد.
بخشی دیگر از پستها انتقاد از ایران بود و حاوی ادعاهای عجیبوغریب در مورد برداشتن اعضای بدن بود که یکی از مقامات دفاعی آمریکا به واشنگتنپست گفت که این کار نقض «دکترین و شیوههای آموزشی پنتاگون» است.
متا خاطرنشان کرد:
اگرچه این کمپینها وانمود میکردند از سوی مردم محلی در کشورهای هدف اداره میشوند؛ اما کمپینهای یادشده در ساعات کاری ایالاتمتحده فعالیت میکردند.
متا افزود:
اکثر پستهای منتشرشده در این عملیات با مشارکت اندک یا بدون مشارکت جوامع معتبر روبرو شدند. افراد پشت این عملیات درباره اخبار و رویدادهای جاری، ازجمله نگرانیهای مربوط به تروریسم و تمجید از ارتش ایالاتمتحده و همچنین کرونا عمدتاً به زبانهای عربی، فارسی و روسی مطالب خود را منتشر میکردند که ما برخی از آنها را به دلیل نقض خطمشی اطلاعات نادرست خود حذف کردیم.
متا همچنین توضیح داد:
این عملیات همچنین پستهایی در انتقاد از ایران، چین و روسیه ازجمله حمله روسیه به اوکراین، رفتار چین با مردم اویغور، نفوذ ایران در غرب آسیا و حمایت روسیه و چین از رژیم طالبان در افغانستان به اشتراک گذاشت.
درمجموع، متا دریافت که حدود 22 هزار حساب توییتری یک یا چند مورد از این صفحات را دنبال میکردند، حدود 400 حساب حداقل به یکی از این گروهها ملحق شده بودند و حدود 12 هزار حساب یک یا چند حساب اینستاگرام را دنبال میکردند.
این کمپینها حدود 2500 دلار برای تبلیغات در فیسبوک هزینه کردند که این هزینه هم به دلار آمریکا و هم به پوند انگلیس پرداخت میشد.