افزایش دنبال کنندگان وقایعنگاران جنگ دیجیتال غزه
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ در میان چالشهای فزاینده مانند گسترش اطلاعات نادرست، قطعی ارتباطات و اینترنت پراکنده، سازندگان دیجیتال فلسطینی و روزنامهنگاران که حملات غزه را از قلب منطقه جنگی مستند میکنند، شاهد افزایش دنبال کنندگان بودهاند، در حالی که شرایط واقعی را با جهان به اشتراک میگذارند.
اینستاگرام و دیگر پلتفرمهای رسانههای اجتماعی به دلیل نگرانی از سانسور یا سرکوب صداهای طرفدار فلسطین تحت نظارت قرار گرفتهاند.
با این وجود، براساس گزارشها، سازندگان دیجیتال و افراد فعال در رسانههای اجتماعی مستقر در نوار غزه شاهد افزایش فالوورها بودهاند.
طبق گزارش شرکت تحلیلی شبکههای اجتماعی «Social Blade»، پلستیا القاد (Plestia Alaqad)، روزنامهنگاری که کارهایش توسط انبیسی نیوز منتشر شده، بیش از 2.1 میلیون دنبال کننده به دست آورده است.
محمد ابورجلا (Mohammed Aborjela)، یک خالق دیجیتال دیگر، 230 هزار دنبال کننده به دست آورد، در حالیکه روزنامهنگار هیند خودری (Hind Khoudary) در 5 روز آخر اکتبر 273 هزار دنبال کننده را جذب کرد. به گزارش انبیسی نیوز، بیش از 1.1 میلیون نفر فالوور به عکاس و فیلمبردار علی جداالله (Ali Jadallah) اضافه شدند.
موانع پیش روی خبرنگاران و سازندگان رسانههای اجتماعی برای یک منطقه جنگی گسترده است؛ این موانع شامل خطر فیزیکی برای خبرنگاران، عدم دسترسی به غزه و چالشهای لجستیکی عملیات در غزه، مانند قطع برق و اینترنت است.
پلتفرم رسانههای اجتماعی اسنپچت (Snapchat) از زمان آغاز جنگ توسط برخی ساکنان غزه برای انتشار تصاویری از زندگی خود استفاده میشود.
به گزارش گاردین، کاربران اینترنت ویدئوهایی را آپلود کردند که نشان میداد مردم در صفهای طولانی در نانواییها یا برای آب جمع شدهاند یا در بیمارستانها و مدارس جمع شدهاند.
با این حال، به دلیل قطعی اینترنت، اسنپچت در چند روز گذشته محتوای بسیار کمی آپلود کرده است.
آلمازا عودا (Almaza Owda)، یک وکیل اهل جنوب غزه، در این باره نوشت :
«اینترنت برای تمام مناطق غزه یا پوشش تلفنی وجود ندارد، هیچ پیامی وجود ندارد. آنها ما را از همه چیز بریدهاند. غزه در شرایط بسیار بسیار بسیار خطرناکی است. ما در خیابانها میمیریم.»
کاربری به نام نورما (Norma) پستی با این مضمون منتشر کرد :
«بدون آب، برق، چراغ، تماس و بدون اینترنت. متأسفانه آنها همه چیز را قطع کردهاند و هیچ مکانی امن نیست.»
پس از برقراری ارتباط، بسیاری از فلسطینیها به پلتفرم X (توییتر سابق) رفتند تا خوشحالی خود را از اینکه بالاخره توانستند با بستگان خود در تماس باشند ابراز کنند.
الززیره (Al Zazeera) گزارش داد که برای برخی کسانی که در قلمرو محاصره شده زندگی میکنند، دسترسی محدود به اینترنت و خطوط تلفن با خبرهای شومی همراه بود.
نور عاشور (Noor Ashour) نوشت که وقتی اینترنت دوباره بازیابی شد، فهمید افرادی را که میشناخت کشته شدهاند. وی در X نوشت :
«از لحظه ای که به شبکه وصل شدم، هر دقیقه خبر کشته شدن یک فرد جدید را میشنویم. اگر فقط اینترنت قطع میشد.»
کاربر دیگری به نام بلال نزار رایان (Belal Nezar Rayyan) گفت که دوستش از شمال غزه متوجه شده که خواهرش در جریان قطع برق کشته شده است. وی افزود که پس از برقراری ارتباط، مشخص شد که 17 نفر از اعضای خانوادهاش شهید شدهاند.
هفته گذشته، ایلان ماسک، مالک X تأکید کرد که هیچ ترمینال استارلینک (Starlink) تلاشی برای اتصال از غزه نداشته و او قبل از روشن کردن حتی یک ترمینال سار در نوار غزه، یک بررسی امنیتی کامل انجام خواهد داد، زیرا رژیم کودککش به مالک اسپیس ایکس (SpaceX) نسبت به ارائه پشتیبانی ارتباطی هشدار داده است.
پس از پیشنهاد وی برای ایجاد ارتباط در غزه جنگزده، رژیم صهیونیستی گفت که از همه ابزاری که در اختیار دارد برای مبارزه با آن استفاده خواهد کرد.
ماسک پیشتر نوشته بود :
«استارلینک از اتصال به سازمانهای کمکرسانی بینالمللی در غزه پشتیبانی میکند.»
پیش از این، زمانی که حسابهای طرفداران حماس در پلتفرمهای مختلف رسانههای اجتماعی افزایش یافت، شرکتهای فناوری بزرگ مانند مِتا، ایکس، تلگرام و سایرین مجبور شدند الگوریتمهای تعدیل محتوای خود را اصلاح کنند تا بنابر ادعای خودشان، جریان اطلاعات نادرست را متوقف کنند.