آموزش هوش مصنوعی به روش کودکان
به گزارش کارگروه فناوری اطلاعات سایبربان؛ نرمافزارهای تشخیص زبان موجود در مراکز تماس، برنامههای ترجمه و دستیارهای شخصی، در طول دههی گذشته، با پیشرفت قابل توجهی مواجه بودهاند؛ اما الگوریتمهای یادگیری مورد استفاده در آنها، برای آموزش دیدن، از کمبود داده رنج میبرند و همین موضوع، دقت و کاربردهای هوش مصنوعی را محدود میکند. از طرفی این فناوری، بسیار شکننده است و در اغلب موارد، توانایی مدیریت منابع داده، موضوعات و لغات جدید را ندارد.
سازمان دارپا، به منظور مقابله با محدودیت یادشده، قصد دارد سامانه تشخیص زبان خودمختاری را به وجود آورد که میتواند مثل کودکان یاد بگیرد. این کار، از طریق استخراج معانی از صدای شنیده شده و با مشاهده محیط پیرامونی، صورت خواهد گرفت. این پروژه، گایلا (GAILA1) نام دارد. هدف آن، ایجاد نمونه اولیه از سیستمی است که میتواند متن، یا صدا را با تصاویر، ویدئوها، یا محتوای مجازی از نهادها، یا عملکردهایی که قبلاً قابل مشاهده نبودند، مرتبط سازند. سپس به زبان انگلیسی، یک توصیف از واقع و روابط آنها ارائه دهد.
برای مثال، این انتظار وجود دارد که سامانه توسعه یافته در پروژه گایلا، با مشاهده یک میز و صندلی سیاه و یک میز سفید، بتواند توصیف کند. شیئی که قبلاً مشاهده نشده، یک صندلی سفید رنگ است.
مشابه با شیوهی یادگیری کودکان در رابطه با تغییر شکل کلمات، نرمافزار گایلا یاد میگیرد که وقایع و عملکردها (کلمات)، نهادهایی که در این رویدادها حضور دارند (اسمها) و رابطهی میان آنها (صفتها و اصطلاحها) را توصیف کند. همچنین سامانه مذکور، قادر خواهد بود میان کلماتی مانند «هل دادن» و «پرتاب کردن»، تمایز قائل شده، متوجه شود که «غلت زدن»، تنها برای اشیای خاصی به کار گرفته میشود.
به علاوه درک میکند که اشیا، کارکردها و قابلیتهای ویژه ای دارند. برای مثال، صندلی برای نشستن است و محفظهها برای نگهداری اشیا به کار گرفته میشوند. ازسویی مفاهیمی نامعین و غیردقیق مانند: نزدیک، بلند و سنگین درک خواهد شد.
دارپا برای انجام دادن تحقیقات بالا، چندین روش متفاوت را درنظر گرفته است. این راهکارها، عبارت اند از: ایجاد نمونه اولیه بستر یادگیری با سامانههای دید 3 بعدی، بهکارگیری یک محیط مجازی سفارشیسازی شده، مشاهده فیلمها و نمایشهای تلویزیونی توضیح دار و برچسبگذاری شده، یا استفاده از مجموعه دادههای تولیدشده خصمانه که در ابزارهای یادگیری طبیعی رایج، از آنها بهره گرفته میشود.
پروژهی بالا، در 2 فاز و مجموعاً 18 ماه انجام خواهد گرفت. همچنین برای هر فاز، 500 هزار دلار بودجه درنظر گرفته شده است.
گایلا بخشی از پروژه «Artificial Intelligence Exploration» سازمان دارپا به حساب میآید. در قالب این طرح، نسل سوم هوشهای مصنوعی، با قابلیت درک محیط اطراف و سازگاری با شرایط جدید و پیچیده، توسعه مییابد.
- Grounded Artificial Intelligence Language Acquisition