افزایش توان زیردریاییهای خودمختار آمریکا
به گزارش کارگروه فناوری اطلاعات سایبربان؛ شرکت بی.اِی.ای سیستمز[fn]بیایئی سیستمز شرکت صنایع دفاعی و هوافضایی انگلیس است.[/fn] (BAE Systems) به تازگی بودجهای 4.6 میلیون دلاری را از سازمان دارپا دریافت کرد تا روی پروژهی موکا[fn]Mobile Offboard Clandestine Communications and Approach program.[/fn] (MOCCA) تحقیق کند.
برنامهی موکا به زیردریاییها اجازه میدهد تا بدون شناسایی شدن، دیگر زیردریاییهای موجود در منطقه را از فواصل بسیاری دور تشخیص بدهد.
دارپا اعلام کرد: «ردیابی زیردریایی از فواصل دور، با نصب سونار[fn]سونار یا ناوبری و فاصلهیابی صوتی دستگاه ردیاب زیردریایی است که طرز کار آن استفاده از انتشار امواج صوتی است. علاوه بر ردیابی، این روش معمولاً به منظور ناوبری و ارتباط با دیگر یگانهای شناور و زیر آبی نیز استفاده میشود.[/fn] (Sonar) روی زیردریاییها و تجهیزات خودران مخصوص زیرآب[fn]Unmanned Underwater Vehicle[/fn] (UUV) انجام میگیرد. زیردریاییها در عملیاتیها به قابلیتی برای هماهنگسازی عملکرد و پشتیبانی از تجهیزات خودمختار زیر آب نیاز دارند. در نتیجه برنامهی موکا باید بدون قربانی کردن زیردریاییهای مخفی، بین زیردریاییهای میزبان و خودمختار نیز یک ارتباطات محرمانه و قابل اعتماد برقرار بکند.»
بی.ا.ی.ای در فاز اول قرارداد خود با دارپا روی سونار و چالشهای فنی ارتباطات در برنامهی موکا تمرکز میکند و یک سامانهی فعال سونار برای عملیاتهای زیردریاییهای خودمختار ایجاد خواهد شد. همچنین یک راه ارتباطی امن و قابلاعتماد بین تجهیزات خودمختار و زیردریاییهای میزبان، طراحی و پیادهسازی میشود.
جِف ایدلسن (Geoff Edelson)، مدیر فناوری و سیستمهای دریایی بی.اِی.ای سیستمز گفت: «پیشرفت در فناوریهای دریایی برای وزارت دفاع و زمینهای که ارتش آمریکا میتواند به پیشرفت خود در آن ادامه بدهد، حیاتی است.»
ایدلسن ادامه داد: «فناوری موکا با احیای رقابت نزدیک و افزایش تعداد زیردریاییها، زیردریاییهای نیروی دریایی با مزیتهای نامتقارن حیاتی، به سرعت در برابر خطرات در حال گسترش زیردریا واکنش نشان میدهند.»
بر اساس گزارش نیویورکتایمز در سال 2015، تهدید زیردریا برای آمریکا، به خصوص از جانب روسیه، به سرعت در حال رشد است. در این گزارش آمده است تعداد زیردریاییهای عملیاتی روسیه در نزدیکی کابلهای زیردریایی در حال افزایش است و نیرویهای اطلاعاتی معتقدند روسیه میتواند نقشهی حمله به این کابلها را داشته باشد.
در گزارشی از مرکز مطالعات راهبردی و بینالمللی[fn]Center for Strategic and International Studies[/fn] (CSIS) آمریکا در سال 2016 آمده است: «روسیه استفاده از جنگافزارهای زیردریایی خود را با هدف افزایش فشار به ناتو، آمریکا و همسایگان خود افزایش داده است.»