پشت پرده گفتگوی سایبری آمریکا-آسهآن
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ چندی پیش، ایالات متحده و کشورهای جنوب شرقی آسیا اولین گفتگوی جدید سایبری ایالات متحده و آسهآن را انجام دادند. به دلیل توجه آمریکا و کشورهای جنوب شرقی آسیا به مسائل سایبری در سالهای اخیر و فرصتها و چالشهای ذاتی پیشبرد همکاری ملموس در این جبهه، این گفتگو اهمیت ویژهای دارد. پراشانت پارامِسواران (Prashanth Parameswaran)، سردبیر ارشد وبگاه تخصصی « The Diplomat» در واشنگتن در این خصوص مقالهای نوشته که بدین شرح است:
«در ایالات متحده و آسیای جنوب شرقی و همچنین در روابط گستردهتر این کشور با آسهآن، حوزه سایبری بیشترین توجه را به خود جلب کرده است. مسائل سایبری برای هر 2 طرف منفعت دارد، زیرا کشورهای جنوب شرقی آسیا به دنبال ایجاد توانایی مدیریت فرصتها و چالشهای ارائه شده از سوی اقتصاد دیجیتال و ایالات متحده و سایر کشورهای همفکر به دنبال شکل دادن به قوانین در مناطقی مانند نسل پنجم و پیشرفت ظرفیتسازی هستند. مسائل سایبری و دیجیتالی از سوی هر 2 طرف حائز اهمیت هستند، خواه از منظر آسهآن در آسیا و اقیانوسیه یا راهبرد آزاد و باز ایالات متحده که دارای یک مشارکت امنیت سایبری و اتصال دیجیتالی (DCCP) مشخص است.
میان ایالات متحده و آسیای جنوب شرقی، همکاری سایبری بهصورت فزایندهای صورت گرفته است. آمریکا در بسیاری حوزههای مرتبط سایبری و فناوری اطلاعات و ارتباطات از طریق برنامه آموزشی کشور سوم سنگاپور-ایالات متحده یا ایجاد مراکز و تأسیسات جدید سایبری با کشورهای آسیای جنوب شرقی همکاری داشته است. نوامبر گذشته، واشنگتن و آسهآن بهصورت جداگانه بیانیهای صادر کردند. این بیانیه در مورد همکاری امنیت سایبری، شامل اقداماتی برای تقویت همکاری از جمله پیشبرد ظرفیتسازی، در نظر گرفتن اقدامات اعتمادسازی و ترویج قوانین رفتار مسئولانه دولتی در فضای سایبری بود.
همکاری سایبری اخیر آمریکا-آسهآن با برگزاری یک مکانیسم جدید بین 2 طرف بار دیگر در کانون توجهات قرار گرفت. ایالات متحده و کشورهای جنوب شرقی آسیا گفتگوی سیاست سایبری را اوایل ماه اکتبر 2019 برگزار کردند و این نشست طبق روال هر ساله در هفته سایبری بینالمللی سنگاپور از اول تا سوم اکتبر برگزار شد.
در نشست فوق با حضور ایالات متحده و لائوس به مجموعه مسائل سایبری از جمله پتانسیل فناوری بیسیم نسل پنجم (5G)، اقتصاد دیجیتال و ظرفیتسازی سایبری اشاره شد. براساس متن بیانیه صادر شده، کشورها به تبادل دیدگاههای خود در مورد اولویتهای ملی سایبری، مسائل محیط سایبری بینالمللی، همکاری مشترک در اماکن بینالمللی و اولویتهای ایجاد ظرفیت سایبری در منطقه میپردازند و برگزاری نشست نشانگر مشارکت قوی و چشمانداز مشترک یک محیط فناوری اطلاعات ارتباطات (ICT) امن، باز، قابل تعامل و اعتماد برای افزایش کارآیی، نوآوری، ارتباطات و رونق اقتصادی است.
در گفتگوی جدید، هر 2 طرف احتمال تشکیل دومین نشست تکراری را در سال 2020 بیان کردند. با این وجود، به دلیل اهمیت مسائل سایبری برای آمریکا و آسهآن، این همکاری برای نظارت و ارزیابی در ماهها و سالهای آینده از اهمیت ویژهای برخوردار است.»