نگرانی سرمایهگذاران گوگل از جاسوسی سایبری عربستان
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ سرمایهگذاران گوگل ضمن ابراز نگرانی خود در مورد یک مرکز محاسبات ابری که گوگل با مشارکت آرامکو (Aramco)، غول نفتی دولتی عربستان سعودی، توسعه میدهد، هشدار دادند که این کار باعث میشود از مردم، از جمله فعالان و روزنامهنگاران فدر عربستان جاسوسی شود.
به گزارش نیویورک پست، سهامداران از شراکت بین گوگل و آرامکو ابراز ناراحتی کردند و مدعی شدند که این شرکت در معرض خطر ارائه اطلاعات حساس در یک بشقاب نقرهای به قاتلان ارشد سعودی است.
رِوان الحداد (Rewan al-Haddad)، مدیر کمپین «SumofUs»، یک گروه مصرفکننده جهانی با هدف محدود کردن قدرت شرکتهای بزرگ، به نیویورک پست گفت که نگران است مقامات سعودی بیپایان از سرکوب هر کسی که جرأت کند حکومت استبدادی آنها را به چالش بکشد دست بر نمیدارند.
الحداد اظهار داشت :
«گوگل استانداردهای حقوق بشر خود را به نفع رشد و سود نادیده میگیرد و اگرچه این لزوماً تکاندهنده نیست، اما زندگی فعالان و مخالفان در منطقه را در معرض خطر جدی قرار میدهد. مرکز ابری گوگل تحت صلاحیت عربستان سعودی اساساً اطلاعات حساس ما را در یک بشقاب نقرهای به قاتلهای ارشد سعودی ارائه خواهد داد.»
به گزارش نیویورک پست، در نشست سالانه سهامداران در ماه ژوئن امسال، سهامداران گوگل در مورد پیشنهادی از SumOfUs رأی خواهند داد که شرکت را ملزم میکند گزارشی در مورد خطرات حقوق بشر مرتبط با پروژه منتشر کند و همچنین جزئیات اقداماتی را که برای کاهش خطرات انجام دهد.
کارشناسان اعلام کردند که گوگل تلاش کرده از این کار جلوگیری کند، اما کمیسیون بورس و اوراق بهادار این استدلال را رد کرد و حکم داد که این کار باید ادامه یابد.
گوگل در بیانیهای ضمن درخواست از سهامداران برای رد این قطعنامه گفت : «هنگام تصمیمگیری تجاری در مورد مکان مراکز داده، برخی عوامل مهم از جمله حقوق بشر و امنیت و همچنین نحوه بهینهسازی زیرساخت کلی داده خود را در نظر میگیریم تا سطح بالایی از عملکرد، قابلیت اطمینان و پایداری را ارائه دهیم؛ و ما هنگام گسترش عملیات مرکز داده در مکانهای جدید، بررسی دقیق حقوق بشر را انجام میدهیم.»
سال گذشته، ائتلافی از گروههای کمپین از جمله دیدهبان حقوق بشر، «ALQST»، «Access Now» و گروه حقوق مِنا، با اشاره به نگرانیهای حقوق بشر در عربستان، از گوگل خواستند که برنامههای خود را متوقف کند.
گروههای حقوق بشر عنوان کردند :
«سابقه اخیر عربستان سعودی در سرکوب مخالفان عمومی، ادعای جاسوسی و نفوذ به پلتفرمهای فناوری، استفاده از نرمافزار نظارت سایبری برای جاسوسی از مخالفان و یک سیستم قضایی بدنام، که آشکارا حقوق دادرسی قانونی را نقض میکند، عربستان را به کشوری ناامن برای میزبانی خدمات Google Cloud تبدیل کرده است.»
مقامات سعودی بارها به استفاده از فناوری بزرگ برای سرکوب مخالفان در کشور و مخالفان سیاسی ساکن خارج از کشور متهم شدهاند.
2 کارمند سابق توییتر در سال 2015 به دسترسی و افشای اطلاعات بیش از 6000 کاربر منتقد ریاض به یک مقام سعودی دارای روابط نزدیک با خانواده سلطنتی متهم شدند.
بلومبرگ در سال 2020 گزارش داد که اقدامات جاسوسان ادعا شده مستقیماً منجر به ناپدید شدن و بعداً زندانی شدن عبدالرحمن الصدان (Abdulrahman al-Sadhan)، امدادگر سعودی دارای حساب توییتر ناشناس در انتقاد از سیاستهای دولت، شد. الصدان بعداً به 20 سال زندان محکوم شد.