گزارش شفافسازی جدید مایکروسافت
موسسه خبری سایبربان: مایکروسافت دومین گزارش شفافسازی خود مربوط به شش ماههی نخست سال ۲۰۱۳ را منتشر کرد. در این مدت مایکروسافت بیش از ۳۷ هزار درخواست اطلاعات را دریافت کرده است که حدود ۶۷ هزار کاربر را شامل میشود.اینبار هم آمریکا با بیش از ۷ هزار درخواست رتبهی نخست را در میان کشورهای مختلف دارد.
اما جالب است بدانید که در این مدت ترکیه پس از آمریکا بیشترین درخواستهای اطلاعات را از مایکروسافت داشته و با بیش از ۶ هزار درخواست در رتبهی دوم قرار دارد. با توجه به اینکه ترکیه فقط ۳۶ میلیون کاربر اینترنت دارد این آمار میتواند برای شهروندان این کشور نگرانکننده باشد. شایان ذکر است که این تعداد در خواست ترکیه اطلاعات مربوط به ۷ هزار کاربر را شامل میشود، در حالیکه آمریکا به طور متوسط به ازای هر درخواست اطلاعات ۲/۵ کاربر را از مایکروسافت طلب کرده است.
فرانسه، انگلیس و آلمان هم پس از آمریکا و ترکیه ردههای بعدی را به خود اختصاص دادهاند. نکتهی قابلتوجه اینکه استرالیا و برزیل کمی بیشتر از هزار درخواست و کشورهای ایتالیا و اسپانیا هم تنها چندصد درخواست اطلاعات را به مایکروسافت ارائه کردهاند.
مایکروسافت در ادامهی این گزارش تصمیم گرفته تا اطلاعات مربوط به سرویس Skype را به صورت جداگانه منتشر کند تا امکان مقایسهی اطلاعات با گزارش قبلی فراهم شود.
این غول نرمافزاری امسال هم مانند سال ۲۰۱۲ از ارائهی اطلاعات تماسهای کاربران این سرویس خودداری کرده و فقط ابردادههایی همچون نام،کشور و آدرس آیپی کاربران را به نهاد مربوطه ارائه کرده است.
مایکروسافت در اکثر کشورها با اجازهی دسترسی به اطلاعات شخصی کاربران مخالفت کرده است؛ اما در آمریکا شرایط متفاوت بوده و در ۱۰ درصد از مواقع پلیس و سازمانهای امنیتی این کشور اجازه یافتهاند تا محتوای رایانامههای شخصی و نیز عکسها و سایر پروندههای ذخیرهشدهی کاربران در سامانههای ابری این شرکت را بررسی نمایند. این میزان در سال ۲۰۱۲ حدود ۱۳ درصد بوده است.
پس از آمریکا هم نهادهای امنیتی برزیل و کانادا قرار دارند که به ترتیب در ۵/۸ و ۴/۳ درصد مواقع به اطلاعات شخصی کاربران دست یافتهاند که البته با توجه به کم بودن تعداد درخواستهای این کشورها به نظر میرسد که حجم اطلاعات شخصی منتشره از این طریق چندان قابل توجه نباشد. این دو کشور در سال ۲۰۱۲ هم اجازهی دسترسی به برخی اطلاعات را از سوی مایکروسافت دریافت کرده بودند.
اگر اطلاعات منتشره از سوی مایکروسافت صحت داشته باشد باید مقاومت این شرکت در برابر نهادهای امنیتی را به فال نیک گرفت. بسیاری از کاربران از اینکه گفتوگوهای خصوصیشان در سرویس Skype محرمانه نگه داشته میشود خوشحال هستند. البته از این نکته هم نباید غافل شد که ابردادههایی همچون نام و آدرس آیپی همچنان جزئی از اطلاعات حساس محسوب شده و اطلاعات بسیاری را در مورد فعالیتهای کاربر در اختیار نهادهای امنیتی قرار میدهد که ردگیری فعالیتهای کاربر در سرویسها و وبگاههای مختلف از جملهی این موارد است.
متأسفانه در این گزارش اطلاعاتی راجع به درخواستهای سازمانهای امنیتی همچون NSA و غیره منتشر نشده است که به نظر میرسد دلیل آن ملاحظات امنیتی و قانونی باشد. به گفتهی مایکروسافت در این دوره کمتر از هزار نامهی امنیت ملی از سوی سازمانهای امنیتی برای مایکروسافت ارسال شده که اطلاعات بین هزار تا ۲ هزار کاربر را شامل میشود. مایکروسافت از انتشار جزئیات بیشتر در این زمینه خودداری کرده است.
بههر ترتیب انتشار گزارشهای هرچند محدود اینچنینی از سوی شرکتهای بزرگ، به فرض اینکه چیزی جز حقیقت در آنها بیان نشده است میتواند به کاربران کمک کند تا با چشم بازتری اطلاعات خود را به این شرکتها بسپارند.