استفاده از سلاحهای صوتی علیه دیپلماتها
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ به تازگی گزارشهایی منتشر شدهاند که ادعا میکند 5 دیپلمات آمریکایی و یک نمایندهی کانادایی حاظر در کوبا بیمار شده و همهی آنها از کمی شنوایی حاد، سردرد، تهوع رنج میبرند. بر اساس شایعات افراد یاد شده با استفاده از سلاحهای صوتی[fn]جنگافزارهای صوتی یا شنودی، جنگافزارهایی هستند که میتوانند اهداف مورد نظر را بدون شلیک گلوله و تنها توسط ساطع کردن امواج صوتی، بسته به نوع آنها و شدت امواج نابود یا متوقف سازند.[/fn] (Sonic Weapon) مورد حملهی تروریستی قرار گرفتهاند.
حادثهی مذکور در پاییز سال 2016، در هاوانا پایتخت کوبا رخداده و اطلاعات بسیار کمی از آنها وجود دارد. مقامات آمریکایی اعلام کردند اجازهی صحبت در مورد این حادثه را ندارند؛ اما خبرگزاری اسوشیدت پرس توضیح داد، شدت بیماری قربانیها تا حدی زیاد بود که آنها مجبور شدند برای بهبود خود به آمریکا بازگردند.
تحقیقات بیشتر مشخص کرد علائم بیماری همواره به صورت ناگهانی (نه به تدریج) ظاهر شده و تنها افرادی را که در داخل دولت کوبا و در محل اقامت دیپلماتها قرار داشتند به آنها دچار میشدند. نشانههای بیماری و کاهش شنوایی سبب شد تا اف.بی.آی و آژانس امنیت دیپلماتیک (Diplomatic Security Service) به این نتیجه برسند که یک وسیلهی صوتی قدرتمند عامل این موضوع است.
آژانسهای امنیتی و نظارتی کوبا زمان زیادی را صرف زیر نظر گرفتن نمایندگان آمریکایی میکنند. محققان آمریکایی معتقدند مأموران کوبایی مسئول پیش آمدن چنین وضعی هستند؛ اما گروههای شخص ثالث دیگری (مانند روسیه) نیز ممکن است با یا بدون هماهنگی دولت کوبا این کار را انجام داده باشند. ادامه تحقیقات سبب شد دو دیپلمات کوبایی در ماه مای 2017 از سفارت این کشور در واشنگتن دی.سی اخراج بشوند.
تاکنون هیچ گزارشی بر پایهی استفادهی سلاحهای صوتی روی دیپلماتها وجود نداشته و اگر ادعای محققان آمریکایی درست باشد، این اولین باری است که علیه مقامات از این تجهیزات استفاده شده است.
به طور طبیعی صدا نوعی عامل بازدارنده به حساب میآید که اگر شدت آن بسیار بالا باشد، توانایی وارد کردن آسیب فیزیکی را به گوش افراد نیز دارند. سلاحهای صوتی توانایی شلیک امواج با طولموج ناخوشایند را خواهند داشت. کشتیهای نیروی دریایی آمریکا و حتی بخشی از مقامات شهری از این تجهیزات بهرهبرداری میکنند.
صدای تولید شده توسط سلاحهای صوت فراتر از شنوایی انسان بوده و به همین دلیل قابلشناسایی نیستند؛ اما همچنان تأثیراتی مانند سردرد، کاهش شنوایی و حالت تهوع را به وجود میآورند.
برای ساختن سلاحهای صوتی دو راه وجود دارد، روش اول استفاده از امواج مایکرو است. در این روش امواج کوچک هدایت شده به درون بافت مغز نفوذ کرده و یک شوک کوچک ایجاد میکند. این شوک به عنوان یک صدا با فرکانس ارتعاشی بسیار بالا شناخته شده و باعث بروز علائم یاد شده میگردند. با وجود این اگر امواج مایکرو مورد استفاده از انرژی کافی برخوردار باشند باعث ایجاد آسیبهای دائمی در شبکهی عصبی قربانیها میشود.
در روش دوم از امواج فرو صوت که بسامد آن پایینتر از حد شنوایی انسان است استفاده میشود و در بعضی موارد کاهش شنوایی را به دنبال خواهد داشت.
با توجه به گزارش موسسه ملی سلامتی آمریکا (National Institutes of Health)، قرار گرفتن در معرض امواج فرو صوت باعث خستگی، بیحسی، افسردگی، احساس فشار در گوش، کاهش تمرکز، خوابآلودگی و لرزش اندام داخلی بدن میشود.