پیوستن اروپا به ایالاتمتحده برای حاکمیت بر نیمههادیها
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ در روزهای اخیر، کشورهای عضو اتحادیه اروپا با اجرای طرحی برای تسریع تولید نیمههادیهای خود موافقت کردهاند. قرارداد 43 میلیارد یورویی نشان میدهد که اروپا قصد دارد راه آمریکا را ادامه دهد؛ بنابراین، اولین گام ملموس را در مبارزه با کمبود تراشه و مستقل شدن از واردات از چین خواهد برداشت.
دنبال کردن آمریکا
اتحادیه اروپا ماههاست که درباره کارخانههای نیمههادی خود صحبت میکند. قانون تراشههای اتحادیه اروپا، سندی که چند روز پیش امضا شد، نشان میدهد که اروپا میخواهد پا جای پای ایالاتمتحده بگذارد. در اوایل ماه ژوئیه و اوت، آمریکا قانون علوم و تراشه، قانونی با هدف تقویت بازار داخلی و توسعه فناوریهای مدار مجتمع را معرفی کرد.
نیمههادیها جزء تقریباً تمام وسایل الکترونیکی اطراف ما هستند که هم در لوازمخانگی و هم در مدارهای پیشرفتهتر اتومبیلها یا حتی هواپیماهای نظامی وجود دارند.
دولت ایالاتمتحده میخواهد در این طرح حدود 280 میلیارد دلار (حدود 269 میلیارد یورو) سرمایهگذاری کند که طرح اصلی آن اختصاص 52 میلیارد دلار برای ساخت کارخانهها و واحدهای تولیدی ازجمله دو میلیارد برای تولید تراشه برای صنایع خودروسازی و دفاعی است. دو مورد دیگر 25 درصد اعتبار مالیاتی برای سرمایهگذاری در تولید داخلی و 200 میلیارد دلار کمک مالی برای تحقیق و توسعه است.
ایالاتمتحده برای تصویب قانون جدید و انجام اقداماتی برای افزایش تولید محلی پس از همهگیری ویروس کرونا، تلاش بسیاری کرده است. در آن زمان کمبود جهانی تراشه وجود داشت که بسیاری از صنایع ازجمله مخابرات و خودرو با آن مواجه بودند. در طول مبارزه با ویروس کرونا، آمریکاییها و بهخصوص سناتور تاد یانگ، بیشتر و بیشتر به لزوم کاهش وابستگی به «کشورهای دوردست» مانند کره جنوبی یا تایوان اشاره کردند. ظرفیت تولید در ایالاتمتحده در حال حاضر یک مشکل است، زیرا اکثر کارخانهها در حال حاضر با بیش از 90 درصد ظرفیت کار میکنند. در سپتامبر سال جاری، ایالاتمتحده بالاترین سطح واردات تراشه از خارج را ثبت کرد.
راهحل این مشکلات دعوت از شرکتهای خارجی (غیر چینی) برای ساخت کارخانه در کشور است. در طول چند سال گذشته، چندین تولیدکننده معتبر متعهد به راهاندازی عملیات در ایالاتمتحده شدهاند. در میان آنها برندهایی مانند TSMC تایوان که در حال ساخت کارخانهای به قیمت 12 میلیارد دلار در آریزونا است و نیز سامسونگ کره جنوبی که با هزینه 17 میلیارد دلار کارخانه تولیدی را در تگزاس خواهد ساخت، به چشم میخورند. همچنین لازم به ذکر است که گروه SK از کره جنوبی که 22 میلیارد دلار در آمریکا سرمایهگذاری خواهد کرد نیز نامش در این میان به گوش خواهد خورد.
حرکت مشابه اروپا در همین مسیر
اتحادیه اروپا هدف بلندپروازانه ای برای رسیدن به 20 درصد از تولید جهانی نیمههادی تا سال 2030 و صرف 43 میلیارد یورو برای آن دارد. درحالیکه تصور اینکه سرمایهگذاریهای خاص قبل از پایان سال 2023 آغاز شود دشوار است، بسیاری از شرکتها از قبل تمایل خود را برای ساخت کارخانههای جدید در اروپا اعلام کردهاند، ازجمله اینتل، گلوبال فاندریس، اس تی ام میکرو الکترونیکز و اینفینیون تکنولوژی ای جی.
چرا اتحادیه اروپا این موضوع را اینقدر جدی گرفته است؟
کمبود جهانی نیمههادیها منجر به تعطیلی کارخانهها شده و این موضوع بهنوبه خود وابستگی شدید زنجیره تأمین به تعداد محدودی از تأمینکنندگان را آشکار کرده است. بر اساس بررسی تراشههای کمیسیون اروپا، بخش خصوصی پیشبینی کرده که تقاضای تراشهها تا سال 2030 دو برابر شود.
این لایحه در فناوریهای نسل بعدی سرمایهگذاری کرده و ابزارهای تحقیقاتی در سراسر اروپا را برای تراشههای پیشرفته ارائه خواهد کرد. بر اساس مفاد آن، اتحادیه اروپا قرار است محیطی دوستانهتر را برای استارتآپها و سرمایهگذارانی که میخواهند در آینده تأسیسات تولیدی در قلمرو خود راهاندازی کنند، ایجاد کند. این قانون همچنین نکتهای را در مورد حمایت از استعدادها در بر داشته و همچنین اعلامیههای دیگری نیز ارائه میدهد که حداقل در این مرحله خیلی مشخص نیستند.
در حال حاضر یکی از بحثبرانگیزترین موضوعات در بین کشورهای عضو، استفاده از منابع مالی است. آنهایی که کمتر توسعهیافتهاند ممکن است نگران باشند که این پول بیشترین سود را برای کشورهای بزرگی مانند آلمان داشته باشد. علاوه بر این، بر کسی پوشیده نیست که صنعت تراشه، انرژی بر است و اروپا باید فرآیندها را با ایده انتقال سبز و هدف صفر کردن انتشار خالص کربن تا سال 2050 تطبیق دهد. اتحادیه اروپا باید اطمینان حاصل کند که بازیابی صنعت نیمههادی نباید به قیمت تغییرات آب و هوایی تمام شود. بااینحال، یافتن تهدید در اینجا دشوار است، زیرا سالهاست که اتحادیه اروپا هم پروژهها و هم سیاستهای خود را اجرا میکند، مثلاً از طریق استفاده از انرژیهای تجدید پذیر در تولید. درهرصورت، اتحادیه اروپا میگوید که این توافق را در اواخر سال جاری امضا خواهد کرد.
بنابراین ما شاهد فصل بعدی جنگ فناوری خواهیم بود. درجه حرارت این موضوع به دلیل موقعیت بسیار قوی چین افزایش خواهد یافت. این کشور همچنین اعلام کرده است که اصلاحات تولید و پول بیشتر برای تحقیق در مورد فناوری نیمههادیها انجام خواهد شد، به همین دلیل است که آمریکاییها و اروپاییها به راهبردهای قوی برای تنوع بخشیدن به منابع نیاز دارند. در غیر این صورت، آنها تا حدی به چین وابسته خواهند بود که اکنون تأمینکننده اصلی قطعات الکترونیکی کلیدی است.