افزایش سرعت چاپگرهای 3 بعدی توسط MIT
به گزارش کارگروه فناوری اطلاعات سایبربان، به نقل از «fossbytes»؛ 2 کاربرد چاپگرهای 3 بعدی روز به روز در حال افزایش است و در تولید محصولات پیچیده با هزینه ی کمتر و دوام بالاتر از آنها استفاده می شود؛ با وجود این یکی از اصلی ترین نقاط ضعف آنها سرعت بسیار پایین عملکردشان است. سخت افزارهای فعلی در هر لحظه تنها یک محصول با لایه ای بسیار نازک را چاپ می کنند.
فرآیند بالا بسیار وقت گیر است و یکی از اصلی ترین عوامل آن نیروی مورد نیاز برای قرار گیری رشته ها در نازل است. همچنین می توان زمان مورد نیاز برای گرم کردن و تزریق آن در محل چاپ و خنک شدن و تثبیت شی اشاره کرد. در واقع فرآیند چاپ با یک میله ی پلیمر یا فلیمنت شروع شده و از طریق نازل ذوب می شود و به شکل تعیین شده در می آید.
پژوهشگر دانشگاه MIT به نام های جیمسون گو (Jamison Go) و جان هارت (John Hart) به تازگی چاپگر 3 بعدی جدیدی به نام «فست اف اف اف» (FastFFF1) ایجاد کردند که نسبت به نمونه های امروزی ۱۰ برابر سریع تر است.
گو و هارت برای رفع چالش بالا یک شیوه اکستروژن (extrusion) جدید به وجود آورند که بسیار سریع تر و دقیق تر از نمونه های موجود در چاپگرهای 3 بعدی امروزی عمل می کند. به علاوه برای کاهش زمان گرمایش نیز از لیزر استفاده شد. زمانی که فلیمنت در حال عبور از محفظه کوارتزی است، لیزری که در داخل آن تعبیه شده، دمای مواد را پیش از ورود به بخش گرمایش سنتی، بالا می برد. در نهایت از یک سروموتور یا موتور کنترل2 (Servo) به منظور ایجاد یک حائل موازی استفاده کردند که باعث می شود سرعت و دقت افزایش پیدا کند. به علاوه سرعت انجام کار را می توان با به کارگیری موتورهای قوی تر نیز افزایش داد.
هزینه ی چاپگرهای یاد شده 15 هزار دلار است که در برابر نمونه های تجاری امروزی با مبلغ 100 هزار دلار، کاهش بسیاری را نشان می دهد. به علاوه این چاپگر 7 تا 10 برابر سریع تر بوده، از سرعت تولیدی معادل 127 سانتی متر مکعب در ساعت برخوردار است.
پژوهشگران توضیح دادند چاپگرهای فست هنوز به بهبودهایی نیاز دارند و زمان تجاری سازی آنها مشخص نیست.
- Fast Fused Filament Fabrication
- اکستروژن یکی از روشهای حجمی، برای تغییر شکل مواد به منظور کاهش ضخامت یا سطح مقطع آنها است که در نتیجه آن، قطعاتی با سطح مقطع صاف و عمودی تولید میشوند.