نماینده مجلس: طرح صیانت قابلیت اجرا و تصویب در مجلس را ندارد
به گزارش کارگروه فناوری اطلاعات سایبربان ؛ نهم آذر ماه سال جاری بعد از اعتراضهای فراوان از سمت کاربران و کسبوکارها به طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی و بررسی آن در کمیسیون مشترک این طرح، در نهایت این کمیسیون تصمیم گرفت که طرح صیانت را که در تیر ماه منتشر شده بود، برای بررسی با حضور کارشناسان و کسبوکارها در اختیار مرکز پژوهشهای مجلس بگذارد. پس از این کار در ابتدای دی ماه مرکز پژوهشهای مجلس، طرح صیانت از کاربران در فضای مجازی را دارای ایرادهای بیشمار و مغایر با قانون اساسی دانست و خواستار زمان بیشتری برای اصلاح این طرح شد. اعضای کمیسیون مشترک بررسی طرح صیانت نسبت به این اظهار نظر مرکز پژوهشها بسیار دلخور شده و اعلام کردند که مرکز پژوهشها نباید به این شیوه و بهصورت عمومی نظرش را در مورد این طرح بازگو میکرد.
در ادامه ششم دی ماه کمیسیون مشترک بررسی طرح صیانت، خبر از نسخه جدید این طرح با نام «نظام تنظیم مقررات خدمات در فضای مجازی» داد. طرح نظام تنظیم مقررات خدمات فضای مجازی از یک نسخه مشترک بین طرح صیانت از کاربران مجلس در تیرماه و طرح پیشنهادی وزارت ارتباطات تشکیل شده است. تنها تغییر بزرگ طرح جدید علاوه بر تغییر اسم، حذف مسدودسازی سرویسهای خارجی است. پس از انتشار این طرح که به طرح ۵ دی ماه هم مشهور است، نسخه جدید با رأیگیری در کمیسیون مشترک این طرح، برای بررسی بیشتر به مدت ۲۰ روز به مرکز پژوهشهای مجلس سپرده شد.
بعد از پایان این زمان، مرکز پژوهشها با توجه به انتقادهای تند نمایندگان کمیسیون مشترک بررسی طرح صیانت از ابزار نظر و انتشار اشکالات طرح به صورت عمومی، این بار هفته گذشته نظرات خود در مورد طرح را با مهر محرمانه در اختیار کمیسیون مشترک گذاشت. حالا یک هفته از انتشار محرمانه گزارش مرکز پژوهشها از طرح نظام تنظیم مقررات خدمات در فضای مجازی میگذرد و نسخه این گزارش شب گذشته بعد از توییت مجتبی توانگر، نماینده مجلس و رئیس کمیته اقتصاد انرژی و اقتصاد دیجیتال مجلس، در برخی کانالهای تلگرام منتشر شده است. توانگر در توییت خود با اشاره به گزارش مرکز پژوهشهای مجلس درباره نسخه جدید طرح صیانت، یعنی نظام تنظیم مقررات خدمات در فضای مجازی نوشته است:
نسخه جدید طرح صیانت یا نسخه ۵ دی ضمن تأکید بر ضرورت حکمرانی و قانونگذاری گفته است طرح فعلی در تعارض با دستور رهبر انقلاب در تشکیل شورای عالی فضای مجازی و مخالف اصول متعدد قانون اساسی است و قابلیت اجرا و تصویب در مجلس را ندارد.
به گفته رییس کمیته اقتصاد دیجیتال مجلس شورای اسلامی طرح فعلی صیانت در تعارض با دستور رهبر انقلاب در تشکیل شورای عالی فضای مجازی و مخالف اصول متعدد قانون اساسی است و قابلیت اجرا و تصویب در مجلس را ندارد.
مجتبی توانگر نماینده تهران در مطلبی در صفحه توییتر خود نوشت: «در گزارش مرکز پژوهشهای مجلس درباره نسخه جدید طرح صیانت (حمایت یا تنظیمگری) نسخه ۵ دی ضمن تاکید بر ضرورت حکمرانی و قانون گذاری گفته است طرح فعلی در تعارض با دستور رهبر انقلاب در تشکیل شورای عالی فضای مجازی و مخالف اصول متعدد قانون اساسی است و قابلیت اجرا و تصویب در مجلس را ندارد.»
اول دی ماه مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی در نامه ای به رئیس کمیسیون ویژه بررسی طرح صیانت از فضای مجازی ضمن بر شمردن اشکالات عدیده متن طرح خواستار تخصیص زمان بیشتر برای اصلاح آن شد. بعد از آن در ۷ دی ماه، اعضای کمیسیون مشترک حمایت از حقوق کاربران طرح حمایت از حقوق کاربران در فضای مجازی را برای اعمال پیشنهادات کارشناسی و بررسی بیشتر به مرکز پژوهشهای مجلس بازگرداند.
اخیرا هم سیدنظام موسوی سخنگوی هیات رییسه مجلس در برنامه دستخط سیما گفته بود که طرح حمایت از کاربران فضای مجازی منتهی به اسم صیانت مطرح شد، در کمیسیون است و جلو می رود. دقیقاً نمی دانم نهایی شدن آن چه زمانی است، منتهی آن چیزی که اطلاع دارم این است که بعد از مذاکرات مفصلی که در کمیسیون صورت گرفت دوستان در دولت، وزارت ارتباطات و دبیرخانه شورای عالی فضای مجازی، نکاتی داشتند و مسائلی داشتند که توافق شد، نکات آن دوستان هم لحاظ شود.