همکاری روزافزون فناوری میان اسرائیل و چین
به گزارش کارگروه بین الملل سایبربان؛ بخش چهارم نشست نوآوری اسرائیل، میزبان وانگ قیشان (Wang Qishan) معاون رئیس جمهور چین خواهد بود. این دیدار، دلیلی بر بهبود روابط میان چین و اسرائیل در طول دوره بنیامین نتانیاهو است. دفتر نخست وزیری رژیم صهیونیستی این رویداد را سازماندهی کرده است.
این اولین سفر یک مقام ارشد چینی به سرزمینهای اشغالی طی یک دهه خواهد بود. در این سفر، گروهي از رهبران تجاري از جمله جک ما (Jack Ma)، مدیرعامل علیبابا (غول تجارت الکترونیک آسیایی) معاون رئیس جمهور را همراهی میکنند.
کارشناسان روابط چین و اسرائیل در جریان نشست اواخر ماه اکتبر امسال – با برنامهریزی رویدادهایی در تلآویو و اورشلیم – حضور وانگ را حرکتی قابل توجه در نظر میگیرند، زیرا او متحد نزدیک و معتمد شی جین پینگ (Xi Jinping)، رئیس جمهور چین است؛ به نظر میرسد طرف اسرائیلی نیز از این اتفاق خرسند باشد، زیرا حضور نتانیاهو در طول نشست برنامهریزی شده است. این نشست که در سال 2015 در پکن آغاز شد، مدتها بر مبادلات فناوری کشاورزی و سلامت متمرکز بود.
ماتان ویلنای (Matan Vilnai)، سفیر سابق رژیم صهیونیستی در چین خطاب به رسانهها گفت:
این کنفرانس بر اهمیت درک متقابل مفهوم نوآوری و بررسی نحوه اشتراک این نوآوری میان دو کشور تمرکز دارد. مهمتر از همه، چینیها بازیکنان کلیدی در این زمینه هستند.
نماینده سفارت چین در تل آویو نیز با تأیید سخنان ویلنای اعلام کرد:
دیدارهای سطح بالا میان چین و اسرائیل تکرار خواهند شد و کمیته مشترک همکاریهای نوآورانه، یک مکانیسم همکاری بین دولتی است که به روابط سودمند بسیار کمک می کند.
اُمِر داستری (Omer Dostri)، متخصص سیاست خارجی اسرائیل اظهار داشت:
در دیدار نتانیاهو از پکن در سال 2017، 25 موافقتنامه همکاری در زمینههای مختلف امضا شد که به گفته مقامات چینی حدود 2 میلیارد دلار ارزش دارد. همچنین در این دیدار، هر دو طرف برای ایجاد یک منطقه آزاد تجاری میان دو کشور توافق کردند. در بخشی از این نشست، چین از راهاندازی یک خط مستقیم هوایی میان شانگهای و تلآویو خبر داد.
از آن زمان، روابط تجاری پیشبینی شده گسترش یافته است. بر اساس گزارش اداره مرکزی آمار رژیم صهیونیستی، صادرات اسرائیل به چین طی هشت ماه اول امسال به میزان 62 درصد و در مقایسه با سال گذشته، واردات نیز از 2.14 به 3.5 میلیارد دلار افزایش داشته است. به طور مشابه، واردات از چین نیز به میزان قابل توجهی درحدود 10 درصد از 4.45 به 4.9 میلیارد دلار افزایش داشته است. در سال 2018، تقویت روابط تجاری بر اهمیت مذاکرات آینده تأکید دارد.
در حالیکه موضوع اصلی اجلاس هنوز اعلام نشده است، اما برخی ناظران معتقدند که حضور چنین دیپلماتها و رهبران تجاری عالیرتبهای، نشان دهنده اهدافی گستردهتر از تنها ترویج نوآوری است.
تال رِشِف (Tal Reshef)، متخصص تجاری فرهنگ دو کشور گفت:
نمایندگان چینی میخواهند مجزا باشند و ما از صحت دلایل منتشر شده این نشست آگاهی نداریم. هدف چین، تبدیل شدن به ابرقدرت فناوری است. برای رسیدن به این هدف، چینیها باید زیرساخت تحقیق و توسعه خود را بسازند و فناوریهای جدیدتری بدست آورند. اسرائیل یک انتخاب واضح است.
رِشِف توضیح داد:
در مقایسه با اروپا و ایالات متحده که چین نفوذ محدودی در آنها دارد، نوآوری و استارتآپهای بیشتری در اسرائیل وجود دارند. با سرمایه گذاری، محافظت از اطلاعات و شرکتهای امنیتی، چین میتواند به اهداف خود دست یابد.
علیرغم چنین همکاری های رو به رشدی، رژیم صهیونیستی اقداماتی را جهت کنترل نفوذ چین در بازارها و بخش های فناوری خود انجام داده است.
کارشناسان براین باورند که طی چند سال گذشته، شرکتهای چینی نقش مهمی در توسعه زیرساختهای اسرائیل و پروژههای کشاورزی ایفا کردهاند. با این حال، گسترش فعالیتهای اخیر چین در حوزه کشتیرانی و نیروی دریایی پرچمهای قرمز را میان مقامات اسرائیلی برافراشته است.
شاول کورف (Shaul Chorev)، رئیس سابق کمیسیون انرژی اتمی رژیم صهیونیستی اعلام کرد:
اسرائیل باید یک ساز و کار دولتی برای جلوگیری از حضور روزافزون چین در کشور ایجاد کند.
ابراهیم هالوی (Ephraim Halevy)، رئیس سابق موساد [سازمان اطلاعات ملی اسرائیل] نیز با تأیید سخنان کورف هشدار داد که نفوذ بیش از حد چین در اسرائیل، درصورت عدم رسیدگی، به یک تهدید امنیتی پایدار تبدیل میشود.
دراین خصوص داستری اظهار داشت:
جای تعجب نیست که نتانیاهو به مِیر بن شبات (Meir Ben-Shabat)، مشاور امنیت ملی دستور داد تا مکانیسمی برای نظارت روی سرمایهگذاری چین در اسرائیل ایجاد کند.
در واقع اسرائیل قبلاً هم چنین اقداماتی را انجام داده است. در سالهای 2016 و 2017، دوریت سالینگر (Dorit Salinger)، کمیسیونر بازار سرمایهگذاری در اسرائیل یک شرکت چینی را از خرید اکثریت سهام شرکتهای بیمه اسرائیلی منع کرد. بعدها سالینگر در اقدامی مشابه، تلاش چین برای خرید اکثریت سهام در یک شرکت بزرگ سرمایهگذاری اسرائیلی را متوقف کرد. با این حال، در سال 2014، چین موفق به کنترل سهام شرکت «Tnuva»، بزرگترین تولیدکننده مواد غذایی اسرائیل شد.
متخصص سیاست خارجی اسرائیل افزود:
با گسترش روابط میان دو کشور، نگرانی پیرامون جاسوسی و فعالیتهای سایبری با استفاده از تلفنهای هوشمند بوسیله شرکتهای چینی وجود دارد. اسرائیل یکی از قدرتمندان حوزه سایبری است و با آگاهی از خطرات این حوزه به ویژه از سوی چین، اقدامات محتاطانه را انجام می دهد.
به گفته محققان، همکاری در حال رشد میان چین و اسرائیل و ماهیت روابط متقابل، نیازمند رویکردها و راهبردهای جدید برای هر دو طرف است. اجلاس آینده فرصتی برای آزمایش همکاری و تعیین محدودیت مبادله فناوری خواهد بود.