ادعای بلومبرگ پیرامون ارتباط یک تاجر روس با مداخلات سایبری انتخابات 2016 آمریکا
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ خبرگزاری آمریکایی بلومبرگ در مقالهای با استناد به گزارشهای منابع خود در روسیه مدعی شد ولادیسلاف کلیوشین اسناد و اطلاعاتی در مورد هک سرورهای حزب دمکرات آمریکا در انتخابات ریاست جمهوری 2016 در اختیار دارد، چیزی که وکیل کلیوشین آن را رد کرده است.
کلیوشین تاجری است که در 18 دسامبر 2021 توسط اداره فدرال دادگستری سوئیس به آمریکا مسترد شده است. دادگاه فدرال سوئیس درخواست تجدیدنظر وکلای کلیوشین علیه تصمیم استرداد وی به ایالاتمتحده را رد کرده بود.
علت استرداد کلیوشین اتهامات طرف آمریکایی مبنی بر هک شدن شرکتهای چندملیتی توسط کلیوشین است. این شهروند روس متهم به تجارت داخلی اوراق بهادار از طریق اطلاعات مسروقه و محرمانه و سازماندهی حملات سایبری به انتخابات آمریکا شده است.
خبرگزاری بلومبرگ که پیشتر علت بازداشت ایلیا ساچکوف، مؤسس شرکت امنیت سایبری بینالمللی گروپ آیبی روسیه را ارائه اطلاعاتی در مورد کلیوشین، به سرویسهای جاسوسی غربی عنوان کرده بود در گزارشهای جدید خود مدعی است اسنادی که کلیوشین در اختیار دارد، ممکن است مؤید این باشد که هک سرورهای حزب دموکرات از سوی اداره اصلی اطلاعات ستاد کل نیروهای مسلح روسیه و متخصصان امنیت سایبری فنسی بیر یا اِیپیتی 28 سازماندهی شده است.
این خبرگزاری بهعنوان شاهد و مدرک تصاویری از جایزه و نشانهایی را که کلیوشین از رئیسجمهور روسیه دریافت نموده و کپی مجوز ورود وی به وزارت دفاع روسیه را منتشر کرده است.
بلومبرگ به نقل از منابع خود ادعا کرده کلیوشین به اسناد طبقهبندیشده مهمی دسترسی دارد که گواه عملیات اداره اصلی اطلاعات روسیه در خارج از کشور است و چنانچه این شهروند روس با مقامات قضایی آمریکا همکاری کند، به منبع اطلاعاتی ارزشمندی برای ایالاتمتحده تبدیل خواهد شد.
وکیل کلیوشین اعلام کرده در مورد اسنادی که موکلش ممکن است به آنها دسترسی داشته باشد چیزی نمیداند. او گفته این تاجر به ایالاتمتحده مسترد شده، چونکه مقامات این کشور مظنون بودند که کلیوشین اطلاعاتی در مورد دخالت در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در سال 2016 در اختیار دارد. خود کلیوشین نیز هرگونه اتهامی علیه خود را رد کرده است.
آمریکاهایی بر این تصور هستند شرکت فناوری اطلاعات ام 13 کلیوشین برای کرملین کار میکرده است. در این میان، بهغیراز کلیوشین، چهار شهروند دیگر روس نیز متهم شدهاند. یکی از آنها، ایوان یِرماکوف است که وزارت دارایی آمریکا او را کارمند سابق اداره اصلی اطلاعات روسیه نامیده است. در سال 2018 در آمریکا یرماکوف و 11 شهروند دیگر به هک سرورهای دموکراتها متهم شدهاند و هنوز پرونده آنها بسته نشده است.
پرونده مربوط به ماجرای مداخله روسیه در انتخابات آمریکا هنوز بسته نشده و برخیها علت آن را مستقر بودن متهمان در خارج از مرزهای آمریکا میدانند. پاول شاریکوف، رئیس مرکز تحقیقات کاربردی موسسه آمریکا و کانادای آکادمی علوم روسیه، کارشناس شورای امور بینالملل روسیه و دانشیار دانشکده سیاست بینالملل دانشگاه دولتی لامانوساف مسکو پیرامون ماجرای مداخله روسیه در انتخابات 2016 میگوید:
سردمداران آمریکا هنوز از شوک سال 2016 به هوش نیامدهاند. برخی از تحقیقات بیشمار در مورد دخالت کرملین در انتخابات 2016 نیز هنوز ادامه دارد و مواردی هم که به پایان رسیدهاند تضادهایی را نشان میدهند. بسیاری از ادعاهای مطبوعات مبتنی بر اطلاعات سری و جاسوسی هستند که برای عموم مردم غیرقابلدسترس هستند. علاوه بر این، جلسات دادرسی در مورد رویدادهای مربوط به مداخله روسیه یکی پس از دیگری بدون صدور حکم و بدون هیچ تصمیم حقوقی خاتمه مییابند. حتی اتهامات مطرحشده علیه رئیسجمهور (دونالد ترامپ) در استیضاح انجامنشده نیز مرتبط با مداخله روسیه نبودهاند.
بنا به اظهارات شاریکوف، پس از ظهور اولین گزارشها در مورد دخالت روسیه در تابستان 2016، چنین به نظر میرسید که اتهامات واردشده علیه روسیه یک ترفند انتخاباتی دموکراتها برای ضربه شدیدتر به دونالد ترامپ باشد. اما بعدها وقتیکه بدترین و بیپرواترین نسخهها در مورد روابط دونالد ترامپ و کرملین تأیید نشدند، موضوع دخالت روسیه دیگر به انتخابات گره نخورد و تاکنون همچنان بهعنوان یک مسئله قابلتوجه در روند سیاست داخلی آمریکا باقیمانده است.
این کارشناس معتقد است اتهامات حملات سایبری در جریان کارزارهای انتخاباتی 2016 به رابطه روسیه و آمریکا که از قبل نیز پرتنش بود آسیب جدی وارد کرده است. این اتهامات بهانهای برای ایجاد دور دیگری از تحریمها شدند. حتی در مهمترین گزارشهای رابرت مولر در مورد مداخله روسیه نیز فرضیه تبانی دونالد ترامپ با مسکو را رد نکردهاند. در این گزارش گفته شده شواهدی یافت نشد، اما ممکن است هنوز وجود داشته باشند، چراکه بهقدری حرفهای پنهانشدهاند که حتی کمیسیون دادستان ویژه نیز نمیتواند آنها را پیدا کند. پس از حوادث سال 2016، اتهامات تبانی انتخاباتی دونالد ترامپ با روسیه کارایی خود را بهعنوان روشی برای فشار بر رئیسجمهور ثابت کردند.
به گفته شاریکوف، طی چهار سال گذشته، سرویسهای اطلاعاتی آمریکا بارها گزارش دادند که کارهای جدی در زمینه اشتباهات انجام داده و آماده بازتاب تهدیدات سایبری روسیه هستند. بخشی از وزارت امنیت داخلی که نخستین بار جزئیات هک در سال 2016 را گزارش داد طرح گسترده «انتخابات 2020» را به جهت برقراری امنیت در انتخابات راهاندازی کرد.
علاوه بر این، تغییرات گستردهای در اختیارات نیروهای مسلح در فضای سایبری رخ داد. یکی از تصمیماتی که شاهدی بر اولویتهای دولت ترامپ در زمینه امنیت سایبری بود تغییر فرماندهی سایبری ارتش به یک فرماندهی رزمی واحد و مستقل بود. در دکترین امنیت سایبری، تأکیدات قابلتوجهی نیز به عملیات تهاجمی شد. در ساختار سازمان اطلاعات ملی، پست ویژهای در راستای تأمین امنیت در زمان انتخابات ایجاد شد که توسط شلبی پیرسون اشغال شد. فردی که بارها در گفتگو با مطبوعات اظهارات ضدونقیضی داشته است.
شاریکوف بر این باور است پس از چنین تلاشهای گستردهای از سوی سازمانهای انتظامی، سرویسهای اطلاعاتی و ارتش آمریکا، دیگر جایی برای خطا وجود ندارد: مداخله خارجی نباید آمریکا را غافلگیر و دستپاچه کند. پذیرش حمله اطلاعاتی ناگهانی در چنین شرایطی به معنای اذعان داشتن به این است که همه این اقدامات پوچ یا حداقل بیاثر بودهاند.