کاهش درآمد چند هزار میلیاردی همراه اول و آسیاتک در پی اختلال اینترنت
به گزارش کارگروه فناوری اطلاعات سایبربان ؛ اختلال اینترنت از آن دست موضوعاتی که است که میتواند همه جنبههای اقتصادی، تجاری، اجتماعی و حتی زندگی مردم را دستخوش تغییرات ناخوشایند کند. در حالیکه در شهر سخت افزار بارها در مورد آسیبهای وارده به کسب و کارهای اینترنتی در سطوح مختلف صحبت کردهایم، انتشار صورتهای مالی جدید شرکتهای فعال در حوزه اینترنت طی ماه گذشته نشان میدهد که شرکتهایی مانند همراه اول و آسیاتک نیز ضررهای هنگفتی از اختلالات اینترنت به خود دیدهاند.
کاهش 743 میلیارد تومانی درآمد همراه اول پس از اختلالات اینترنت
بنابر گزارش پیوست، انتشار صورتهای مالی همراه اول در سایت کدال نشان میدهد که در قیاس با ماه گذشته، میزان درآمد ثبت شده شرکت ارتباطات سیار ایران که خروجی کارکرد دو بخش ارتباطات خطوط دائمی و ثابت است در ماه مهر در مقایسه با شهریور ماه سال جاری بیش از 7،437 میلیارد ریال یا 743 میلیارد تومان کاهش داشته است.
این مبلغ به معنای کاهش 22.86 درصدی درآمد این شرکت طی یک ماه گذشته بوده که روند سوددهی شش ماه شرکت را متوقف کرده و به نرخ منفی بی سابقهای رسانده است.
در گزارش همراه اول آمده است که کاهش درآمد مذکور به دلیل کاهش درآمد خطوط تلفن همراه شامل مکالمه، پیام کوتاه، اینترنت و پیامک انبوه بوده است. در نظر داشته باشید که ریز اطلاعات نشان دهنده تفکیک درآمدهای این خدمات توسط گزارش صورت مالی منتشر نمیشوند. از طرفی باتوجه به اینکه در ماه گذشته (مهر ماه) هیچکدام از این سرویسها به جز اینترنت با مشکلات عمدهای روبرو نشدند، میتوان اینطور برداشت کرد که کاهش درآمدهای همراه اول نسبت به شهریور ماه، محصول اختلال در اینترنت است.
براساس گزارش سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، همراه اول در پایان شهریور ماه بیش از ۷۶ میلیون و ۸۰۰ هزار مشترک دائمی و اعتباری فعال داشته که ۵۳ میلیون و ۸۸۹ هزار و ۵۸ مشترک از اینترنت 3G یا 4G این اپراتور استفاده میکنند.
هرسال در مهر ماه یک کاهش جزئی نسبت به شهریور ماه در درآمدهای همراه اول در محل کارکرد خطوط ایجاد میشود که در سال گذشته کمتر از ۸۴ میلیارد تومان بوده است؛ اما رقم کاهش درآمدهای امسال بیش از ۷۴۳ میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان است که نمیتواند روندی طبیعی تلقی شود.
همچنین بررسی صورتهای مالی شرکت آسیاتک که از دیگر شرکتهای بزرگ ارائه دهنده خدمات اینترنت ثابت در کشور است نیز نشان میدهد که میانگین درآمدی 78 میلیارد تومانی این شرکت در سه ماهه تابستان 1401 به میزان 16 درصد کاهش یافته است.
ایرانسل در این زمینه گزارشی منتشر نکرده ولی شاید پر بیراه نباشد که بگوییم این شرکت نیز با کاهش درآمدی در حد همراه اول روبرو شده است.
میزان کاهش ترافیک اینترنت بین الملل با اعمال اختلالات
در کنار کاهش درآمد اپراتورهای اینترنت از اختلالات، محمد جواد آذری جهرمی، وزیر سابق ارتباطات و فناوری اطلاعات در پستی در کانال تلگرام خود به نکتهای اشاره کرده که قابل تأمل است.
آذری جهرمی در پست خود اینطور مینویسد:
اگر این آمار صحت داشته باشد، میتوان محاسبه کرد که پهنای باند بین الملل ایران حداقل به میزان ۴۰۰۰ گیگابیت کاهش داده شده است، در حالیکه سایت tehran-ix.ir رشد متوسط کمتر از ۴۰۰ گیگابیتی پهنای باند داخلی را گزارش میکند. این یعنی با وجود اعمال محدودیتهای شدید، حداکثر صرفا ده درصد تبادل اطلاعات کاربران ایرانی به سوی پلتفرمهای داخلی سرازیر شده است.
پیش بینی کاهش درآمد ده هزار میلیارد تومانی اپراتورها تا پایان سال جاری، افت شدید ارزش سهام بخش تلکام در بورس و مشکلات جدی نقدینگی این شرکتها که بعضا ممکن است در عدم پرداخت مطالبات پیمانکاران یا تاخیر زیاد در پرداخت حقوق کارکنان نمایان شود، دور از ذهن نیست.
با تحلیلی ساده بر این موضوع میتوان گفت اختلالات ایجاد شده تأثیری در ارتباط اینترنتی با خارج از کشور نداشته و تنها مسیر آن را از راهروی مستقیم اپراتورهای اینترنت به سربالایی پولساز کاسبان فیلترینگ یا فیلترشکنفروشها تغییر داده است.