نگرانی آمریکا در مورد بمبهای الکترومغناطیسی
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ براساس مطالعات رمزگشایی شده غرب، چین، روسیه، کره شمالی و ایران به دنبال پرتاب بمب الکترونیک هستهای از فضا در جنگی در آینده برای فلج کردن نیروهای ایالات متحده و نابودی این کشور هستند. دراین خصوص کمیسیون کنگره برای تعیین تهدید حملات بمبهای الکترومغناطیس (EMP) روی ایالات متحده گزارشی تهیه کرده که بدین شرح است:
زیرساختهای ملی حیاتی ایالات متحده با تهدید فعلی و مداوم جنگهای تسلیحات ترکیبی از جمله سایبری، حمله با بمب دستساز الکترومغناطیس و یک بمب الکترومغناطیس طبیعی از یک اَبَرخورشید مواجه است.
با وجود نگرانیهای شدید از حمله شگفتانگیز جنگ سرد از سوی روسیه برای نابودی ارتباطات نیروی هستهای آمریکا، گسترش سلاحهای هستهای خطر حمله مخرب با بمب الکترومغناطیس از انفجار هستهای در اتمسفر را افزایش داده است.
در دهه گذشته دشمنان تازه مسلح شده به تسلیحات هستهای از جمله کره شمالی با توسعه توانایی خود، آمریکا را تهدید به پرتاب بمب الکترومغناطیس کردهاند. تنها چند کشور در جهان، تعداد کمی تسلیحات هستهای و توانایی تخریب بلندمدت زیرساختهای حیاتی ملی آمریکا، خود ایالات متحده به عنوان یک کشور مقاوم و بقای اکثریت حمعیت این کشور را با چنین حملهای دارند.
این گزارش – که پنتاگون خواستار ویرایش برخی قسمتهای آن شده است – بوسیله ویلیام گراهام (William R. Graham)، رئیس کمیسیون بمب الکترومغناطیس نوشته شد که به عنوان یکی از بهترین کارشناسان این بمب پاداش گرفته است. گراهام به کشف این پدیده پس از آزمایش هستهای جوی ایالات متحده در سال 1962 در نزدیکی هاوایی کمک کرد.
بمب الکترومغناطیس، یک دسته از سلاحهای الکترومغناطیس و انفجار انرژی الکترومغناطیس از طوفان خورشیدی یا انفجار هستهای است که میتواند دستگاههای الکترونیکی در مناطق وسیع را غیرفعال یا نابود کند.
گزارش فوق براساس اطلاعات تا ماه ژوئن سال 2017، مدعی پیشرفت کشورهای چین و روسیه در توسعه طرحهای استفاده از بمب الکترومغناطیس به عنوان بخشی از مفاهیم پیشرفته جنگی است که کاربرد بمب الکترومغناطیس هستهای و غیرهستهای را با سایبری و دیگر تواناییهای جنگ الکترونیکی ترکیب میکند.
کمیسیون کنگره در گزارش خود پیرامون آسیبپذیری شبکه برق ایالات متحده در برابر بمب الکترومغناطیس انفجار هستهای و طوفان خورشیدی مخرب مانند رویداد کارینگتون در سال 1958 و تولید این بمب طبیعی وسیع هشدار داد : «اگر امروز این اتفاق بیفتد، باعث قطع بیشتر شبکههای برق و دیگر زیرساختهای حیاتی زندگی میشود. طوفان عظیم خورشیدی در ژوئیه 2012 از نمونههای نادری است که باعث قطع طولانی مدت برق در سراسر جهان و پیامدهای بالقوه فاجعهآمیز شد. بازگشت یک رویداد کارینگتون دیگر اجتنابناپذیر است. با توجه به بمب الکترومغناطیس هستهای، چین، روسیه و ایران استفاده از انفجارات هستهای در ارتفاع بالا را به عنوان «جنگ نسل ششم» بررسی کردهاند که میتواند توانایی ارتش آمریکا برای جنگ با استفاده از سیستمهای پیشرفته الکترونیکی و دستورالعملهای اطلاعاتی، ناوبری و تسلیحاتی را نابود کند.
حمله هستهای بمب الکترومغناطیس بخشی از آموزهها، برنامهها و تمرینات نظامی روسیه، چین، کره شمالی و ایران برای راه جدید انقلابی جنگی علیه نیروهای نظامی و زیرساختهای مهم غیرنظامی از طریق سایبری، تخریب و بمب الکترومغناطیس است. از آنجایی که آسیب به قطعات و سیستمهای الکترونیکی محدود میشود، رهبران دشمن یک حمله EMP را به عنوان جنگ هستهای و در پی آن اقدامات تلافیجویانه اتمی ایالات متحده در نظر نمیگیرند.
دشمنان بالقوه به خوبی میدانند که اثرات جانبی بلند مدت بمب الکترومغناطیس و حملات سایبری و درنتیجه قطع طولانی مدت شبکههای برق ملی و دیگر زیرساختهای حیاتی پایدار باعث از دست رفتن جان میلیونها انسان میشود. حداقل برخی مقامات این روش نسبتاً آسان و به طور بالقوه ناشناس جهت ویرانی انبوه را به عنوان یک ویژگی جذاب و انقلابی در امور نظامی توصیف میکنند.
در این گزارش، مقامات از پنتاگون خواستند تا سلاحهای بمب الکترومغناطیس خود را – در بازه تسلیحات هستهای با عملکرد پایین تا موشکهای هدایت شده با دقت بالا – توسعه دهد. طبق گزارش، رئيس جمهور آمریکا باید دستور یک گزینه هستهای محدود برای حمله بمب الکترومغناطیس در برنامههای حمله هستهای ایالات متحده برای بازدارندگی کشورهای خارجی از توسعه این بمب را صادر کند.
براساس گزارش کمیسیون، نگرانی اصلی در حال حاضر وجود دو ماهواره کره شمالی در مدار قطبی بالای ایالات متحده است. این 2 ماهواره در سالهای 2012 و 2016 راهاندازی شدند و اکنون درمسیرهایی استوار و سازگار با تمرین و آمادگی برای حمله متقابل بمب الکترومغناطیس هستهای حرکت دارند. مدارهای قطبی ماهوارهها به آنها اجازه گریز از شناسایی بوسیله ماهوارهها و سنسورهای دفاع موشکی ایالات متحده را میدهد؛ و این نشانه مرحله اول حمله هستهای بلند مدت کره شمالی برای ایجاد اختلال در دفاع موشکی آمریکا در آلاسکا و کالیفرنیا است.
این دو ماهواره به نامهای «KMS-3» و «KMS-4»، به نظر شبیه به سلاح مخفی دوران شوروی به نام «سیستم بمباران مداری کوچک (FOBS)» هستند که مسکو استفاده از آن را برای حمله هستهای غافلگیرکننده ایالات متحده بر روی قطبها برنامهریزی کرده است.
2 ژنرال بازنشسته روس در سال 2004 در کمیسیون بمب الکترومغناطیس شهادت دادند که طراحی سلاح بمب الکترومغناطیس برتر روسی بوسیله دانشمندان و مهندسان این کشور برای کار روی سلاحهای هستهای و موشک کره شمالی به پیونگ یانگ انتقال یافته است. مقامات روسی مدعی شدند که کره شمالی در چند سال آینده یک ابرسلاح بمب الکترومغناطیس را آزمایش خواهد کرد.
سال گذشته، پس از اینکه کره شمالی ششمین آزمایش هستهای زیرزمینی خود را انجام داد، رسانههای دولتی این کشور اعلام کردند که بمب هیدروژنی حتی میتواند در ارتفاعات بالا برای یک حمله قدرتمند EMP و با اهداف راهبردی منفجر شود. تسلیحات چین نیز در این زمینه در نوشتههای نظامی این کشور مورد بحث قرار گرفت.
کمیته سیاست امنیت ملی چین، در ژانویه 2016 گفت که بمبهای الکترومغناطیس قوانین بازی را با ایجاد اختلال در تواناییهای جنگی دقیق نظامی ایالات متحده تغییر خواهند داد.
نیروی هوایی ارتش آزادیبخش خلق نیز در گزارشی توضیح داد : «انفجارهای EMP نوع جدیدی از سلاح به شمار میروند. در میدان جنگ، این سلاح جدید باعث تخریب سیستمهای الکترونیکی، از جمله رایانهها، سیستمهای ارتباطی و کنترل و رادارها و درنتیجه زیانهای گسترده میشود.
برنامههای نظامی روسیه برای استفاده از حملات بمبهای الکترومغناطیس در گزارشی به ولادیمیر اسلیپچنکو (Vladimir Slipchenko) و کتابش به نام «جنگهای غیرتماسی» ردیابی شد که خواستار ترکیب حملات سایبری، فیزیکی و بمبهای الکترومغناطیس علیه شبکههای برق بود.
مجله ستاد عمومی روسیه در سال 2011 نیز اظهار داشت:
نیروهای نظامی ایالات متحده در برابر حملات بمب الکترومغناطیس و الکترونیکی آسیبپذیر هستند. یک سلاح هستهای کمتوان منفجر شده برای این منظور در بالای منطقه عملیات جنگی میتواند با تولید یک بمب الکترومغناطیسی، منطقهای وسیع را پوشش داده و تجهیزات الکترونیکی را بدون نابود شدن زندگی با انفجار و تابش تخریب کند.
مقامات آمریکایی معتقدند که نوشتههای نظامی ایران از رویکرد روسیه در جنگ و استفاده از بمب الکترومغناطیسی پیروی میکنند و در دکترین نظامی ایران، حملات هستهای EMP به عنوان سلاح نهایی سایبری معرفی شده است. به گفته مقامات غربی، ایران در حال ساخت پایگاههای دفاعی در برابر این حملات روی زیرساختهای حیاتی خودش است. آنها گفتند که یک کتاب راهنمای نظامی ایران در سال 2010 نوشته است:
ایران در جنگ آینده، حملات هماهنگ با بمب الکترومغناطیسی هستهای و غیرهستهای، سایبری و تسلیحات فیزیکی را برای نابودی و فروپاشی تمام کشورها برنامهریزی کرده است.
مقامات آمریکایی در گزارش خود عنوان کردند:
ایران، استفاده از روش غیرمستقیم ایجاد خسارات انبوه با کمک حملات هستهای بمب الکترومغناطیس به عنوان راهی برای اجرای جنگ هستهای طبق قوانین اسلامی را ترجیح میدهد. تسلیحات غیرهستهای با برد یک مایل یا کمتر، نیز برای قطع شبکههای برق ارتباطی مورد استفاده قرار میگیرند. کره شمالی از سلاح فرکانس رادیویی خریداری شده از روسیه برای حمله به هواپیماهای مسافربری و ترافیک هوایی به سئول، کره جنوبی استفاده کرد.
گزارش، به منتقدانی که خطر حملات بمب الکترومغناطیس و ابرطوفانهای خورشیدی را به عنوان پدیدهای علمی کم اهمیت جلوه میدهند، اینگونه پاسخ داد:
منتقدان اغلب بیاطلاع هستند، زیرا آنها دانش کمی در مورد اثرات آزمایشات هستهای شوروی و ایالات متحده در ارتفاعات بالا در دهه 1960 دارند و سازمان بزرگ آزمایش و تجزیه و تحلیل پنتاگون در طول 55 سال را نمیشناسند.
ماجرای مشهور منتشر شده از سوی افراد مشکوک به بمب الکترومغناطیس این است که آنها براین باورند که آزمایش هستهای جوی در سال 1962 با نام استارفیش پرایم (Starfish Prime)، با 900 مایل فاصله از هاوایی باعث ایجاد کمترین اختلال در هونولولو، مرکز هاوایی شد.
در این گزارش آمده است :
درحقیقت، بمب الکترومغناطیس باعث قطع 36 سیگنال چراغ خیابانی، ایستگاه بازپخش ریزموج ارتباطات، لینکهای رادیویی با فرکانس بالا و دیگر خسارات شد.
این گزارش همچنین از کمیسیون تنظیم مقررات انرژی فدرال، شرکت الکترونیک آمریکای شمالی و صنعت برق برای عدم نمایش خطر بمب الکترومغناطیس از هرگونه حمله یا طوفان خورشیدی انتقاد کرد. مقامات آمریکایی معتقدند که صنعت خصوصی نیز قادر به درک تهدید بمب الکترومغناطیس روی مبدلهای با ولتاژ بالا نیست.
پیتر پرای (Peter Pry)، یکی از اعضای سابق کمیسیون و مدیراجرایی نیروی کار بمب الکترومغناطیس در این رابطه گفت:
پنتاگون هنوز یافتههای کمیسیون را از زمان تأسیس مجددش بوسیله کنگره در سال 2016 منتشر نکرده است. در نتیجه، گزارش جدید از سوی نیروی کار خصوصی EMP در حوزه امنیت ملی و داخلی پس از بررسی امنیتی کامل شده در ماه ژوئیه امسال بوسیله دفتر پیشانتشار و بازنگری امنیتی پنتاگون تولید شده است.