نیمی از کسبوکارهای حوزه فاوا در آستانه تعطیلی
به گزارش کارگروه بین الملل سایبربان ؛ رئیس سازمان نظام صنفی رایانهای استان تهران (نصر) روز دوشنبه در نشست خبری آنلاین با محوریت بررسی تبعات شیوع ویروس کرونا بر کسبوکارهای فعال در صنعت فناوری، با عنوان این موضوع که ۵۰ درصد از صاحبان کسبوکارهای حوزه فاوا ابراز داشتند، چنانچه کرونا ۶ ماه دیگر ادامه یابد، چارهای جز تعطیلی ندارند تأکید کرد: حوزه فاوا ۲۲ شاخه فعالیت دارد که ازاینبین فعالان حوزه شبکه، سختافزار، صندوقهای مکانیزه فروش، فروشگاههای IOT، IT (اینترنت اشیا)، و نرمافزارهای پیشرفته سازمانی و پرتال بیشترین آسیب را دیدهاند و کمترین آسیب به بدنه کسبوکارهای حوزههای بانکداری دیجیتال، بازیهای رایانهای و فینتکها واردشده است.
طبق تحقیقات بهعملآمده از سوی این سازمان، ۷۰ درصد از فعالان حوزه فاوا کسبوکارشان بدتر، خیلی بدتر یا مقداری بدتر شده و ۳۰ درصد از این اوضاع تأثیر منفی نگرفتهاند. اصنیعشری در این رابطه گفت:«۶۱ درصد از این افراد، با مشتریان دولتی و خصوصی سروکار دارند که با کاهش جدی میزان تقاضا روبهرو شدند. ۳۴ درصد نیز که مشتری عمومی دارند به دلیل کاهش تقاضا، ضرر جدی را تجربه کردند. ۳۰ درصد از شرکتها با زنجیره تأمین مشکل داشتند و ۱۲ درصد از کسبوکارهای حوزه فاوا، پاندومی کرونا توانست فرصتی را ایجاد کند که آنها از آن بهرهمند شوند.»
بر اساس این گزارش، ۴۰ درصد شرکتهای حوزه فاوا، ناچار به تعدیل موقت یا دائمی نیروی کار خود شدند و سرمایه اصلی خود را از دست دادند.
اثنی عشری بابیان اینکه از دست رفتن درآمد، کاهش تقاضا و بهرهوری از دغدغههای اصلی صاحبان کسبوکار است، گفت: مهمترین مسالهای که صاحبان کسبوکارها با آن روبرو شدهاند، مشکلات مالی برای پرداخت حقوق، دستمزد و هزینه بیمه تأمین اجتماعی است. ضمن اینکه در این مدت رعایت پروتکلهای بهداشتی برای تأمین سلامت کارمندان هزینه مضاعفی را بر آنها تحمیل کرده است. ۶۰ درصد از کسبوکارها ناگزیر شدند از محل پسانداز و منابع مالی خود استفاده کنند تا بتوانند هزینه برونرفت از بحران را بپردازند و ۱۰ درصد توانستند سرمایه جذب کنند که گویای محدودیت برای سرمایهگذاری است. تعریف پروژه از سوی دولت برای تحریک تقاضا در بازار از مهمترین مسائلی است که انجام آن میتواند بازار IT را نجات دهد.
رئیس سازمان نصر ادامه داد: در این مدت ناهماهنگیهایی بین وزارتخانههای صمت و بانک مرکزی وجود داشته و مشکلاتی در حوزه واردات کالا بوده است و بعضاً به دلیل کجرفتاری سازمانهای دولتی، کسبوکارها وارد بحران شدند. بیشترین نرخ نارضایتی کسبوکارها از سازمان تأمین اجتماعی و اداره مالیات بوده و به نظر میرسد اداره مالیات آگاهی ندارد که شرکتها در این شرایط نمیتوانند بهصورت عادی مالیات پرداخت کنند و این موضوع کسبوکارهای بیرمق را به مرز ورشکستی میرساند.
وی خاطرنشان کرد: سازمان در مورد نیروی انسانی پیشنهاد داد که دولت بهجای اینکه به شرکتها وامی بدهد که بالاخره بازپرداختهای سنگینی دارد، با سازمان تأمین اجتماعی وارد مذاکره شده که پرداخت بیمه را عقب بیندازد یا اینکه بیمه شرکتها را پرداخت کند. همه جای دنیا دستگاههای حاکمیتی وارد مشکل کمبود تقاضا میشوند و بهجای اینکه وام بدهند، از شرکتها کار میخواهند، زیرا محول کردن پروژه به شرکتها، میتواند مشکل نیروی انسانی و درآمد شرکتها را حل کند.
رئیس سازمان نظام صنفی رایانهای بابیان اینکه مقامات ارشد نظام با فرصتی که آیتی میتواند برای عبور از بحران ایجاد کند، آشنا هستند، اظهار کرد: وزارت آیسیتی، بانکها و سازمانهای دولتی با تحریک تقاضا و تعریف پروژه، کاری کنند که بتوانیم با بهرهگیری از فرصتهایی که فناوری اطلاعات ایجاد میکند، از این بحران عبور کنیم.
در این نشست همچنین علی آذرکار، دبیر سازمان نظام صنفی رایانهای استان تهران، با اشاره به نقش فناوری اطلاعات در کرونا بیان کرد: فناوری اطلاعات از دو جهت قابلبررسی است، اول اینکه نقش سازنده فاوا در مهار و مدیریت کرونا برای اینکه فعالیتهای اجتماعی روند مستمر داشته باشند و جامعه از خدمات آیتی بهره ببرد و فضا برای کسبوکارهای آیتی در کشور فراهم شود و دیگر اینکه خود فاوا بهعنوان یک صنعت مستقل با شیوع کرونا مشکلات خود را دارد.