پیشبینی امنیت سایبری در حوزه انرژی سال 2018
به گزارش کارگروه امنیت سایبربان؛ امروزه موضوعاتی چون اینترنت اشیاء، هوش مصنوعی، بلاک چین، شبکههای کامپیوتری، شبکه توزیع برق و... به مهمترین بحث بین کاربران تبدیلشده و کمتر شخصی دیده میشود که با این موضوعات سروکار نداشته باشند. در قرن 21 مخاطرات سایبری بهشدت افزایشیافته است.
طبق نظرسنجی صورت گرفته درباره 140 -واحد تأسیسات برق موجود در آمریکای شمالی- نتیجه اینگونه حاصل شد که 88 درصد از افراد شرکتکننده، معتقد بودند که این تأسیسات تا 2 الی 3 سال آینده با مشکلات جدیای در زمینه امنیت سایبری روبهرو خواهند شد.
وقتی به تهدیدات سایبری در زیرساختهای حیاتی و تروریسم فیزیکی فکر میشود، این نتیجه حاصلشده که تهدیدات سایبری بسیار گسترده و خطرناک است. درگذشته متنی در فضای مجازی منتشرشده بود و در آن ایالاتمتحده را تهدید شده بود که شبکه برق آمریکا را هک و برق کل آمریکا را قطع مینماید. واقعاً قطع برق یا هر یک از زیرساختهای حیاتی این کشور چه عواقبی در پی خواهد داشت، در کوچکترین اتفاق تجارت آمریکا مختل و متوقف خواهد شد، بهعبارتیدیگر زندگی عموم مردم دچار اختلالات گسترده خواهد شد.
در ارتباط با میزان نگرانی مردم از وقوع حملات سایبری و حملات هکری نظری سنجی برگزار شد که در شکل زیر بیشترین و کمترین نگرانیها را شاهد هستیم.
تعداد زیاد زیرساختهای حیاتی وابسته به فناوریهای شبکهای، وقوع حملات سایبری به این شبکهها، از سوی کشورهای متخاصم، امری دور از تصور نیست. این وابستگی به شبکهها، میتواند علاوه بر ایجاد اختلال در شبکه، سبب توقف کار زیرساخت یادشده شود. امری که خسارات فیزیکی عظیمی در پی دارد.
شبکهی برقرسانی، یکی از مهمترین زیرساختهای یک کشور محسوب میشود. مقامات آمریکا در مورد تبعات فقدان برق بارها اظهارنظر کرده و این اتفاق را فاجعهای بزرگ میدانند. این پیشبینی، بههیچوجه اغراقآمیز نیست؛ زیرا نبود برق، علاوه بر روشنایی، گرمایش، سیستم کنترل هوایی، بیمارستانها و ... را نیز با اختلال مواجه میکند.
راهکارهایی که متخصصان برای مقابله با تهدیدات سایبری علیه زیرساختهای حیاتی، ارائه دادهاند، عبارتاند از:
• هوشیاری و تجزیهوتحلیل مداوم تهدیدات سایبری در زمینه انرژی که در قالب نرمافزار، ابزارهای مخرب و روشهای جدید ظهور میکنند.
• به اشتراکگذاری و انتقال اطلاعات امنیت سایبری بین بخشهای دولتی و خصوصی. در این زمینه دولت و بخش خصوصی در حال آزمایش برنامه «خطر امنیت سایبری اشتراکگذاری اطلاعات» هستند که سرعت انتقال اطلاعات بین این دو بخش را افزایش میدهد.
• پروتکلهای صنعتی که در کنترل سامانههای صنعتی نیروگاههای برق استفاده شدهاند باید بهروزرسانی شوند.
• دسترسی قوی به برنامههای پاسخگویی به حوادث سایبری
• سرمایهگذاری در نسل بعدی کنترلهای امنیتی و فناوریهای امنیت سایبری
شورای جهانی انرژی میگوید که کشورها باید توانایی خود را در مبارزه با حملات سایبری به زیرساختهای انرژی هستهای و سایر انرژیها بالا ببرند. دولتها باید توجه داشته باشند که تناوب، پیچیدگی و هزینههای حملات سایبری در حال افزایش است.