همکاری چین، آمریکا و اتحادیه اروپا در زمینه ایمنی هوش مصنوعی
به گزارش کارگروه فناوری اطلاعات سایبربان، چین، ایالات متحده، اتحادیه اروپا و سایر کشورهای پیشرو در زمینه فناوری پیشرفته در بریتانیا بر سر همکاری جمعی برای مقابله با خطرات ناشی از هوش مصنوعی توافق کردند.
برخی از مدیران فناوری و رهبران سیاسی هشدار دادهاند که توسعه سریع هوش مصنوعی در صورت عدم کنترل، خطری برای جهان ایجاد میکند و باعث رقابت دولتها و نهادهای بینالمللی برای طراحی حفاظت ها و مقررات میشود.
در اولین تلاش غرب برای مدیریت توسعه ایمن، معاون وزیر چین به رهبران ایالات متحده و اتحادیه اروپا و مدیران فناوری مانند ایلان ماسک و سام آلتمن در بلچلی پارک بریتانیا پیوست.
بیش از ۲۵ کشور حاضر در این نشست از جمله ایالات متحده، چین و همچنین اتحادیه اروپا، «بیانیه بلچلی» را امضا کردند که در آن آمده است کشورها باید با یکدیگر همکاری کرده و رویکرد مشترکی در زمینه نظارت بر هوش مصنوعی ایجاد کنند.
در این بیانیه یک دستور کار دو وجهی با تمرکز بر شناسایی خطرات ناشی از نگرانی مشترک و ایجاد درک علمی از آنها و همچنین توسعه سیاستهای بین کشوری برای کاهش این خطرات تنظیم شده است.
وو ژائوی، معاون وزیر علوم و فناوری چین، در جلسه افتتاحیه این اجلاس دو روزه گفت :
پکن آماده افزایش همکاری در زمینه امنیت هوش مصنوعی برای کمک به ایجاد یک چارچوب حکومتی بین المللی است.
او در ادامه افزود:
کشورها صرف نظر از اندازه و مقیاس خود، حقوق برابر برای توسعه و استفاده از هوش مصنوعی دارند.
نگرانی ها در مورد تأثیری که هوش مصنوعی میتواند بر اقتصاد و جامعه داشته باشد در نوامبر سال گذشته زمانی که اُپن اِی آی (OpenAI)تحت حمایت مایکروسافت چت جی پی تی (ChatGPT) را در دسترس عموم قرار داد، افزایش یافت.
استفاده از ابزارهای پردازش زبان طبیعی برای ایجاد گفتگوی انسانمانند، این نگرانی را ایجاد کرده است که برخی ماشینها بتوانند به مرور زمان به هوش بیشتری نسبت به انسان دست یابند و این میتواند به پیامدهای نامحدود و ناخواسته منجر شود.
دولتها و مقامات در حال حاضر در تلاش هستند تا راهی رو به جلو در کنار شرکتهای هوش مصنوعی ترسیم کنند تا این خطرات را به حداقل برسانند. در همین حال شرکتهای فناوری نگرانند که با تنظیم این مقررات تحت فشار قرار گیرند.
ایلان ماسک گفت:
من نمیدانم که قوانین عادلانه لزوماً چه هستند، اما شما باید قبل از نظارت، با بینش صحیحی شروع کنید و از یک داور شخص ثالث میتوان برای به صدا در آوردن زنگ خطر در هنگام بروز خطرات استفاده کرد.
در حالیکه اتحادیه اروپا نظارت بر هوش مصنوعی خود را بر حریم خصوصی و نظارت بر داده ها و تاثیر بالقوه آنها بر حقوق بشر متمرکز کرده است، اجلاس بریتانیا در حال بررسی خطرات وجودی مدل های عمومی بسیار توانمند به نام هوش مصنوعی مرزی است.
مصطفی سلیمان، یکی از بنیان گذاران گوگل دیپ مایند، به خبرنگاران گفت:
فکر نمیکنم مدل های کنونی هوش مصنوعی آسیب های فاجعه بار قابل توجهی ایجاد کنند، اما برنامه ریزی پیش رو منطقی به نظر میرسد؛ چرا که این صنعت مدل های بزرگ تری را آموزش میدهد.
این نشست حواشی زیادی نیز داشته است.
چین با توجه به نقش این کشور در توسعه هوش مصنوعی، یکی از شرکت کنندگان کلیدی در این نشست است. اما برخی از قانونگذاران بریتانیایی این سوال را مطرح کرده اند که با توجه به سطح پایین اعتماد بین پکن و واشنگتن و بسیاری از کشورهای اروپایی در مورد دخالت چین در فناوری، آیا باید بیشتر از اینها به چین اعتماد کرد؟
ایالات متحده در آستانه این نشست تصریح کرد که درخواست پکن از بریتانیا بسیار زیاد بوده است و جین هارتلی، سفیر این کشور در لندن به رویترز گفت:
دعوت چین به اجلاس هوش مصنوعی از سوی بریتانیا صورت گرفته است و از سمت آمریکا نیست.
برخی از قانونگذاران حزب محافظه کار ریشی سوناک اظهار داشتند که واشنگتن در تلاش است تا نشست را تحت الشعاع قرار دهد.