همکاری تنگاتنگ انسان و روبات
به گزارش کارگروه فناوری اطلاعات سایبربان؛ ابزارهای پوشیدنی در اندازه و کاراییهای مختلف روزبهروز در حال گسترش پیدا کردن هستند. اسکلت خارجی یا اگزواسکلت (exoskeleton) از جمله این ابزارها محسوب میشود که به کاربران خود توان مضاعفی میبخشند. برای نمونه کارگران یک شرکت با کمک این پوشش اجسامی چند برابر سنگینتر از حالت معمولی جابهجا کرده و کمتر خسته میشوند. از طرفی تعدادی از کشورها مانند آمریکا و روسیه با تمرکز روی این فناوری در تلاش هستند لباسی برای سربازان خود ایجاد کنند توانایی نیرویهای خود را افزایش بدهند.
مقامات یک شرکت روباتیک آمریکایی و تولید کنندهی اسکلت خارجی با نام سارکوس (Sarcos)، امیدوار هستند همهی کارگران تا سال 2020 به اگزواسکلت مجهز شدوند تا با افزایش قدرت و توانایی خود برای افزایش عملکردها، خطرات و آسیبپذیریهای احتمالی به حداقل برسد.
بن ولف (Ben Wolff)، مدیرعامل سارکوس گفت:
ما روی توسعهی روباتهایی که میتوانند تولیدات و امنیت انسانها را افزایش بدهند تمرکز کردهایم. ایدهی ما داشتن محصولاتی است که انسانهایی بتوانند با پوشیدن یک روبات یا هدایت آن از دور کارها را انجام بدهند. در این حالت تصمیمگیری همواره بر عهدهی انسان خواهد بود و سپس روبات به عنوان یک ابزار قدرتمندتر با دقت و استقامت بیشتر وظایف را انجام میدهد.
سارکوس قصد دارد در طول چند سال آینده سه نوع اسکلت خارجی مختلف را تولید و به بازار عرضه کند. این سه محصول «گاردین اکساُ» (Guardian XO)، «گاردین اکساُ ماکس» (Guardian XO Max) و «گاردین جیتی» (Guardian GT) نام دارند. لباس اول و دوم به ترتیب اجازهی بلند کردن اجسامی با وزن 36 و 90 کیلوگرم را به کاربر میدهد. این در حالی است که پوشش سوم دارای بازوهایی با طولی بیش از متر بوده و امکان جابهجایی تجهیزاتی با وزن 450 کیلو را فراهم میکند. همچنین دو محصول آخر را میتوان علاوه بر پوشیدن و هدایت مستقیم از راه دور نیز مدیریت کرد.
شرکت یاد شده برای افزایش امنیت مصرفکنندگان سامانهای را به نام «از مدار خارج کردن» (get out of the way control) تولید کرد تا اطمینان حاصل کند پوششها به صورت تصادفی به افرادی که در داخل خود قرار دارند، آسیب نمیزنند.
ولف توضیح داد:
تصور کنید همانند دو قطب مخالف آهنربا، اسکلت خارجی و بدن شما با یکدیگر تعامل داشته باشند. سامانهی یاد شده به گونهای برنامهریزی شده است تا لباس و بدن به میزانی بسیار کم، اما مشخص با یکدیگر فاصله داشته باشند. در نتیجه هنگامی که شما قصد تغییر مکان داشته، پا را خم میکنید؛ پای لباس روباتیک، با شتاب به جلو حرکت مینماید تا گامهایتان به آن برخورد نکند.
خودکار سازی روی عملکرد کارگرها تأثیر میگذارد؛ اما سارکوس قصد دارد به جای خودکارسازی کامل، قابلیتهای افراد را در کارگاههای ساختمانی افزایش بدهد.
ولف ادامه داد:
«به محض این که شما وارد یک محیط غیر ساختاری مانند کارگاههای ساختمانی میشوید، مجبور خواهید بود تجهیزات سنگینی را بیوقفه بین طبقات مختلف جابهجا بکنید. خودکارسازی کامل در این زمینه با چالش بزرگی مواجه میشود. تعداد الگوریتمها، حسگرها و آگاهی روباتهایی که باید با هزاران شرایط مختلف در لحظه مواجه شده و تصمیمگیری کنند، به سادگی فراتر از حدی میرود که بتوان در این زمینه به یک رایانه تکیه کرد.»
وی افزود:
در حال حاضر بگذارید هوش، درایت و قضاوت انسان را با انعطافپذیری، قدرت و استقامت روبات ترکیب بکنیم.
مدیرعامل سارکوس معتقد است اگزواسکلت میتواند حوزهی به کارگیری روباتها را متحول کند. همچنین آنها باید از هماکنون با شرکتهای بسیاری به رقابت پردازند. برای مثال هیوندا لباسی تولید کرده و به کارگیری آن انرژی بسیاری نیاز دارد. در مقابل پاناسونیک و سوییت اکس (SuitX) نمونههای کوچکتری را ساختهاند که قدرت فیزیکی مصرفکننده را افزایش میدهد؛ اما آزادی حرکتی را از آنها میگیرد.
ولف در رابطه با هزینهی نهایی محصولات گفت:
هزینهی تمام شده برای هر کاربر تقریباً معادل دستمزد یک کارمند در سال خواهد بود. حدود 50 هزار دلار. به عبارت دیگر یک اپراتور انسانی همراه با یک پوشش روباتیک هزینهای معادل دو نیرو برای شرکت به همراه دارند؛ اما آسیب دیدگیهای کمتر و بازده کاری بیشتری به دست میآورند.
لباسهای XO تا سال 2019 برای فروش آماده خواهند شد و نوع GO هماکنون آمادهی پیش فروش است.