پاکستان : قطع برق ممکن است نتیجه حمله سایبری باشد
به گزارش کارگروه حملات سایبری سایبربان؛ خرم دستگیر (Khurram Dastgir)، وزیر انرژی پاکستان گفت که ممکن است هکرها باعث 2 روز خاموشی سراسری شده باشند.
دستگیر در گفتگو با رسانهها در اسلام آباد اعلام کرد :
«برق کشور وصل شده است. ساعت 5.15 صبح، برق به طور کامل وصل شد. تمام 1112 ایستگاه شبکه ظرف 24 ساعت بازسازی شدند.»
میلیونها نفر در پاکستان روز دوشنبه به دلیل قطع ناگهانی برق در بسیاری از مناطق از جمله اسلامآباد، پایتخت و شهر کراچی، مرکز مالی این کشور، در تاریکی فرو رفتند و مدارس، بیمارستانها و کارخانهها بدون برق شدند.
در شهر شمالی پیشاور، مردم از عدم دریافت آب آشامیدنی به دلیل کار نکردن پمپهایشان بدون برق شکایت داشتند، در حالیکه شهر لاهور شاهد خاموش شدن ناگهانی قطار خط نارنجی مترو (OLMT) بدون راننده بود و مردم مجبور به پیادهروی در امتداد خطوط راهآهن شدند.
براساس یک طرح صرفهجویی در انرژی دولت، مقامات پاکستانی با هدف صرفهجویی در مصرف سوخت، برق را در ساعات کم مصرف قطع کردند. تلاشها برای بازگرداندن برق منجر به یک فروپاشی در سراسر سیستم شد.
وزیر عنوان کرد که تحقیقات نشان خواهد داد که دقیقاً چه چیزی باعث این قطعی شده است که او علت آن را نقص فنی میداند و از تلاشهای تکنسینها برای بازگرداندن شبکه تأمین به عملکرد تمجید کرد.
او همچنین نظریهای را مطرح کرد مبنی بر اینکه «احتمالی دور» وجود دارد که قطعی ناشی از هدف قرار دادن سیستمهای شبکه پاکستانی از سوی هکرها باشد و ابراز امیدواری کرد که کمیته 3 نفرهای که بهوسیله شهباز شریف (Shehbaz Sharif)، نخستوزیر پاکستان، تشکیل شده بود، به انتها خواهد رسید.
وی افزود :
«ما به طور کامل با کمیته همکاری خواهیم کرد.»
دستگیر همچنین هشدار داد که برخی هنوز ممکن است در این هفته با «قطع برق معمولی» مواجه شوند، زیرا 2 نیروگاه هستهای پاکستان و نیروگاه زغال سنگ هنوز به طور کامل آنلاین نشدهاند.
پس از سخنرانی دستگیر، نخست وزیر شریف به دلیل ناراحتی ناشی از قطع برق عذرخواهی کرد و قول داد که این خرابی بزرگ را برطرف کند.
نخستوزیر در توییتی نوشت :
«از طرف دولتم، صمیمانه تأسف خود را به خاطر ناراحتیهایی که شهروندان ما به دلیل قطع برق دیروز متحمل شدند، ابراز میکنم. به دستور من تحقیقاتی برای تعیین دلایل قطع برق در حال انجام است. مشکل رفع خواهد شد.»
این دومین خاموشی بزرگ در پاکستان در 4 ماه گذشته و اولین خاموشی در سراسر کشور از ژانویه 2021 بود، زیرا این کشور با یک بحران اقتصادی بیسابقه مواجه شد و تلاش کرد پس از سیلهای فاجعهبار سال گذشته که یک سوم از زمینهای آن را زیر آب کرد، بهبود یابد.
در ژانویه 2021، این کشور شاهد خاموشی مشابهی بود که به دلیل نقص فنی در سیستم تولید و توزیع برق آن نسبت داده شد.
برای صرفهجویی در مصرف سوخت، در ساعات کم مصرف در طول شب، به ویژه در فصل زمستان، به طور مرتب برق در سراسر کشور قطع میشود. در هفته اول ژانویه، مقامات پاکستان به عنوان بخشی از یک طرح جدید صرفهجویی در انرژی با هدف کاهش بحران اقتصادی پاکستان، دستور دادند مراکز خرید و بازارها تا ساعت 20:30 تعطیل شوند.
پاکستان حداقل 60 درصد برق مورد نیاز خود را از سوختهای فسیلی تأمین میکند، در حالیکه نزدیک به 27 درصد برق از طریق انرژی آبی تولید میشود. سهم انرژی هستهای و خورشیدی در شبکه کشور حدود 10 درصد است.
پاکستان، همراه با سازمان ملل متحد، همچنین طرحی چند ساله را برای دعوت از کمک مالی و پشتیبانی فنی از کشورها و نهادهای بینالمللی برای مناطق سیلزده خود آغاز و از کشورهایی از جمله ایالات متحده و فرانسه 9 میلیارد دلار کمک مالی دریافت کرد.
این کشور همچنین در حال مذاکره با صندوق بینالمللی پول (IMF) است تا برخی شرایط کمک مالی 6 میلیارد دلاری را کاهش دهد که میتواند به کشور در زمینه کاهش ذخایر ارزی کمک کند.