ورود شبکه های اجتماعی به بستر ارزهای مجازی
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ برخی از بزرگترین شرکتهای پیامرسان اینترنتی در جهان امیدوارند که با شکست استارتآپهای ارز مجازی، مشتریان اصلی را به دنیای جایگزین سکههای دیجیتال، سوق دهند.
شبکههای اينترنتی ازجمله: فيسبوک، تلگرام و سيگنال، قرار است تا سال آینده، ارزهای مجازی جدیدی استفاده کنند. این ارزها، امکان انتقال پول را در سیستمهای بینالمللی پیامرسانهایی مانند «Venmo»، یا پیپل فراهم میکنند.
به گفته 5 فرد ناشناس، به دلیل توافقات محرمانه، پروژه بسیار قابل پیشبینی، اما محرمانهای در فیسبوک درحال اجرا است. این شرکت، سرگرم کار روی توکنی است که کاربران واتسآپ، میتوانند آن را بهسرعت برای دوستان و خانواده خود ارسال کنند.
منابع آگاه، اعلام کردند که پیشرفت پروژه فيسبوک، به اندازهای خوب بوده است که این پیامرسان، تصمیم گرفت برای فروش توکنهای ارز مجازی خود، اقدام کند.
تلگرام با حدود 300 میلیون کاربر، در سراسر جهان نیز روی یک سکه دیجیتال، متمرکز است. این توکن، در بستر سیگنال، یک پیامرسان رمزگذاری شده محبوب، میان طرفداران حفظ حریم خصوصی کار میکند. همچنین در بزرگترین بسترهای ارتباطی در کره جنوبی و ژاپن، با نامهای کاکائو (Kakao) و لاین (Line) نیز فعال است.
شرکتهای پیامرسان، دامنهای کوتاهتر نسبت به پشتیبانان ارزهای مجازی قبلی دارند. فيسبوک و تلگرام میتوانند کیف پولهای دیجیتال مورد استفاده به منظور تأمین ارزهای مجازی را برای صدها میلیون کاربر بسازند.
پیامرسان Venmo، در ایالات متحده، به دلیل شیوه پرداخت آسانتر با تلفن همراه، مشهور شد. در چین، بسیاری از مشتریان، از سامانه پرداختی استفاده میکنند که در مجموعه پیامرسان بسیار محبوب ویچت (WeChat) پیادهسازی شده است.
اریک مِلتزِر (Eric Meltzer)، یکی از بنیانگذاران شرکت «Primitive Ventures»، سرمایهگذار متمرکز روی ارز مجازی در این زمینه گفت:
اتفاقی بسیار جالب، اکنون در زمینه ارز مجازی، درحال وقوع است. آنها هرکدام در این میدان نبرد، مزایای خود را دارند و نباید منتظر رکودشان باشیم.
فیسبوک تاکنون اشاره مستقیمی به فعالیتش در زمینه ارزهای مجازی، نکرده است. شرکتهای دیگر نیز از اظهارنظر در مورد پروژههایشان، خودداری کردند. بسیاری از آنها، گویا روی سکههای دیجیتالی، کار میکنند که در شبکه غیرمتمرکزی از رایانه وجود دارند.
همانند بیتکوین، ارزهای مجازی جدید، باعث راحتتر شدن انتقال پول، بین کشورها، بهویژه در توسعه جهانی میشوند. بهویژه در مکانهایی که باز کردن حساب بانکی و خریدن اشیا بهصورت آنلاین، برای مردم عادی، کارهای دشواری، به حساب آیند.
با وجود این، شرکتهای پیامرسان، با موانع نظارتی و فنی فراوانی مواجه هستند که بیتکوین را از جریان اصلی، دور نگه داشته است. فقدان یک قدرت مرکزی، در مورد ارزهای مجازی یک دولت، یا یک بانک، باعث موفقیت مجرمان و مظنونان میشود و طرحهای شبکههای رایانهای، رسیدگی به تعداد بسیار بالای تراکنشها را مشکل میسازد.
ریچارد ما (Richard Ma)، مدیر اجرایی «Quantstamp» (شرکت تأمین کننده بازرسیهای امنیتی ارزهای مجازی) اعلام کرد:
همه شرکتهای پیامرسان، در برابر محدودیتهای فنی یادشده، قرار خواهند گرفت.
شرکتها از منابع قابل توجه، برای پروژههایشان استفاده میکنند و حتی در مقایسه با سال گذشته، قیمت ارزهای مجازی نیز کاهش یافته است.
فیسبوک بیش از 50 مهندس دارد که روی پروژه بالا، کار میکنند. اقدامات این کمپانی، در حوزه ارزهای مجازی، ازسوی دیوید مارکوس (David Marcus)، رئیس سابق پیپال مدیریت میشوند. این طرح، سال 2018 و پس از آن، شروع شد که تلگرام مبلغ 1.7 میلیارد دلار، در پروژه ارز مجازی خود، سرمایهگذاری کرد.
به گفته 2 کارمند فیسبوک، این شرکت، اطلاعات خاصی درباره طرح درحال ساخت، بیان نکرده است. همچنین افرادی که روی این برنامه، کار میکنند، از کارت عبور جداگانهای برای ورود به بخشی از شرکت بهره میبرند که دیگران حق وارد شدن به آن ندارند.
فیسبوک به دنبال راههایی برای استفاده از بلاکچین، فناوری معرفی شده بهوسیله بیتکوین است که امکان ثبت سوابق معاملات مالی را در چندین رایانه، به جای تکیه بر یک بازیگر بزرگ مرکزی مانند: ویزا، یا پیپال، فراهم میکند.
توکن دیجیتالی که ارزش ثابتی داشته باشد، امروزه برای دلالان، مخاطبان اصلی ارزهای مجازی، تا به امروز جذابیتی ندارد؛ اما به مشتریان امکان میدهد تا با به دست آوردن آنها و بدون توجه به سقوط و افزایش ارزش سکه، پرداختهای خود را انجام دهند. چند شرکت دیگر، اخیراً سکههای به اصطلاح پایداری معرفی کردهاند که ارزشی برابر دلار دارند. شرکت « JPMorgan Chase» توضیح داد که ماه گذشته، مفهوم جدیدی را تجربه کرد.
به گفته 3 نفر از افراد دخیل در پروژه نام برده، فیسبوک در پی افزودن ارزش سکه خود، به سبد ارزهای گوناگون خارجی است. این خدمات شرکت یادشده، میتوانند ارزش سکه را با پشتیبانی از هر سکه، به یاری دلار، یورو و دیگر ارزهای ملی موجود در حسابهای بانکی خودش، تضمین کنند.
شبکه اجتماعی مذکور، مشغول تعمیر زیرساخت پیامرسان خود است که 3 برنامه: واتسآپ، مسنجر و اینستاگرام را متصل میکند. این ادغام –که ممکن است بیش از یک سال، طول بکشد– دسترسی به پول دیجیتال فیسبوک را در میان 2.7 میلیارد نفر –که ماهانه یکی از این 3 برنامه را به کار میبرند – گسترش خواهد داد.
بزرگترین مشکل فیسبوک، میزان کنترل، روی سکه دیجیتال است. اگر فیسبوک، مسئول تأیید هر معامله و پیگیری هر کاربر باشد، دلیل نیازش به سیستم بلاکچین، به جای یک سامانه متمرکز و سنتی مانند پیپال، هنوز مشخص نیست. کار روی مبادلات ارزهای مجازی، ممکن است حداقل برخی فشارهای قانونی روی فیسبوک را کاهش دهند؛ زیرا مبادلات اشاره شده، مسئول حفظ سکههای دیجیتال و نظارت بر مشتریان هستند.
اما اگر فیسبوک، بدون کنترل کامل روی یک فناوری خود، اقداماتش را ادامه دهد، کار دریافت پول، از هزینههای معامله، سختتر و کاربرد سکه ازسوی مهاجمان، برای اهداف غیرقانونی، آسانتر خواهد شد. کارمندان این شرکت، ابراز امیدواری کردند که در نیمه اول سال 2018، با کمک تبادلات، به محصول تازهای برسند.
به نظر میرسد؛ سکههای دیگر شرکتهای پیامرسان، شبیه به ارزهای مجازی سنتی، با نوسانات ارزشی و طرحی غیرمتمرکز هستند که به کاربران، اجازه کنترل بیشتر میدهند.
ماه گذشته، تلگرام نامهای به سرمایهگذاران خود، فرستاد و توضیح داد:
90 درصد زیرساختهای کلیدی مورد نیاز، برای ارز دیجیتالی گرام (Gram) آماده شدهاند.
به گفته 2 تن از سرمایهگذاران ناشناس، شرکت یادشده، خطاب به سرمایهگذاران، ابراز امیدواری کرد که تا چند ماه آینده، نسخهای از سامانه ارز مجازی خود را راهاندازی خواهد کرد. تیم دیگری، سرگرم ایجاد یک توکن دیجیتال، به نام «Mobilecoin»، طراحی شده برای کار در سیگنال برنامه پیامرسان متمرکز بر حفظ حریم خصوصی است. این پروژه، سال گذشته، باعث افزایش 30 میلیون دلاری درآمدها شد و تلاش میکند که 30 میلیون دلار دیگر نیز افزایش دهد.
درحالی که ماکسی مارلیناسپایک (Moxie Marlinspike)، مؤسس سیگنال و مشاور طرح ارز دیجیتالی فیسبوک، شرح داد؛ این طرح، بهطور مستقل از سیگنال، اجرا میشود. این پروژه، به سبب داشتن کنترلهای قوی حفظ حریم خصوصی، برای بسیاری از مدافعان ارزهای مجازی، مطلوب است.