گزارش اجلاس امنیتی 2018 منامه (بخش پنجم)
ششمین فردی که به ارائه دیدگاههای خود درباره چالشهای امنیتی موجود در خاورمیانه پرداخت، یوسف بن علوی، وزیر امور خارجه عمان بود. وی در مهمترین بخش سخنرانی خود گفت:
من میخواهم درباره مسئلهای صحبت کنم که کمتر به آن پرداخته شده است. بیشک چالش تغییرات آب و هوایی، میتواند در آیندهای نه چندان دور، سبب بروز فجایع و خسارات جبرانناپذیری شود.
خانم ها و آقایان! من میدانم که شما شرکتکنندگان عزیز میخواهید درباره دیدارهای اخیر نخستوزیر اسرائیل و رئیس دولت فلسطین با سلطان قابوس بدانید. ما فکر میکنیم که اکنون هنگام مناسبی برای اندیشیدن درباره چگونگی پایان دادن به مشکلات و موانع پیشرفت در منطقه است. بیتردید مسئله فلسطین، هسته همه مشکلات غرب آسیا است.
بر پایه همین عزم جمعی، رژیم صهیونیستی، بهدلیل شرایط پس از جنگ دوم جهانی، به یک دولت بدل شده است. ازسوی دیگر، تأسیس کشور فلسطین نیز یک ضرورت بهنظر میرسد. با این حال، ما در مسئله یادشده، میانجی نیستیم و بهمنظور دستیابی به صلح، تنها به ارائه ایدههای سازنده به طرفین میپردازیم. ما تلاش میکنیم که این طرح، موفقیتآمیز باشد و سبب پایان جنگ و نزاع 50 ساله شود. وقت آن است که سخنان گذشتهای را که نمیتوانیم به آینده منتقل نماییم، متوقف کنیم.
تارو کونو، وزیر امور خارجه ژاپن هفتمین سخنران این نشست بود. مهمترین بخش صحبتهای وی، به شرح زیر است:
امسال به جای نخستوزیر ژاپن، من بهعنوان نماینده کشورم، افتخار حضور در این کنفرانس دارم. امسال اینجا هستم؛ تا بر پشتیبانی ژاپن از اصلاحات و مدرنیزاسیون آسیای غربی تأکید کنم. بیتردید این اصلاحات، پایه و اساس آینده خاورمیانه است. کشورهای منطقه میکوشند تا بر چالشهای کنونی و درحال پیدایش، ازجمله کاهش وابستگی مالی به درآمدهای نفت، ایجاد فرصتهای شغلی کافی و مناسب برای جمعیت جوان روبهرشد و ترویج مشارکت زنان در جامعه، غلبه کنند. ژاپن همچنان متعهد به حمایت از این تلاشهای منطقهای است. ما میخواهیم تجربیات خود را در زمینه نوسازی و اصلاحات به اشتراک بگذاریم.
عامل اصلی موفقیت روند نوسازی ژاپن، سرمایهگذاری در حوزه نیروی انسانی است. حدود 150 سال از آن انقلاب بزرگ میگذرد و ژاپن امروز، با وجود پیشرفتهای صنعتی شگرف، در حفظ ارزشهای فرهنگی خود نیز کامیاب بوده است. کلید این امر را از میان بردن حاکمیت سلسله مراتبی و اصلاح دستگاه استخدامی مبتنی بر شایستگی باید دانست.
یکی دیگر از عوامل کلیدی که مدرنسازی و اصلاحات موفق ژاپن را بههمراه داشت، زیرساخت آموزشی مناسب بود که حتی پیش از ترمیم آن نیز قوی و کارآمد بود. بهجرئت میتوان کلید پیروزی همه کشورهای با شاخص توسعه انسانی بالا را نظام آموزشی نیرومند برشمرد.
اکنون من میخواهم ایدههایی را درباره چگونگی بهرهگیری از تجارب گذشته خود در هنگام همکاری در زمینه تلاشهای اصلاحگرانه در منطقه ارائه کنم.
اول: ما با کشورهای خاورمیانه همکاری میکنیم؛ تا بهاصلاح نظام آموزش و پرورش خود بپردازند. بهعنوان مثال، ژاپن از دولت مصر حمایت میکند؛ تا فعالیتهای تحصیلی شهروندانش را با معرفی الگوي آموزشي ژاپنیها توسعه دهد.
دوم: ما دولتهای آسياي غربي را در اجرای برنامههای آموزشی، یاری میکنیم. ژاپن تا به امروز، در روند آموزش بیش از 10 هزار مهندس و کارمند دولت سعودی، این کشور را یاری کرده است.
درنهایت ما میخواهیم به همکاری با دولتهای منطقه، بهمنظور توانمندسازی نسل جوان برای تضمین گسترش همهجانبه در این کشورها بپردازیم.