ادعای انگلیس مبنی بر حمله به سرورهای داعش
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ برخی سران امنیتی و نظامی انگلیس مدعی شدند، انگلستان یک عملیات سایبری سرّی انجام داده تا ایدئولوژی و جنگجویان گروه داعش را در میدان جنگ تضعیف کند. آنها این کار را از طریق غیرفعال کردن پهبادها، اختلال در سیگنال تلفنها (jamming) و حمله به سرورها انجام دادهاند تا از تبلیغات آنلاین این گروه تروریستی جلوگیری کنند.
افشاگریهای جرمی فلمینگ (Jeremy Fleming)، مدیر آژانس اطلاعات سیگنالها در ستاد ارتباطات دولت انگلستان (GCHQ) و ژنرال سر پاتریک ساندرز (General Sir Patrick Sanders)، رئیس فرماندهی راهبردی انگلستان، تنها دو ماه پس از اطلاعیه بوریس جانسون اتفاق افتاد. نخستوزیر انگلستان دو ماه پیش در اطلاعیهای از ایجاد "یک گروه سایبری" خبر داده بود که بهطور مشترک توسط ارتش و آژانسهای جاسوسی انگلیس اداره میشود تا در حوزه دیجیتال به مقابله با دشمنان این کشور بپردازد. این گروه که انتظار میرود اعضای آن در دهه آینده از چند صد نفر به 3 هزار نفر برسد، تواناییهای سایبری تهاجمی انگلیس را در یک واحد ترکیبی جمع خواهد کرد.
در پادکستی که از شبکه اسکای نیوز پخش شد، فلمینگ و ساندرز در توضیحاتی درباره این عملیات سایبری ضد داعش در منطقه خاکستری (Grey Zone) گفتند:
مشخص شد اعضای داعش برای فرماندهی و کنترل، تبلیغ و همچنین طراحی حملات به فناوریهای سایبری متکی بوده و باهدف ایجاد خلافت در مناطق وسیعی از عراق و سوریه به دنبال استخدام جنگجو بودند.
ساندرز ادامه داد:
این یک روش بسیار ارزان و مؤثر برای انجام یک جنگ تروریستی بود. آنچه ما میخواستیم انجام دهیم این بود که قدرت و وابستگی که اعضای داعش در فضای سایبری داشتند را به یک آسیبپذیری تبدیل کنیم. علاوه براین اعتبار کمپین اطلاعاتی و ایدئولوژی آنها را تضعیف کنیم.
ستاد ارتباطات دولت انگلستان برای اولین بار سه سال پیش اعلام کرد که یک کمپین سایبری آفندی بزرگ علیه داعش راهاندازی کرده است؛ اما قبلاً هیچ جزئیاتی در مورد این عملیات ارائه نداده بود. گرچه انگلیس و برخی متحدانش نظیر آمریکا مدعی شده بودند که علیه داعش از عملیات سایبری آفندی استفاده میکنند؛ اما این کشورها ویژگیهای عملیات خود را بهصورت طبقهبندیشده نگه میداشتند. انگلیس مدعی است کشورهایی نظیر روسیه، چین، کره شمالی و ایران برای استفاده از این روشها ابراز تمایل کردهاند.
فلمینگ افزود:
این گروه سایبری ارتباط اعضای داعش را در میدان جنگ مختل کرده و با بهکارگیری فناوریهای نوین سعی داشته فناوریهای پربادی داعش را تضعیف کند. همچنین انگلیس با دسترسی از راه دور به سرورهای داعش و مکانهایی که آنها اطلاعاتشان را ذخیره میکردند، قصد داشته جریان تبلیغات افراطگرا را متوقف کند.
ساندرز در ادامه ادعاهای خود بیان کرد:
ما با انجام این عملیات میخواستیم مطمئن شویم که وقتی آنها آماده حمله به نیروهای ما میشوند، سیستمهای آنها کار نکند و نتوانند به دستورات ارسالی از سوی مقامات ارشد خود اعتماد کنند. ما میخواستیم آنها را فریب داده و گمراه کنیم تا از اثربخشی و انسجام آنها بکاهیم و روحیه آنها را تضعیف کنیم.
منابع انگلیسی مدعی هستند؛ تاکتیکهای سایبری ستاد ارتباطات دولت انگلستان در میدان جنگ از طریق عملیاتهای نظامی نیروهای ویژه، ارتش عراق و گروههای مقاومت محلی تقویتشدهاند؛ گرچه جزئیاتی از این موضوع منتشرنشده است.
اگرچه عملیاتهای سایبری مشترک میتوانند یکی از ویژگیهای جنگ مدرن باشند، برخی از منتقدان معتقدند این نوع فعالیتها به دلیل سایهدار بودن و غیرقابلتوصیف بودن آغازی برای درگیریهای رسمی باشند. امیلی تیلر (Emily Taylor) یکی از متخصصان سایبری و امنیت بینالملل در اتاق فکر (Chatham House) دراینباره چنین گفت:
کشورها برای اطمینان از استفاده مناسب و نظارت صحیح از سلاحهای سایبری قدرتمند ، حتی در عملیاتهایی با سطح طبقهبندی بسیار بالا نیز باید از یک طناب اخلاقی بگذرند. یکی از بزرگترین خطراتی که من آن را مشاهده میکنم این است که عملیاتهای سایبری یک حوزه بسیار تخصصی هستند و ما در این کشور احترام زیادی برای سرویسهای اطلاعاتی خود قائل هستیم.