هک شدن یا نشدن، مسئله این است
آیا هکرها واقعاً میتواند کنترل یک هواپیما را به دست بگیرند؟
چند روز پیش یک هکر آمریکایی ادعا کرد که توانسته است تنها با استفاده از یک لب تاب و یک کابل ارتباطی و از طریق سیستم سرگرمی داخلی هواپیما، به سیستم کنترل موتورهای هواپیما دسترسی پیدا کند و کنترل آنها را در اختیار بگیرد. پلیس فدرال آمریکا میگوید که او توانایی هک کردن هر چیزی که ادعا میکند را دارد.
کریس رابرت (Chris Roberts) ادعا میکند که یک هکر کلاهسفید است و آسیبپذیریها را قبل از آنکه تبدیل به یک فاجعه شوند شناسایی میکند. او همچنین یک آزمایشگاه بسیار بزرگ را با هزینه شخصی خودش در این رابطه راهاندازی کرده است.
حال یک سؤال ذهن دنیا را به خود مشغول خواهد ساخت. آیا واقعاً یک هکر قادر خواهد بود بهتنهایی و تنها با استفاده از سیستم سرگرمی و بازی داخلی هواپیما، کنترل موتورهای آن را در حین پرواز بر عهده بگیرد یا اینکه این موضوع صرفاً ادعای یک هکر بوده است؟ چنانچه پاسخ این سؤال آری باشد، آنگاه این موضوع یک معضل امنیتی برای کل دنیا محسوب خواهد شد. در همین راستا وبگاه arabianbusiness در مقالهای به بررسی این موضوع پرداخته و به سراغ چند تن از کارشناسان حوزه امنیت سایبر در جهان رفته است.
نفر اول، یکی از مسئولین شرکت هواپیمایی امارات، از مشهورترین شرکتهای هواپیمایی دنیاست:"سیستم سرگرمی داخلی هواپیماهای شرکت امارات بهکلی از سامانه ناوبری و کنترل هواپیما مجزاست و بر طبق تمامی استانداردهای قانونی طراحی و ساخته شده است. در هیچکدام از پرندههای امارات، هیچ ارتباطی بین این دو سیستم وجود ندارد و کاملاً مجزا از یکدیگر عمل میکنند. همچنین ارتباطسامانه ارتباطی هواپیما با رایانههای کنترلکننده کاملاً کابلی است و ارتباط بیسیم در این سامانه وجود ندارد."
شخص بعدی، یکی از مسئولین شرکت هواپیماسازی بوئینگ است. وی میگوید:" سیستم سرگرمی داخلی هواپیما یا IFE کلاً مجزا از سامانههای کنترلی هواپیما طراحی شده است. زمانی که این سامانهها یک اطلاعات موقعیتی یا لینک ارتباطی دریافت میکنند، رایانه مرکزی بهصورت کاملاً مجزا آنها را مورد تجزیهوتحلیل قرار میدهد. شرکت بوئینگ در تمامی تولیدات خود، امنیت فیزیکی و نرمافزاری را رعایت کرده است و این موضوع به محصول خاصی ارتباط ندارد."
اما نظر دفتر پاسخگویی و نظارتی دولت ایالات متحده، کمی با نظرات فوق متفاوت است. مسئولین این دفتر در پاسخ به این سؤال گفتهاند:" خطوط هواپیمایی ایالاتمتحده این آسیبپذیری را دارد که توسط هکرها مورد هجوم واقع شود. ما این خطر را قبلاً هشدار دادهایم. ما قبلاً گفتهایم که این آسیب پذیری وجود دارد و در صورتی که فکری برای حل آن نشود، ممکن است به نسل آینده تهدیدات صنعتی تبدیل شود. ارتباط اینترنتی کابین خلبان با دنیای بیرون، یک تهدید بالقوه و یک منفذ برای نفوذ هکرها محسوب میشود."
استیو وزنیاک (Steve Wozniak) یکی از کسانی است که به همراه استیو جابز، شرکت اپل را بنا کردهاند. وی در مورد این واقعه گفته است:" در ابتدا ما باید ممنون رابرت باشیم که این کار را انجام داده است. ممکن است این موضوع حقیقت داشته باشد یا خیر. در هر دو صورت ما باید به افزایش امنیت محصولاتمان در هر شرایطی فکر کنیم. در محصولات جدید، امنیت هر روز کمتر و کمتر میشود. همه فقط به این فکر هستند که محصولی تولید کنند که تاکنون کسی تولید نکرده است. زمانی که یک محصول مورد حمله واقع میشود، همه به عقب برگشته و میخواهند فکری به حال امنیت محصول بکنند. من مطمئن نیستم که در این شرایط نیز تولیدکنندگان هواپیما به عقب برگشته و فکری به حال امنیت محصولاتشان بکنند."
نیکولای سولینگ (Nicolai Solling) یکی از متخصصین شرکت فناوری اطلاعات AG در این رابطه میگوید:" نگرانیها در مورد امنیت سایبری صنعت هوانوردی با این اتفاق تشدید شده است. این سؤال ذهن کارشناسان را به خود مشغول ساخته است که در صورت هک شدن یک هواپیما، چه اتفاقی رخ خواهد داد؟"
از جمع بندی نظرات فوق، می توان به این نتیجه رسید که امکان هک شدن سامانههای کنترلی یک هواپیما هم وجود دارد و هم وجود ندارد. تمامی تولید کنندگان باید به این موضوع به دید یک خطر بالقوه نگاه کنند و نمیتوان آن را نادیده گرفت. در صورت صحت این ادعا باید فکر کنیم یک هیولای پرنده آهنی با انبوهی از مسافر، می تواند ده ها 11 سپتامبر دیگر را در سراسر دنیا ایجاد کند. بهتر است به فکر چاره باشیم.!!