کشف شبکه انتشار اخبار جعلی در اسرائیل
به گزارش کارگروه بین الملل سایبربان؛ نوام روتم (Noam Rotem)، یکی از محققان سایبری اسرائیل، اخیراً متوجه وجود برخی حسابهای کاربری جعلی در شبکههای اجتماعی شده است که به انتشار شایعات و اطلاعات غلط در مورد جناح چپ سیاسی اسرائیل، میپردازند.
بر اساس آنالیزهای منتشر شده در روزهای اخیر، بسیاری از کاربران اسرائیلی شبکههای اجتماعی، در چند ماه گذشته، متوجه افزایش غیرعادی فعالیت برخی حسابهای کاربری جعلی در توییتر و فیسبوک شدهاند. سرانجام روز یکشنبه، مورخ 5 اوت، وجود یک شبکه منسجم متشکل از تعداد زیادی بات توییتر، به منظور توزیع هماهنگ محتوای سیاسی دروغ و شایعات در توییتر عبری زبان، اثبات شد.
نوام روتم، یکی از محققان و فعالان امنیتی رژیم صهیونیستی، اخیراً در یک پست آنلاین، توضیح داد که در پی شکایت برخی کاربران از احاطه شدن توسط تعداد زیادی از باتهای توییتری، این موضوع را پیگیری کرده است.
وی در این مورد گفت:
چند هفته پیش از من خواسته شد که لیستی از حسابهای کاربری را که مشکوک به نظر میرسید، بررسی کنم. من طی تحقیق در مورد این اکانتها، موفق شدم اثبات کنم که برخی از آنها بات نیستند و افراد واقعی کنترل آنها را در اختیار دارند.
اما در این میان، روتم مدعی شده است که برخی شبکهها را نیز کشف کرده است که به موضوعات مشابهی مرتبطاند. حسابهای کاربری که او شناسایی کرده است، دهها روبات توییتری را شامل میشوند که یکدیگر را دنبال کرده و توییتهای مشابه منتشر میکنند. این پروفایلها، غالباً بر انتشار شایعات و اطلاعات دروغ در مورد جناح سیاسی چپ اسرائیل، تمرکز دارند.
بر اساس اظهارات وی، بیشتر این حسابهای کاربری، وانمود میکنند که زنان جوان هستند و برخی خود را سرباز معرفی میکنند. آنها به صورت منظم میان توییتهای سیاسی خود، تصاویری از مناظر سرزمینهای اشغالی و مفاهیم مذهبی یهودی نیز منتشر میکنند و پس از انتشار هر توییت، دیگر اکانتها لایک و انتشار گسترده مطلب مدنظر را آغاز میکنند.
آخرین کشف روتم زمانی مطرح شد که رن بار زیک (Ran Bar-Zik)، یک توسعهدهنده نرمافزار، چند ماه پیش، یک شبکه مشابه متشکل از چند بات را شناسایی کرد. همزمان با این اتفاق، شرکت فیسبوک، اعلام کرد که حساب کاربری منصوب به آدام گلد (Adam Gold)، فعال سیاسی جناح راست اسرائیل که تعداد دنبال کننده بسیار بالایی نیز داشت، تقلبی است.
به گفته روتم، شبکه باتی که وی کشف کرده است، از محبوبیت حسابهای کاربری فیکی چون اکانت آدام گلد برخوردار نبوده و تلاشی نیز، برای گسترش خود نکردهاند؛ اما به هر صورت، میتوان آنها را بخشی از یک شبکه منظم بههمپیوسته و اندکی آماتور دانست.
بر اساس توضیحات روتم، این شبکه، در تلاش است تا به گسترش اندیشههای اندیشه سازندگانش، کمک کند. وی در این مورد گفت که نگاه و برخورد کاربران به توییتهایی با لایک و ریتوییت کم، نسبت به توییتهایی با صدها لایک و ریتوییت، متفاوت است. باتهایی از این قبیل، برای حمله به حساب کاربری سیاستمداران و هدایت بحثهای جاری در توییتر نیز، مورداستفاده قرار میگیرند.
بر اساس تحقیق روتم مدیران این عملیات، از پلتفرمی موسوم به سوشیال ریپورت (Social Report) بهره میبردهاند که هزینه راهاندازی اولیه آن حدود 50 تا 100 دلار است. البته لازم به ذکر است که استفاده از تمام امکانات این نرمافزار و پیشبرد چنین عملیاتی، میتواند هزاران دلار، هزینه در بر داشته باشد. این برنامه به صورت خودکار چندین توییت را از طریق چند حساب تکرار و توزیع میکند.
روتم با توجه به ساده بودن نسبی روند شناسایی این شبکهها، بر بیتجربه و آماتور بودن عاملان اصلی این عملیات، تأکید دارد. وی مدعی است که تعداد کم حسابهای کاربری مربوط به این پویش در توییتر، مبین عدم تکامل و در حال رشد بودن ابعاد مختلف این عملیات است.
آنات بن دیوید (Anat Ben David) سرپرست آزمایشگاه رسانه و اطلاعات در دانشگاه اپن (Open University)، در گفتگو با وبگاه هاآرتص گفت که با کشف این شبکه آماتور از سوی روتم، بیشک میتوان دریافت که اپراتورهای جدیتر و حرفهایتر این عرصه، بههیچوجه خود را محدود نمیکنند و با تمام توان این قبیل عملیات را با ابزارهای فراوان دیگر موجود در زرادخانه سیاسی خود، ترکیب میکنند.
وی در ادامه افزود:
نکتهای که میتوانیم از این افشاگری دریابیم، این است که نگرانی ما نباید صرفاً بر نفوذ خارجی متمرکز شود؛ چرا که عناصر سیاسی درون نظام اسرائیل نیز، در برخی موارد از روشهای مشابهی استفاده میکند.