چاشنی سایبری؛ عامل غرق شدن سانچی؟!
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ سانحه تصادف نفتکش سانچی و شهادت جمعی از ملوانان کشورمان، جدا از اندوه فراوانی که به مردم کشور و خانوادههای داغدار وارد کرد، خسارات مالی گستردهای نیز با خود به همراه داشت. از سویی، ابهامات عمیقی در مورد علت و دلایل احتمالی بروز این سانحه، در افکار عمومی به وجود آمد که امید آن وجود دارد با زیرآب رفتن نفتکش، این ابهامات نیز غرق نشده باشد و جعبه سیاه کشتی، بتواند آنها را تا حد زیادی برطرف نماید.
البته شاید در برهه کنونی، پرداختن به این موضوعات، در اولویت قرار نداشته باشد، اما به نظر میرسد داشتن دیدی واقع بینانه به موضوع و بررسی همهجانبه آن، بتواند از بروز رخدادهای مشابه جلوگیری کند.
اواخر مردادماه امسال بود که ناوگان هفتم نیروی دریایی آمریکا از تصادف ناو یواساسمککین این کشور با یک کشتی تجاری در تنگه مالاگا در سنگاپور خبر داد. در اثر این تصادف، 10 ملوان آمریکایی ناپدید و 5 نفر نیز زخمی شدند. البته این تنها حادثه رخ داده در دریا نبود و چند روز قبل از آن نیز، یک تصادف دریایی دیگر به وقوع پیوسته بود.
حدود دو ماه پیش از آن ناو فیتزجرالد، درحالیکه با پایگاه خود در ژاپن حدود ۱۰۰ کیلومتر فاصله داشت با یک کشتی باربری غولپیکر که پرچم فیلیپین را برافراشته داشت برخورد کرد و از پهلو دچار آسیب جدی شد. در آن سانحه هفت ملوان آمریکایی کشته شدند.
چند روز پس از وقوع این حوادث، گمانهزنیهایی مبنی بر بروز یک حمله سایبری به سامانههای راداری این ناوها مطرح شد و مقامات آمریکایی اعلام کردند که ماجرا را بررسی میکنند. البته تا امروز هیچ حرف دیگری در این زمینه مطرح نشده است.
بروز حادثه دلخراش تصادف نفتکش سانچی و حاشیههای پیرامون آن، بار دیگر این موضوع را بر سر زبانها انداخت که چه دلیلی سبب به وجود آمدن این فاجعه شده است. آیا رادارهای هر دو کشتی، طرف مقابل را در صفحههای خود نشان ندادهاند؟ آیا حتی در صورت قطع بودن سامانههای راداری، امکان مشاهده آن حجم غولپیکر از فولاد در سطح دریا ممکن نبوده است؟ آیا سامانههای ارتباطی دو کشتی نیز قطع بوده و امکان برقراری تماس بین هدایتکنندگان آنها، وجود نداشته است؟
روزنامه آمریکایی والاستریت ژورنال به نقل از منابع مختلف گزارش داد نفتکش ایرانی سانچی و کشتی باری چینی شنبه گذشته از چند ساعت قبل از حادثه هیچ سیگنالی برای ایستگاه کنترل ترافیک دریایی ارسال نکرده بودند. این منابع ذکر کردهاند که مشخص نیست آیا سیستم شناسایی خودکار هر دو کشتی پیش از حادثه خاموش شده بود یا عملکرد آن مختل شده بود و یا اینکه ایستگاه کنترل ترافیک دریایی نتوانسته سیگنال آنها را دریافت کند. البته هیچکدام از این منابع، تاکنون حتی احتمال بروز یک حمله سایبری و قطع سامانههای راداری را نیز مطرح نکردهاند و برای روشن شدن همهچیز، احتمالاً باید منتظر گشوده شدن جعبه سیاه این کشتی ماند.
درهرحال، به نظر میرسد مسئولان امر باید به هشدارها، دقت نظر بیشتری داشته باشند و همه احتمالات ممکن را نیز موردبررسی قرار دهند تا از بروز حوادث مشابه جلوگیری شود.