گزارش اجلاس امنیتی 2018 منامه (بخش چهارم)
اورزولا فن در لاین با ابراز خوشحالی از حضور دوباره در این اجلاس گفت:
بگذارید سخنان خود را با اعلام دیدگاه آلمان و اروپا نسبت به مناقشات خاورمیانه، آغاز کنم. سالها تجربه در حوزه مطالعات راهبردی و منطقهای، به ما آموخته است که کشورهای درگیر جنگ در این اقليم، به هیچ وجه از هم جدا نیستند و بیثباتیها بر همه دولتهای حاضر در غرب آسیا، تأثیر میگذارد.
بهعنوان مثال، برای این بحرانها، میتوان به قاچاق انسان در مدیترانه، جنگ داخلی در لیبی و فاجعه انسانی در یمن، اشاره کرد.
من میخواهم اکنون به سخنان جیمز متیس استناد کنم و بگویم که اکنون دوران دیپلماسی است. اکنون مردم این کشور، پس از سالها جنگ داخلی، رنج و بدبختی، خواستار صلح و زندگی بدون جنگ و ستم هستند.
دلایل بیشماری برای اعتقاد به سودمند بودن راهکارهای دیپلماتیک در حل مشکلات خاورمیانه، وجود دارد. این امر، زمانی محقق میشود که همه صداها بهآسانی شنیده شوند.
الیزابتا ترنتا، وزیر دفاع ایتالیا پس از همتای آلمانی خود، سخنانش را آغاز کرد:
همانطور که همه میدانیم، امروزه بیشتر جوامع خاورمیانه، در داخل و خارج، درحال جنگ و نزاع هستند. مسبب اکثر این وقایع، سازمانهای افراطی و رژیمهای اقتدارگرا هستند. برای درک بهتر این پدیده، میتوان از واکاوی رسانههای اجتماعی شاخص جهان، بهره برد.
فیسبوک، توییتر، واتساپ، اسکایپ، تلگرام و یوتیوب، دگرگونیهای عمدهای را تجربه کردهاند. این شبکههای نوظهور، مخاطبان خود را به بازیگرانی پویا در عرصه رسانه بدل کردهاند. این تغییر اساسی در ماهیت رسانه، نهتنها گنجایش ارتباطی گروههای تروریستی را افزایش داده است، بلکه سبب افزایش سرعت اشاعه اندیشهها و دیدگاههای تکفیری نیز میگردد.
بیشک مؤلفه ارتباطات، بخشی بسیار مهم از پازل داعش برای دستیابی به پیروزی نظامی، محسوب میشود. تصویری که این گروه تروریستی، از طریق شبکههای اجتماعی در مقیاس منطقهای و جهانی از خود منتشر میکند، طیف نامبرده از افراطیهای تکفیری را پرقدرت و بعضا شکست ناپذیر، نشان میدهد.
فناوریهای جدید، فرصتهای تازه و همچنین تهدیدات متعددی را برای ارتباطات مردم بهوجود میآورند. رسانههای اجتماعی، در عین تسهیل ارتباطات و اتصال کاربران خود، بستر ارتباطی مناسب نیز برای تروریستها بهشمار میروند. ابزارهای یادشده، به آدمکشها فرصت میدهند تا حرف بزنند، نیاتشان را بهاشتراک بگذارند و اقدامات مشترک را همرسانی نمایند.
تازهترین پژوهشها، نشان میدهند که حدود 40 هزار نفر از شهروندان عراق، سوریه و لیبی، تحت تأثیر تبلیغات داعش در بسترهای ارتباطی دیجیتال، خانه خود را ترک کرده و به این گروه پیوستهاند.
با وجود این، ائتلاف جهانی علیه داعش، تا حدود فراوانی موفق بوده است و ایتالیا به حضورش در این اتحاد جهانی ضد افراطگرایی، افتخار میکند.