یوتیوب در دادگاه
هنوز شش هفته از فعالیت رسمی صفحه یوتیوب کودکان نگذشته که بسیاری از انجمنها و گروههای مدافع حقوق کودکان با ارائه شکایات خود به کمیسیون امنیت فضای مجازی منتظر حکم دادگاه هستند.
این شکایات از زمانی بیشتر جدی شد که برنامههایی مبنی بر ارتباط کودکان در دنیا با این شبکه توسط بسیاری از دولتها تدوین و لازم الجرا شد. این گروهها معتقدند حال که این شبکه قرار است اولین ارتباط جدی کودکان با فضای دیجیتال و رسانه باشد میبایست تمامی تأثیرات روحی و روانی آن بر کودکان مورد نظارت قرار بگیرد.
این شکایات در حالی انجام پذیرفته است که پایههای اصلی ویدئوهای منتشر شده در یوتیوب کاملاً مغایر با قوانین فدرال هستند و این ویدیوها صرفاً اساس تبلیغاتی دارند.
به گفته دیل کانکل (Dale Kunkel) استاد ارتباطات دانشگاه آریزونای آمریکا، خدمات ویدیوئی ارائهشده در یوتیوب به مراتب از نمونههای خارج از یوتیوب بیشتر به مضامین تبلیغاتی آغشته است و عجیب است که با توجه به قوانین موجود در حوزه شبکههای دیجیتال آنلاین در آمریکا، یوتیوب آزاده به خود اجازه داده اینگونه واضح به تحت تأثیر قرار دادن بخش کنترلی کودکان ادامه دهد و هیچ ارگان امنیتی نیز از فعالیتهای غیرقانونی این سایت جلوگیری کند.
کانکل معتقد است از سال 1950 تاکنون هیچ نمونه فعالیتهای مشابهی با این حجم تبلیغات در مضامین ویدیوئی آن هم برای کودکان وجود نداشته است و یوتیوب به صورت عامدانه اصل موضوع ویدیوهای خود را در بخش کودکان اختصاص به مضامین تبلیغاتی داده است. این منصفانه نیست که درونمایه ویدیوها به موضوعات تبلیغاتی فریبنده اختصاص یابد. اکنون فضای یوتیوب در کمتر از دو ماه مبدل شده است به محلی برای تاختوتاز تبلیغاتی برای شرکتهایی نظیر مکدونالد، باربی، فیشر و ... .
از مهمترین عناوینی که مورد شکایت گروههای حامی حقوق کودکان بوده است، موضوعاتی همچون: کشف روابط میان شرکتهای سرمایهگذار و تبلیغاتی با برنامهسازان بوده است، زیرا این گروهها معتقدند میبایست روابط پنهان میان کسبوکار شرکتهای بزرگ و تولید فیلمهای تولیدشده توسط یوتیوب افشا گردد.
این گروهها که خود را در حفظ حریم شخصی کودکان مسئول میدانند، انتظار دارند گوگل مجددا بخش کودکان یوتیوب خود را مورد بازطراحی و بازبینی قرار دهد و این صفحه را از حالت تبلیغات، تعرض به حریم شخصی کودکان خارج کند و درنهایت برنامههایی برای کودکان بسازد که مناسب آنان باشد، نه اینکه فضایی آمیخته از موضوعاتی که بیشتر مناسب جوانان است را محیا سازد.
به گفته برخی کارشناسان اکنون یوتیوب مبدل شده است به یک بنگاه که روزانه میلیونها دلار صورت حساب برای والدین کودکان در سرتاسر دنیا صادر میکند.