موسسه خبری سایبربان:انتشار خبر خرید بخش تولید تلفنهای همراه هوشمند نوکیا توسط مایکروسافت از دیروز دنیای فناوری را در شوک عمیقی فرو برده است. گمانهزنیها در رابطه با سرنوشت نوکیا و درستی یا نادرستی این تصمیم از دیروز موضوع اصلی اغلب مطالب منتشرشده توسط تحلیلگران است. در اینجا سعی کردهایم تا با بررسی همهی این اخبار، مهمترین تأثیرات این معاملهی ۷/۲ میلیارد دلاری را به صورت خلاصه خدمت شما ارائه نماییم.
تنها شدن بلکبری
تا پیش از اقدام اخیر مایکروسافت، نوکیا و بلکبری شرایطی مشابه یکدیگر داشتند. این دو شرکت به جای آنکه مانند سامسونگ و اچتیسی سرنوشت خود را به دست گوگل بسپارند، سعی داشتند تا بازار خود را در برابر هجوم گستردهی محصولات اندرویدی حفظ کنند.
نوکیا علیرغم درخواستهای فراوان کاربران از پیوستن به تولیدکنندگان اندروید خودداری کرد چرا که از نظر مدیران این شرکت فضای اندروید با وجود تولیدکنندگانی چون سامسونگ کاملاً اشباع شده و جای پیشرفت در آن بسیار اندک است. این شرکت نخست تصمیم گرفت تا با گسترش سامانهعامل سیمبین به جنگ اندروید برود اما در این عرصه به موفقیت چندانی دست نیافت. پس از آن نوبت به سامانهعامل Meego رسید که با همکاری اینتل تولید گردید اما پس از مدت کوتاهی علیرغم استقبال بینظیر کاربران از سوی نوکیا کنار گذاشته شد. سرانجام هم این مایکروسافت بود که توانست با سامانهعامل جدید خود یعنی ویندوزفون، نوکیا را که علاقهی شدیدی به متمایز ماندن داشت به خود جلب نماید.
در مقابل، بلکبری که زمانی پیشتاز بلامنازع این عرصه بهشمار میرفت به دلیل اشتباهات مدیریتی و نیز پیشرفت سریع اندروید دچار افولی بیسابقه گردید. این شرکت با صرف هزینههای فراوان و بهروزرسانی نرمافزاری و سختافزاری محصولاتش سعی کرد تا دوباره به روزهای اوجش برگردد اما با وجود اپل، گوگل و حالا مایکروسافت دیگر نباید برای آنها شانسی متصور بود.
خریداری نوکیا از سوی مایکروسافت بدین معناست که بلکبری با همهی مشکلاتش اکنون باید به تنهایی با غولهای این عرصه رقابت کند. مایکروسافت همیشه به یک بخش تولیدکنندهی سختافزار نیازمند بود و همین امر سبب میشد تا همیشه از بلکبری به عنوان یکی از گزینههای احتمالی مایکروسافت برای این امر یاد شود؛ اما خریداری نوکیا سبب شد تا احتمال خرید -بخوانید نجات- بلکبری توسط مایکروسافت به صفر برسد. مدیران بلکبری ماه گذشته از احتمال به فروش گذاشتن این شرکت سخن گفته بودند.
نیک اسپنسر از تحلیلگران شرکت ABI Research بر این باور است که «احتمالا بلکبری به بخشهای کوچکتر تجزیه شده و یا توسط سامسونگ خریداری شود.» سامسونگ مدتهاست که به دنبال افزایش نفوذ خود در شرکتها بوده و بلکبری با تخصص خود در این زمینه میتواند به آنها کمک فراوانی نماید.
ادامهی جنگ بر سر مالکیت معنوی
خرید جدید مایکروسافت علاوه بر بخش سختافزاری، حقوق مالکیت معنوی فناوریهای نوکیا را نیز شامل میشود. مایکروسافت با پرداخت ۲/۲ میلیارد دلار اجازهی استفادهی آزاد از این فناوریها را به مدت ۱۰ سال خواهد داشت. یکی دیگر از فواید این خرید این است که اکنون هر شرکتی که از فناوریهای نوکیا استفاده میکند باید مبلغی را هم به عنوان حقوق مالکیت معنوی به مایکروسافت پرداخت کند. اهمیت این موضوع زمانی مشخص میشود که بدانیم نوکیا صاحب بیش از ۴۰ هزار فناوری انحصاری است.
گوگل هم پیشتر در اقدامی مشابه با خریداری شرکت آمریکایی موتورولا به ارزش ۱۲ میلیارد دلار مالک فناوریهای انحصاری این شرکت شده بود تا در جنگی که بر سر مالکیت معنوی ایجاد شده دست خالی نباشد.
جالب است بدانید که قرارداد این خرید به گونهای تنظیم شده است که نوکیا همچنان مالک اصلی فناوریهای انحصاری خود باقی میماند و این بدان معناست که این شرکت میتواند تولیدکنندگان ابزارهای اندرویدی را مجبور کند تا در ازای استفاده از این فناوریها مبالغ هنگفتی را به این شرکت پرداخت نمایند؛ کاری که مایکروسافت پیشتر انجام داد و از قبل آن به درآمد عظیمی دست یافت.
به چالش کشیده شدن سرویس نقشهی برخط گوگل
نوکیا از چند سال پیش با صرف ارقام نجومی از جمله خرید شرکت Navteq به مبلغ ۸/۱ میلیارد دلار، در صدد بوده تا با سرویس Google Maps رقابت کند و مشتریان پرشمار این بازار از جمله شرکتهای خودروسازی را به خود جلب نماید.
سرویسهایی همچون HERE Drive و HERE Maps نوکیا امروزه از بهترین محصولات مسیریابی در نوع خود بوده و به خوبی توان رقابت با سرویسهای گوگل را دارا هستند. حال مایکروسافت که خود از مدتها پیش مشغول ارتقای کیفیت نقشههای برخطش بوده است میتواند با بهرهگیری از تجربیات نوکیا و نیز تلفیق این سرویسها با یکدیگر عرصه را برای گوگل تنگتر کند. البته نوکیا همچنان به اندازهی مایکروسافت در مالکیت این سرویسها سهم خواهد داشت.
صرفنظر از این اتفاقات باید توجه کرد که در صورت مدیریت صحیح، این اقدام مایکروسافت باعث گرمتر شدن بازار رقابت و در نتیجه تقویت حق انتخاب کاربران خواهد شد.