کارزار دشوار اوباما
کارشناسان امنیتی آمریکایی در اظهارنظری جدید ابراز داشتهاند که آمریکا با اعلام اینکه قصد تلافی حملات سایبری چین را دارد، رسماً خود را وارد کارزار دشواری کرده است که ممکن برای آن بهای سنگینی را پرداخت کند. ازاینرو نهادهای امنیتی آمریکایی باید تمرکز بیشتری برای محافظت از فضای سایبری آمریکا به خرج بدهند زیرا هر حرکت آمریکا در این زمینه ممکن است با پاسخ چین همراه باشد و این برای آمریکا هزینههای گزافی در بر خواهد داشت.
مقامات آمریکایی هم ادعا میکنند که این روزها در حال برگزاری جلسات مکرری برای تصمیمگیری در این زمینه هستند که چگونه میتوان با کمترین هزینه با اقدامات سایبری چین مبارزه کرد. یکی از سنگینترین حملات سایبری چند وقت اخیر علیه آمریکا سبب شد تا سامانه متمرکز مدیریت اطلاعات این کشور (OPM) مورد دستبرد هکرها قرار بگیرد و حداقل اطلاعات 21.5 میلیون نفر از کارمندان دولتی این کشور به سرقت برود. با توجه به گستردگی و نوع حمله، آمریکا در نخستین گام چین را متهم کرد، اتهامی که البته هنوز هم آمریکا دلیل مستحکمی برای اثبات آن ندارد و صرفاً این ادعا را با توجه به حدس و گمانهای مبهم مطرح کرده است.
تام گافنی (Tom Gaffney) مشاور امنیتی شرکت فنلاندی F-Secure، تولید کننده نرمافزارهای ضدویروس، دراینباره گفته است:«هیچ دودی از هیچ اسلحهای بلند نمیشود و هیچ نشانهای برای اثبات جرم چین وجود ندارد اما این حمله صورت پذیرفته است.»
این موضوع البته از زمانی پیچیدهتر میشود که خود آمریکا نیز در اذهان عمومی همواره بهعنوان یک کشور مهاجم در حملات سایبری شناخته میشود. سال 2013 اسنادی از جانب روزنامه آمریکایی واشنگتنپست منتشر شد که نشان میداد آمریکا در سال 2011 حداقل 231 حمله سایبری را علیه کشورهای دیگر جهان ترتیب داده است.
گافنی در ادامه سخنانش میگوید:«این آغاز جنگ سرد بین دو کشور است. در این میان هیچ کس معصوم و بیگناه نیست و تنها کسانی که در این میان متضرر میشوند مردم دو کشور هستند. آمریکا ادعا میکند که با توجه به سطح حملات و اهداف آن که معمولاً جاسوسیهای سنتی است، به نظر میرسد که این حملات از جانب چینیها سازماندهی شده باشد. این موضوع دیگر در هیچ کجای دنیا قابل پذیرش نیست.»
برخی از کارشناسان آمریکایی دو راه برای تلافی پیش پای مسئولان آمریکایی قرار میدهند. راه اول تحریمهای اقتصادی و راه دوم کشاندن چین به نوعی انزوای سیاسی است. عدهای دیگر از کارشناسان نیز تلافی این حملات از طریق فضای سایبری را پیشنهاد میدهند چرا که امید دارند از این طریق بتوان زیرساختهای سایبری کشور متخاصم را نابود کرد.
اوان لاوسون (Ewan Lawson)، محقق آمریکایی، در این باره میگوید:«مهمترین هدف ما این است که دشمنان آمریکا بدانند چنانچه یک عمل خرابکارانه علیه آمریکا انجام دهند، باید هزینه آن را نیز پرداخت کنند.»
مقامات آمریکایی ادعا میکنند که در حال یافتن راهی کمهزینه برای تلافی حملات چین هستند. البته آنها به این موضوع نیز واقفند که ممکن است با پاسخهای سهمگین چینیها مواجه شوند و شاید یکی از دلایلی که تاکنون اقدام خاصی صورت ندادهاند، نامشخص بودن اقدام متقابل چین برای آمریکاییهاست.