همکاری دانشگاه ها برای ساخت رایانه ی کوانتومی
به گزارش کارگروه فناوری اطلاعات سایبربان، به نقل از «nextbigfuture»؛ رقابت برای تولید رایانه های کوانتومی روز به روز گسترش می یابد؛ زیرا این سامانه ها از توان پردازشی بسیار بالاتری نسبت به نمونه های سنتی برخوردار هستند. به تازگی 7 دانشگاه آمریکایی از جمله دانشگاه شیکاگو، اعلام کرده اند با همکاری یکدیگر قصد ساخت نمونه ای پیشتاز از سخت افزار، نرم افزار و برنامه های کاربردهای آن را دارند.
7 موسسه ی بالا، در قالب پروژه ای به نام «STAQ1»، قصد دارند رایانه ای کوانتومی مجهز به 100 کیوبیت ایجاد کنند. آنها برای دسیابی به این هدف، از بنیاد ملی علوم، کمک هزینه ای 15 میلیون دلاری دریافت کرده اند این پروژه برای رفع چالش های محاسباتی، در برنامه ای 5 ساله به اجرا در می آید.
فِرِد چانگ (Fred Chong)، استاد علوم رایانه دانشگاه شیکاگو، به عنوان رهبر گروه نرم افزاری STAQ انتخاب شده است. هدف از این کار ایجاد ارتباطی بین پروژه های و الگوریتم های نظری توسعه داده شده شیمی، فیزیک و دیگر زمینه در رایانش کوانتومی است.
پروژه ی مذکور به دنبال ایجاد یک فناوری محاسبات کوانتومی خاص با به کارگیری تله ی یونی (Trapped ions) است. اتم هایی که به منظور پیدا کردن بار مثبت الکترون های آنها حذف می شوند. پژوهشگران این اتم ها را در یک محیط با سطح خلا بالا نگه داری کرده، از پالس های لیزری به منظور دستکاری حالت های کوانتومی و کیوبیت ها بهره می گیرند.
چانگ در اویل سال 2018 نیز رهبری طرحی تقریبا مشابه، به نام «EPIQC2» را برعهده گرفت. از آنجایی تعدادی از پژوهشگران هر دو پروژه مشترک هستند و هدف اصلی آنها نیز مشابه است، مدت زمان مورد نیاز برای دستیابی به یک نمونه ی واقعی از رایانه ی کوانتومی 100 کیوبیتی کاهش پیدا می کند.
در پروژه ی EPIQC علاوه بر تله ی یونی از دیگر فناوری های ایجاد کیوبیت بهره گرفته می شود. همچنین هدف نهایی آن دستیابی به سامانه ای است که دارای صدها یا هزاران بیت کوانتومی باشند.
- Software-Tailored Architecture for Quantum
- Enabling Practical-scale Quantum Computation