آینده PC به Arm گره خورده – کوالکام با طراحی Nuvia وارد بازی می شود
به گزارش کارگروه فناوری اطلاعات سایبربان ؛ اگر چه معماری Arm در چیپست گوشیهای هوشمند جا افتاده بود، اما x86ها به طور کامل بازار پردازندههای PC را در اختیار داشتند تا اینکه سازندگان تصمیم گرفتند از تراشههای مبتنی بر Arm در کامپیوترهای شخصی نیز استفاده کنند. اپل یکی از بزرگترین قدمها را در این مسیر با تراشههای Apple Silicon برداشت و آنقدر این حرکت موفقیت آمیز بود که دیگر کمپانیها نیز شروع به توسعه تراشههایی با معماری آرم کردند. کوالکام، بزرگ ترین تراشه ساز گوشیهای موبایل روز گذشته اعلام کرده که نسل بعدی چیپستهای اسنپدارگون با برخورداری از هستههای Arm برای کامپیوترهای شخصی طراحی شدهاند. این هسته ها با طراحی Nuvia به منظور ارائه کارایی و راندمان مناسب برای کامپیوترهای ویندوزی طراحی شدهاند و قرار است با پردازندههای اینتل و اپل به رقابت بپردازند.
طراحی Nuvia برای تراشه های PC نسل بعد اسنپدراگون
نسل جدید تراشههای Arm کوالکام برای PC از آگوست سال 2022 به صورت آزمایشی در اختیار سازندگان قرار خواهد گرفت و اولین دستگاههای مجهز به این چیپستها از سال 2023 وارد بازار میشوند. کوالکام از سال 2017 با همکاری مایکروسافت تلاشهای زیادی برای اجرای ویندوز بر روی پلتفرم Arm انجام داده اما با وجود تلاشهای فراوان، به موفقیت خاصی در بازار دست نیافته است. یکی از علل این موضوع، عدم اجرای تمامی برنامههای ویندوز بر روی سیستمهای بر پایه معماری Arm است و علت دیگر، عملکرد پائینتر پلتفرم کوالکام نسبت به تراشه های x86 و البته تراشههای اپل است. کوالکام با تصاحب Nuvia به مبلغ 1.4 میلیارد دلار به همراه تیم طراحی و ریزمعماریهای این کمپانی امیدوار است که بتواند سهم خود را در بازار افزایش دهد.
چیپست های مبتنی بر Arm کوالکام با GPUهای قدرتمند تجهیز می شوند
کوالکام در بازار گوشیهای هوشمند تاکنون عملکرد بسیار خوبی با تراشههای اسنپدراگون داشته اما استراتژی این کمپانی تا اینجا برای بازار تراشههای PC با حضور رقبای قدرتمندی مانند اینتل، انویدیا و AMD جواب مثبتی نداده است. تراشه ساز امریکایی میگوید که هستههای CPUهای Nuvia برای استفاده بر روی کامپیوترهای شخصی طراحی میشود و همچنین پردازندههای گرافیکی Adreno به سطح پردازندههای گرافیکی اختصاصی خواهند رسید اما جزئیاتی در مورد نحوه انجام این کار ارائه نشده است. به طور کلی توسعه یک GPU قدرتمند مشکل از ساخت یک CPU رده بالا است. تیم طراحی Adreno کوالکام از مهندسین هوش مصنوعی شرکتهای ATI و AMD تشکیل شده که تجربه ساخت پردازندههای گرافیکی اختصاصی سطح بالا را در کارنامه خود دارند. اما مسئله مصرف زیاد GPUهای قدرتمند مطرح است که باعث میشود توسعه دهندگان مجبور به برقراری توازن بین کارایی، اندازه دای و توان مصرفی GPU شوند.
به طور مثال پردازنده گرافیکی M1 Max اپل که مجهز به یک GPU قدرتمند در حد گرافیک موبایل Nvidia RTX 3060 می باشد، اگر چه عملکرد بسیار خوبی دارد اما در برخی آزمایشات عملکرد این GPU به تقریبا نصف نسخه دسکتاپ کارت گرافیک RTX 3060 کاهش پیدا می کند. اما در هر صورت پیام کوالکام این است که قصد دارد با نسل بعدی تراشههای PC اسنپدراگون، بهترین چیپستها را در اختیار کاربران قرار دهد. همچنین کوالکام معتقد است که ریزمعماری Nuvia برای موبایل، اتومبیل و دیتاسنترها نیز کاربردی است، اما در حال حاضر هدف توسعه چیپستهای PC می باشد تا Apple، Nvidia و AMD به چالش کشیده شوند. مشخص نیست این تراشه با چه فناوری تولید خواهند شد اما احتمالا از لیتوگرافی 5 نانومتری استفاده خواهد شد.