احتمال وقوع جنگ سایبری میان آمریکا و روسیه
به گزارش کارگروه بین الملل سایبربان؛ فرانک کیلیوفو (Frank J. Cilluffo) و شارون کارداش (Sharon L. Cardash)، کارشناسان دانشگاه جورج واشنگتن مطالبی در مورد هک شدن نهادهای ایالاتمتحده بهوسیله روسیه و حرکت بهسوی جنگ سایبری نوشتهاند که به شرح زیر است:
پیش از اینکه آمریکا اعلام کند هکرهای روسیه به سیستمهای کامپیوتری مؤسسات برق ایالاتمتحده نفوذ کرده و موجب قطع برق شوند، سازمانهای دولتی و رهبران صنعت برق تلاش میکردند تا از کل جامعه آمریکا محافظت کنند. این تحولات، جدید نیستند اما تفاوت مهم درگیری را در فضای سایبری میان تفحص و حمله مشخص میکنند.
سالهاست که دشمنان مختلفی مانند روسیه، چین، کره شمالی و ایران سیستمهای آمریکا را آزمایش و نقشهبرداری میکنند. بااینحال تا به امروز هیچ گزارشی مبنی بر آسیب عمومی ناشی از حملات سایبری خارجی در خاک ایالاتمتحده همانند حمله روسیه به اوکراین و قطع برق پایتخت این کشور یا حمله ایران به آرامکو، شرکت ملی نفت عربستان سعودی و نابودی دهها هزار کامپیوتر و ادعای تلاش برای ایجاد انفجار دیده نشده است.
ایالاتمتحده و متحدانش، قابلیتهای قابلتوجهی دارند که برخی از آنها علیه قدرتهای خارجی گزارش شده است. بهعنوانمثال، حمله سایبری استاکسنت با تخصیص به ایالاتمتحده و اسرائیل، باعث ایجاد اختلال در توسعه سلاحهای هستهای ایران شد.
تفاوت میان ضعف بهرهبرداری برای جمعآوری اطلاعات – که بهعنوان «آمادهسازی اطلاعاتی میدان جنگ» نیز شناخته میشود - و استفاده از آسیبپذیریها برای ایجاد خسارت ناخوشایند است و به نیت مردم بستگی دارد. نیتها خیلی سخت کشف میشوند. در فضای سایبری جهانی مقاصد بسته به رویدادهای جهانی و روابط بینالملل تغییر میکنند. خطرات روی مردم ایالاتمتحده و کشورهای دوست و دشمن، بر اهمیت توافقنامه بینالمللی مبنی بر شکلگیری جنگ در فضای سایبری و نیاز به قوانین مشخص جنگی تأکید دارد.
دشمنان پیشرفته
در ماه ژوئیه امسال، مرکز سایبری و امنیت داخلی دانشگاه جورج واشنگتن - جایی که ما در آنجا کار میکنیم - میزبان انجمن حفاظت از زیرساختهای انرژی بود. در این رویداد، مدیر اجرایی شرکت Duke Energy گزارش داد که در سال 2017 این شرکت شاهد بیش از 650 میلیون تلاش برای ورود به سیستمش بوده است. این رقم شگفتانگیز است؛ بااینحال، برخی تلاشها علیه ایالاتمتحده بسیار پیچیده هستند.
مقامات فدرال، اعلام کردهاند که از سال 2016 با ادامه در سال 2017 و شاید سال جاری دولت روسیه با حمله به اعتماد روابط بین فروشندگان اصلی خدمات مرتبط با تجهیزات و عملیات شرکتهای برق سود برده است. مصالحه با کامپیوترهای فروشندگان اولین گام برای نقض امنیت دستگاهها بدون ارتباط مستقیم با اینترنت بود.
حملات سایبری تقریباً بر هر جنبهای از جامعه مدرن صورت میگیرند. نفوذ روسیه به سیستمهای کنترل صنعتی کامپیوتری بهعنوان مرکز اصلی زیرساختهای مهم عمومی و خصوصی از جمله آب، انرژی، ارتباطات و تولید بود. در ایالاتمتحده بیش از 85 درصد این اهداف متعلق به شرکتهای خصوصی هستند و از سوی آنها صورت میگیرند. این شرکتها که سابقاً امن و دور از درگیری بودند، اکنون در مرکز میدان جنگ فضای سایبری بینالمللی قرار دارند.
ایجاد زمینه دفاعی
صنعت انرژی بهشدت روی حفاظت از خودش سرمایهگذاری کرده و درحالتوسعه همکاری میان بخشها با عنوان «مرکز تجزیهوتحلیل و به اشتراکگذاری اطلاعات برق» برای برقراری ارتباط بین شرکتها در مورد هشدارها و تهدیدات روی عملیات شبکه است؛ اما این کار برای شرکتهای خصوصی خیلی سخت و عواقب آن برای سلامت و امنیت عمومی خیلی سنگین است. درنتیجه، وزارت امنیت داخلی ایالاتمتحده نقضهایی مانند نفوذ روسیه را بررسی کرد و آنها را بهطور مختصر برای رهبران صنعت توضیح داد.
بهعنوانمثال، مجله وال استریت گزارش داد که کارشناسان امنیت سایبری وزارت امنیت داخلی به دنبال شواهدی مبنی بر تلاش روسیه برای حمله هستند که میتواند نشانهای از افزایش تلاشهای هکینگ باشد. این احتمال همراه با تمرکز بخش انرژی روی تلاش هکرها و علاقه مهاجمان به سیستمهای کنترل صنعتی شاید بیانگر این مسئله باشد که روسیه از دستگاههای صنایع آمریکا برعلیه خودشان استفاده میکند.
وزارت امنیت داخلی آمریکا در ماه ژوئیه 2018 میزبان نشست امنیت سایبری ملی و گردهمایی متخصصان دولتی، صنعتی و علمی به منظور حفاظت از مهمترین زیرساختهای کشور بود. تمام این اقدامات، برای جلوگیری از تهدیدات و تضعیف تکنیکها و فناوریهای در حال تکامل است. بهعنوانمثال، «اینترنت اشیا» دستگاههای فیزیکی را بهگونهای متصل میکند که باعث ادغام دنیای مجازی و واقعی میشود و مردم حتی مانند ضعیفترین لینک در شبکه یا زنجیره تأمین محافظت میشوند.
ولادیمیر پوتین، سال 2017 اعلام کرد که هر فردی رئیس حوزه هوش مصنوعی شود، حاکم جهان خواهد شد. در ماه می 2018، شی جینگپین، رئیسجمهور چین نیز خطاب به آکادمی علوم و مهندسی چین گفت که هدفش تبدیل این کشور به رهبر جهانی در حوزه علم و فناوری شامل ادغام اینترنت، کلان داده و هوش مصنوعی با اقتصاد واقعی است.
این اظهارات همراه با پیشرفت توسعه و تحقیقات بدین معنا است که یادگیری ماشینی و محاسبات کوانتومی نیز نقش مهمی در جاسوسی سایبری، جنگ سایبری و امنیت سایبری دارد.