همکاری اسپیس ایکس و ارتش آمریکا در قطب شمال
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ وزارت دفاع آمریکا برای اتصال جنگجویان خود در سراسر جهان به ترکیبی از ماهوارههای نظامی و تجاری نیاز دارد. با وجود این در برخی مناطق مانند قطب شما امکان برقراری ارتباطات با محدودیتهای بسیاری مواجه است.
مارک لازان (Mark Lazane) سخنگوی فرماندهی شمالی آمریکا گفت:
وقتی در قطب شمال هستید، چیزهای بسیار ساده، به شدت سخت میشوند و کمترین آنها ارتباطات است. زمانی که شما در بالای مدار 65 درجه شمالی هستید، ارتباطات ماهوارهای کاهش مییابند و در مدار بالای 70 درجه نیز اتصالات به شدت محدود شده و تنها تجهیزات مانند زیردریاییها امکان دستیابی به آن را دارند.
از طرفی سامانه ماهوارهای ارتباطات اولیه نیروی فضایی آمریکا با نام «Wideband Global SATCOM» به گونهای طراحی شده است که ارتباطات میان مدارهای 70 درجه شمالی و 65 درجه جنوبی را تحت پوشش قرار میدهد و عبارت دیگر تنها مناطق غیر قطبی را پشتیبانی میکنند.
نیروی فضایی آمریکا همچنین 2 سامانه ماهواره قطبی تقویت شده را در اختیار دارد که ارتباطاتی با سطح ایمنی بالا، سیگنالهای ضد جمر و ضد جاسوسی ارائه میدهد. این بستر نیز تنها برای اتصالات نظامی با اولویت بالا مورد استفاده قرار گرفته و برای مثال تنها زیردریاییها به آن دسترسی دارند.
به علاوه ارتش آمریکا بسترهای نظامی خود را با ماهوارههای تجاری تکمیل میکند. این ماهوارهها مناطق گستردهای را تحت پوشش قرار میدهند؛ اما تنها در اختیار ارتش نیستند و به طیف عظیمی از کاربران خدمات ارائه میدهند. با وجود این به علت کاهش هزینههای تعمیر و نگهداری و راهاندازی بسترهای جدید از اینگونه ماهوارهها استفاده میشود؛ اما تقاضای تجاری کمی برای ماهوارههای قطبی وجود دارد.
فرماندهی شمالی آمریکا به تازگی اعلام کرد اختلاف قابلتوجهی میان اتصالات جنگجویان و پلتفرمهای خود با دیگر بخشها وجود دارد.
لازان ادامه داد:
قابلیت اتصال در قطب شمال بسیار محدود و انعطافناپذیر است. ما در مناطق شمالی از اتصالات نقطهبهنقطه و حسگرهای توزیع شده بهره میگیریم. با وجود داشتن قابلیت ارتباطات پهن باند قابلاعتماد در قطب شمال یک اولویت اساسی به حساب میآید. به خصوص با توجه به اینکه در این منطقه قدرتهای بزرگ در حال رقابت با یکدیگر هستند.
مقام یاد شده معتقد است رفع چالش بالا با استفاده از راهکارهای تجاری قابل انجام است. برای مثال میتوان به شرکتهای وان وب (OneWeb) و اسپیس ایکس (OneWeb) اشاره کرد که در تلاش هستند به منظور ارائه اینترنت رایگان در سراسر جهان، صدها ماهواره را به فضا پرتاب کنند. [البته لازم به ذکر است که وان وب مدتی قبل اعلام ورشکستگی کرد.]
فرماندهی شمالی آمریکا به تازگی بودجهای 130 میلیون دلاری را از کنگره این کشور درخواست کرده است تا روی قابلیتهای اسپیس اکس و وان وب برای ارائه ارتباطات ایمن و کمهزینهتر در قطب شمال تحقیق کنند. اگر نتیجه این تحقیقات مثبت باشد 110 میلیون دلار دیگر در سال مالی 2022 به این طرح اختصاص داده خواهد شد.
اسپیس ایکس اعلام کرده است که قصد دارد تا پیش از پایان سال 2020 خدمات اینترنت ماهوارهای خود را ارائه بدهد. از طرفی فرماندهی شمالی نیز امیدوار است بتواند در همین بازه زمانی اتصالات اولیه در قطب شمال را برقرار کند.
مدتی قبل نیز اعلام شده بود نیروی هوایی آمریکا اولین مشتریان خدمات اینترنت ماهوارهای اسپیس ایکس هستند.