آسیبپذیری ابزارهای نظامی انگلیس در برابر حملات موشکی ارزان
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ در گزارش مفصلی که «موسسه خدمات متحد سلطنتی انگلیس» (RUSI) منتشر کرده، آمده است که حداقل تأثیر حمله میتواند این باشد که ناو هواپیمابر جدید انگلیس که بیش از سه میلیارد پوند میارزد، غیرفعال شود.
گزارش مذکور هشدار میدهد که داراییهای نظامی انگلیس شامل ناو هواپیمابر ملکه الیزابت به شدت در برابر حملات موشکی ارزان روسیه و چین آسیبپذیر است. تهیهکنندگان گزارش خواستار بازنگری جدی در زمینه مسائل دفاعی شدهاند. موسسه خدمات متحد سلطنتی انگلیس، یک مجموعه تهدیدات پیچیده را برشمرده که کشتیها، هواپیماهای نظامی و تسلیحات متعارف را در معرض خطر قرار داده است. این مؤسسه، کشورهایی مانند کره شمالی و گروههای تروریستی را عامل این تهدیدات معرفی کرده است.
نویسندگان گزارش اعلام کردهاند که اگرچه دشمنان بالقوه، در همه مناطق با امریکا و انگلیس شاخ به شاخ نشدهاند اما تلاشهای خود را بر مناطق کمهزینه و پرتهدید از قبیل موشکهای دقیق و حملات سایبری متمرکز ساختهاند تا تهدید را افزایش دهند. گزارش اینطور نتیجهگیری کرده است: «قابلیتهای مرتبط با تجهیزات دفاعی انگلیس با هزینه سالیانهای بالغ بر شانزده میلیارد پوند، به شدت در برابر تسلیحات کمهزینه و دارای فناوری بالای متعلق به کشورهای متخاصم، آسیبپذیر هستند. قابلیتهای رو به پیشرفت دشمنان بالقوه انگلیس باید یک نگرانی واقعی محسوب شود. روسیه و چین، قابلیتهای نظارت و حمله دقیق خود را به گونهای ارتقا دادهاند که ناوهای سطحی، هواپیماهای غولپیکر نظامی و هر گونه سامانه زمینی را در غرب، با خطر جدی روبرو سازند و این خطر، حتی سامانههای بسیار تجهیز شده را نیز تهدید میکند.»
نویسندگان گزارش اظهار داشتهاند که روسیه طیف موشکهای خود را گسترش میدهد، چین ادعا میکند که یک جت جنگنده رادارگریز J-20 را توسعه داده است و ایران هم مدعی است که موشکهای ضدبالستیک مافوق صوت مخصوص به خود را در اختیار دارد. در ادامه گزارش آمده است: «دشمنان بالقوه انگلیس بر توسعه سلاحهای نسبتاً ارزان نیز متمرکز شده که میتواند داراییهای گرانقیمت را غیرفعال کرده یا تخریب نماید.»
دولتهای غربی، همچنان که در حال جنگیدن با داعشی هستند که خودروهای زرهی، مواد منفجره، مین، موشک و پهپادهای خود را در سوریه و عراق میسازد، از عدم تعادل مالی به طور جدی باخبرند.
یکی از مقامات امریکایی اظهار داشته که ائتلاف به رهبری امریکا از تسلیحاتی به ارزش هفتاد هزار دلار (پنجاه و چهار هزار پوند) استفاده میکند، تسلیحاتی که گاهی از هواپیماهایی شلیک میشود که هر ساعت پرواز آنها سی هزار دلار (بیست و سه هزار پوند) خرج دارد تا صرفا یکی از پیکاپهای تویوتای داعش را منهدم کند.
گزارش موسسه خدمات متحد سلطنتی انگلیس به این نتیجه رسید که شکاف مشابهی در ارتباط با کشورهای متخاصم وجود دارد: «موشکهایی با ارزشی بسیار کمتر از نیم میلیون پوند میتوانند حداقل یک ناو هواپیمابر انگلیسی را که بیش از سه میلیارد پوند میارزد، از کار بیندازند. در واقع، شلیک ده عدد از این موشکها کمتر از پنج میلیون دلار (چهار میلیون پوند) هزینه دارد... به نظر میرسد چین و روسیه بخش بزرگی (نه تمام آن) از تلاش خود را روی توان به خطر انداختن آن دسته از داراییهای غرب متمرکز ساختهاند که بزرگ، گران و کم تعداد هستند.» این گزارش هشدار داده که تخریب سامانههای بزرگ به امر بسیار کمهزینهتری نسبت به تولید آنها تبدیل شده است و «در مقیاس وسیع، احتمال حمله به یک هدف منفرد را بالا میبرد.»
به طور مشخص از این که دو ناو هواپیمابر جدید رده ملکه الیزابت برای نیروی دریایی سلطنتی در حال توسعه است اسمی به میان نیامده اما رسانههای دولتی روسیه مشتاقانه نتایج گزارش را دنبال میکنند.
«گروه رزم ناوبری ما قادر است در سرتاسر جهان عملیات انجام دهد و این امر به انگلیس این امکان را میدهد تا فعالانه با تهدیدات آینده روبرو شود و از عملیاتها در طیفی از تهدیدات پشتیبانی کند. امکانات هوایی و دریایی به شدت از این گروه در برابر تهدیدات شناخته شده و شناخته نشده پشتیبانی میکند.»
با پیروی از دیدگاه امریکا درباره قابلیت نظامی که بر لزوم تحول فناوری تأکید میورزد، وزارت دفاع برنامه ابتکار دفاعی خود ویژه خود را در ماه سپتامبر 2016 معرفی کرد. این وزارتخانه مبلغ هشتصد میلیون پوند صرف یک دهه تحقیق کرده است و 1.2 درصد از بودجه دفاعی را برای امور علمی و فناوری اختصاص داده است. گزارش موسسه خدمات متحد سلطنتی انگلیس اینطور استدلال میکند که دولت انگلیس باید تمرکز خود را از سامانههای تهاجمی به سمت تحقیق، نوآوری و «فناوریهای تطبیقی» ببرد. این گزارش همچنین با اشاره به تخریب آزمایشی ماهواره توسط چین در سال 2009 و گزارشها مبنی بر تلاش روسیه برای ساخت سلاح لیزری هوابرد، نسبت به تهدید فزاینده حملات و تهدیدات سایبری که استفاده غرب از ماهوارههای فضایی را به مخاطره میاندازد، هشدار داده است.
در گزارش آمده است که دشمنان ممکن است سامانههای ارتباطی و ناوبری ارتشهای غربی را از مدار خارج ساخته یا اقتصاد انگلیس و زیرساختهای مهم فناوری اطلاعات این کشور را هدف بگیرند و آشوبی بزرگتر از آنچه در حمله باج افزار واناکرای دیدیم، ایجاد کنند.
خطراتی از قبیل روسیه، چین، کره شمالی، مهاجرت، تروریسم، رشد ضعیف اقتصادی و ابهام ناشی از برگزیت، تحولات سریع و تنشهای غیرمنتظره، در گزارش بیان گردیده است.
موسسه خدمات متحد سلطنتی انگلیس دریافته است که انگلیس و متحدان این کشور باید بازدارندگی را مورد بازنگری قرار دهند و این امر نیازمند آن است که ناتو این آمادگی را داشته باشد که آشکارا گزینههای اتمی را به عنوان پاسخی به حملات متعارف مد نظر قرار دهد؛ از تبعات جنگ سرد که به نظر میرسد نسبت به هر زمانی، از تناسب و اعتبار کمتری برخوردار است.
لرد آربوتنات (Lord Arbuthnot)، وزیر دفاع سابق و رئیس سابق کمیته منتخب دفاعی مجلس عوام اظهار داشته است: «انگلیس برای آن که امن بماند، باید هوشیار، انعطافپذیر و سازگار باقی بماند.» او در گزارشی مینویسد: «دنیای امروز، دنیای پیچیده و بسیار خطرناکی است که در آن، وابستگی امور به هم بیشتر شده و نظیر آن را به خاطر ندارم. زیستپزشکی، هوش مصنوعی، اینترنت اشیا و محاسبات کوانتومی طوری در حال تغییر دادن زندگی ماست که فقط در تصور ما میگنجد. سادهنگری است اگر تصور کنیم که این مسائل نوین، ساختارهای دفاعی و مفاهیم جامعه امن را دستخوش تحول نمیسازد.»