گسترش تروریسم سایبری در سطح جهان
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ پس از حمله پهپادی یمن به زیرساختهای عربستان، تحلیلگران تخمین زدند که جبران این خسارت به ماهها زمان نیاز داشته و میلیاردها دلار هزینه دارد. از طرفی این نگرانی به وجود آمده است که چنین اقداماتی میتواند هزینههای تریلیون دلاری برای سراسر جهان به دنبال داشته باشد.
تحلیلگران معتقدند، عدم تقارن یاد شده در توانایی دور زدن سامانههای دفاعی سنتی به واسطه تجهیزات مدرن، احتمالاً نسل جدیدی از تروریسم جهانی را به وجود میآورد. در نتیجه این احتمال وجود دارد که آمریکا، چین و روسیه در دراز مدت بیشترین خسارت را ببینند؛ بنابراین انگیزه پیدا میکنند تا یک اتحاد مشترک برای مقابله با پهپادها و ترورهای سایبری تشکیل دهند.
حمله به زیرساختهای عربستان باعث شد تا تولید روزانه نفت این کشور، 5.7 میلیون بشکه کاهش پیدا کند که حدوداً برابر 60 درصد توان این کشور است. در این روز قیمت نفت 15 درصد افزایش یافت و به بیش از 69 دلار به ازای هر بشکه رسید؛ اما با توجه به تعهدات بینالمللی این کشور برای تولید و فروش نفت به حدود 60 دلار بازگشت.
به نظر میرسد اقدام یاد شده در بازارهای نفت، دوره جدید از ناامنیهای جهانی را برای آسیای غربی و قدرتهای دنیا به وجود آورد. عدهای از تحلیلگران و مقامات آمریکا و چندین کشور دیگر ادعا میکنند که حمله مذکور توسط ایران انجام گرفته یا پشتیبانی شده است. از طرفی این افراد انتظار داشتند عربستان به سرعت اقدامی تلافیجویانه را علیه ایران انجام دهد که با پاسخ صریح ایران نسبت به پاسخ متقابل مواجه شدند.
تحلیلگران مطرح میکنند اقدامات یاد شده منعکسکننده تأثیر نامشخص رویدادهای بعدی است برای مثال اگر چرخه اقدامات تلافیجویانه بین کشورها آغاز شود تا کجا ادامه پیدا میکند؟ خطری که اهداف نرم آمریکا، اروپا، آسیای غربی یا هر نقطهی دیگری از جهان را تهدید میکند چیست؟
با توجه به این که جامعه آمریکا از سطح دسترسی بسیار بالا و سادهای به انواع پهپادها برخوردار است، به نظر میرسد این کشور بیش از دیگر مناطق با ترس از حملات آنها روبهرو شود. برای مثال میتوان پهپادی کوچک که قادر به حمل بار است را با پرداخت 300 دلار خریداری کرد. همچنین با پرداخت 250 هزار دلار امکان خرید نمونهای با قابلیت تحمل وزن 226 کیلو را دارد. این در حالی است که حتی ظرفیت حمل بار بسیار کم نیست امکان ایجاد تخریب گسترده را به مهاجم میدهد.
همچنین احتمالاً چین در صورت رخ دادن چرخه درگیریهای یاد شده درگیریهای یاد شده در خاورمیانه، بیشترین آسیب را خواهد دید؛ زیرا حدود 50 درصد از واردات نفت آن از آسیای غربی وارد میشود. اختلال در این روند میتواند بخشهای گستردهای از چین را با مشکل مواجه کند.
پس از حمله به زیرساختهای نفتی عربستان، روسیه اعلام کرد به منظور حفاظت از خود از سامانههای دفاع هوایی S300 و S400 استفاده میکند. با وجود این هدف قرار داده شدن توسط پهپادهایی که از راه دور کنترل میشوند، سطح جدیدی از تهدیدات را به وجود میآورد.
فراتر از تهدیدات یاد شده آمریکا، روسیه و چین با کمهزینه بودن هواپیماهای بدون سرنشین و ایجاد عدم تقارن آن مواجه هستند؛ زیرا قدرتهای بزرگ بهواسطه این فناوریهای کمهزینه برتری خود را از دست میدهند.
با کنار هم قرار دادن تهدیدات سایبری و پهپادها در کنار یکدیگر، میتوان هزینهی بسیار کم ایجاد تداخل را مشاهده کرد. تنها یک حمله امکان گسترش ترس سیاسی را فراهم میکند و یک اقدام دقیق هرجومرج اقتصادی به دنبال خواهد داشت.
حمله به زیرساختهای عربستان به احتمال زیادی باعث بیداری آمریکا، چین و روسیه میشود تا در یک اقدام جهانی، قوانینی را در حوزه پهپادها و جنگ سایبری به وجود آورند.
زمانی که از چارچوب آسیای غربی به رویدادها نگاه شود، روسیه و چین متحدان ایران و مشتریان عربستان هستند؛ بنابراین محققان فکر میکنند احتمالاً این کشور جلوی چرخه اقدامات تلافیجویانه را خواهد گرفت. در گام اول آمریکا، چین و روسیه احتمالاً با توجه به نفوذ خود در شورای امنیت سازمان ملل، از دیگر کشورها بخواهند تا قوانین جدیدی در حوزه پهپادها و فضای سایبری ایجاد شود تا سطح امنیت در برابر تهدیدات تروریستی افزایش پیدا کند.
البته با وجود جنگ تجاری میان چین و آمریکا و رویدادهای فعلی در سطح جهان، تصویر این که روسای جمهور 3 کشور مذکور با یکدیگر به توافق جامعه برسند، بسیار دشوار است.