گزارش اجلاس امنیتی 2018 منامه (بخش سوم)
خالد بن احمد آل خلیفه، وزیر امور خارجه بحرین و عادل الجبیر، وزیر امور خارجه عربستان، سخنرانان بعدی این اجلاس بودند.
خالد بن احمد آل خلیفه، در ابتدای سخنرانی خود، پس از گرامیداشت و تبریک شصتمین سالگرد تأسیس مرکز بینالمللی مطالعات راهبردی، به مدیران و مؤسسان این اندیشکده گفت:
برای درک بهتر نظم نوپدید منطقهای، ابتدا باید وضعیت کنونی را ارزیابی کنیم. چالشهایی که امروز با آنها مواجه هستیم، عمیق و پیچیدهاند و میتوانند در طول دهههای آینده، منطقه را تغییر دهند. اگر ما بهعنوان بخشی از جامعه جهانی، تصمیمات درستی نگیریم، خود را در برابر بیثباتی بلندمدت قرار خواهیم داد.
هماینک سوریه، یکی از مهمترین کشورهای جهان عرب، با فرهنگی غنی و چندوجهی، به میدان جنگ نفوذ و اقتدار بدل شده است. اگر چه حضور فیزیکی داعش در این کشور، تا حدود بسیاری کمرنگ شده؛ اما این گروه افراطی، با اشکال تازهای درحال باز تولید شدن است.
یمن در شبهجزیره عربستان، آخرین سنگر جمهوری اسلامی ایران برای تسلط بر منطقه است. دخالت ایران در امور یمن و پشتیبانی از سازمان تروریستی حوثی، تنشها را در منطقه طولانیتر کرده و موجب عدم شکلگیری عزم جدی برای یافتن راهکار سیاسی مدون برای بحران یمن شده است.
وی در ادامه افزود:
اتحادیه استراتژیک خاورمیانه (MESA)، علیه هیچ کشوری فعالیت نمیکند. این یک پیمان منطقهای برای تأمین امنیت و رفاه کشورهای عضو است. این اتحاد، همه کشورهایی که هنجارها و چارچوبهای آن را قبول کنند، میپذیرد. ما قصد داریم امنیت جمعی منطقه را تقویت نماییم و از آمادگی دفاعی خود اطمینان یابیم. از چالشهای پیش روی اتحادیه استراتژیک خاورمیانه میتوان به تروریسم، امنیت سایبری و نفوذ دولت های معارض، اشاره کرد.
عادل الجبیر نیز -که به نمایندگی از دولت عربستان سعودی در این نشست حاضر بود- بهعنوان سخنران سوم، پشت تربون اصلی اجلاس یادشده رفت و اظهار داشت:
ما در منطقه خاورمیانه، طی سال 1979، شاهد انقلاب ایران بودیم. این تحول سیاسی، فرقهگرایی، تروریسم و خشونت را در سرتاسر آسیای غربی اشاعه داد. پیامدهای این انقلاب، تا به امروز ادامه دارند و ما سرگرم پرداخت هزینههای آن هستیم. در سال 1990، حمله صدام به کویت و ظهور طالبان را تجربه کردیم. این منطقه، علاوه بر این، در دهه اول قرن 21، حوادث بیثباتکننده بسیاری را چون حمله تروریستی 11 سپتامبر تجربه کرد و سپس با چالش جنبشهای انقلابی جهان عرب در سالهای 2011 و 2012 روبهرو شد. امروز نیز بحرانهای سوریه، عراق، یمن، لیبی و کشورهای حاشیه خلیج فارس، همچنان ادامه دارند. بهجرئت میتوان عامل اصلی این بیثباتیها را در خاورمیانه، جمهوری اسلامی ایران دانست.
ما درحال حاضر، با 2 رویکرد شاخص رقابتی در منطقه غرب آسیا، مواجه هستیم. چشمانداز نور، در پی شکلگیری و توسعه صلح، ثبات و امنیت در منطقه و طیف تاریک در پی اشاعه و گسترش فرقهگرایی و تروریسم است.
مشکلات و چالشهای پیش روی ما، کاملا قابل حل و فصل هستند. ما با استقامت و رویکرد عملی، متناسب و منطقی میتوانیم بر آنها فائق آییم.
اکنون چالش اصلی ما، شیوه رویارویی با نیروهای تاریکی است. این که چگونه به آن ها فشار آورده، شکستشان دهیم