پیوستن اوکراین به مرکز دانش سایبری ناتو
به گزارش کارگروه بینالملل سایبریان؛ مرکز عالی دفاع سایبری مشترک ناتو (CCDCOE) به اتفاق آرا الحاق اوکراین به این سازمان را به عنوان یک شرکت کننده در رأیگیری انجام شده در جلسه کمیته راهبری تصویب کرد.
این مرکز، که در تالین پایتخت استونی مستقر است، گفت که تجربه اوکراین از حملات سایبری قبلی دولتی سازماندهی شده بهوسیله مسکو، ارزش قابل توجهی برای این سازمان دارد که وظیفه تحقیقات کاربردی بین رشتهای، مشاوره، آموزش و تمرین در امنیت سایبری را بر عهده دارد.
جک تاریِن (Jaak Tarien)، مدیر مرکز عالی دفاع سایبری مشترک ناتو اعلام کرد :
«حضور اوکراین در مرکز، تبادل تخصص سایبری بین اوکراین و کشورهای عضو مرکز را افزایش خواهد داد. اوکراین میتواند دانش دست اول ارزشمندی از چندین دشمن در حوزه سایبری به ارمغان بیاورد تا برای تحقیق، تمرین و آموزش استفاده شود.»
کیل لانت (Kalle Laanet)، وزیر دفاع استونی، نیز اظهار داشت که توانایی و دانش از تجربه ناشی میشود و اوکراین قطعاً تجربیات ارزشمندی از حملات سایبری قبلی برای ارائه به ناتو دارد.
استونی به عنوان کشور میزبان مرکز عالی دفاع سایبری مشترک ناتو، شریک بلندمدت اوکراین در افزایش ظرفیت امنیت سایبری و انعطافپذیری سایبری بوده و از تصمیم اعضای مرکز در موافقت با عضویت اوکراین استقبال کرد.
مرکز عالی دفاع سایبری مشترک ناتو، که در ابتدا بهوسیله دولت استونی قبل از الحاق تالین به ناتو پیشنهاد شد، در سال 2008 پس از یک سری حملات سایبری به ارگانهای دولتی استونی، که به روسیه نسبت داده شد، تأسیس شد.
از فوریه سال جاری، 27 کشور از 30 کشور ناتو، از جمله بریتانیا که در سال 2014 به عضویت ناتو درآمد و 5 عضو غیر ناتو با همان وضعیت اوکراین (اتریش، فنلاند، کره جنوبی، سوئد و سوئیس) عضو ناتو شدند.
این مرکز یکی از 21 مرکز عالی معتبر است که بر جنبههای فنی پیچیده عملیات گستردهتر ناتو تمرکز دارد و مأموریت اصلی آن پشتیبانی از اتحاد با تخصص بین رشتهای منحصر به فرد در تحقیقات، آموزش و تمرینات دفاع سایبری در 4 حوزه متمرکز فناوری، راهبرد، عملیات و قانون است.
کارشناسان مدعی شدند که الحاق اوکراین به مرکز عالی دفاع سایبری مشترک ناتو احتمالاً خشم بیشتر دولت روسیه را برانگیخته، که اکنون خود درگیر جنگی است که به نظر میرسد رهبری آن از لحاظ راهبردی بد محاسبه شده و منجر به محکومیت و طرد شدن روسیه در تقریباً تمام جهان، شده است.
اگرچه بعد سایبری جنگ در اوکراین هنوز به صورت معنادار به کشورهای ناتو سرایت نکرده، اما تحلیلگران هنوز معتقدند که نوعی اقدام سایبری تلافیجویانه بسیار محتمل است.
جیمز سادووسکی (James Sadowski) و رایان هال (Ryan Hall) از ماندیانت (Mandiant) ادعا کردند که عوامل تهدید مطرح روسیه مانند «Sandworm» یا «Voodoo Bear» به جاسوسی سایبری علیه اهداف ناتو و اوکراین ادامه یا کار خود را افزایش خواهند داد.
سادووسکی و هال مدعی شدند :
«ماهیت و طول تحریمها و واکنشهای ناتو و غرب احتمالاً به شدت بر درک روسیه از اهداف با اولویت بالا برای انتقام تأثیر میگذارد. سازمانهایی که بیانیههای عمومی در محکومیت تجاوز روسیه و/یا حمایت از اوکراین و سازمانهایی که اقداماتی را برای محدود کردن مشارکت روسیه در تجارت، مسابقات و رویدادهای بینالمللی انجام میدهند، با خطر تلافیجویانه در آینده مواجه هستند.»