نقش کلیدی ارتش چین در فضای سایبر
به گزارش واحد روابط بینالملل سایبربان؛ دولت چین اعلام کرده برای مقابله با اقدامات خرابکارانهای که با هدف تضعیف حاکمیت چین در فضای سایبر صورت میگیرد، قطعا از کلیه ابزارهایی که در اختیار دارد، ازجمله ابزارهای نظامی، استفاده خواهد کرد. طبق سند راهبرد امنیت سایبری چین که بهتازگی منتشر شده، استفاده از اینترنت برای مقاصد خیانت، جداییطلبی، شورش، خرابکاری، سرقت یا افشای اسرار کشور جرم محسوب شده و مجازات دارد. همکاری با نیروهای برونمرزی برای مقاصد خرابکاری، براندازی یا جداییطلبی نیز جرم بوده و مجازت دارد. چالشهای فضای سایبر در سند مذکور اینطور معرفی شده است: سایر کشورها ممکن است از اینترنت برای سرنگونی نظام سیاسی، تحریک آشوب اجتماعی یا فلج کردن زیرساختهای مالی یا مخابراتی استفاده کنند.
در سند راهبرد امنیت سایبری چین آمده است: «[چین] فعالیتهای اینترنتی که در قلمرو حاکمیتی کشور صورت میگیرد را تنظیم میکند، ایمنی منابع و تاسیسات اطلاعاتی را تامین میکند و از کلیه ابزارهای موجود شامل ابزارهای اقتصادی، اداری، فنی، حقوقی، دیپلماتیک و نظامی برای محافظت از حاکمیت چین در فضای سایبر استفاده میکند».
یک کارشناس امنیت و اطلاعات فعال در موسسه چینی روابط بینالملل معاصر به نام تانگ لان (Tang Lan) عقیده دارد که چین فضای سایبر را در ادامه خاک میهنی خود میبیند: «دقیقا همانطور که در خط مقدم جنگ، با حملات علیه خاک چین برخورد میشود، در مواردی که مثلا زیرساختهای اطلاعاتی مورد حمله واقع میشوند هم نیروهای نظامی برای اهداف مشابه دفاعی به کار گرفته میشوند.» دفتر رئیسجمهور برای امنیت سایبری اهمیت فوقالعادهای قائل است بهطوری که شی جین پینگ قبلا گفته بود: «بدون تامین امنیت سایبری، امنیت ملی محقق نمیشود.» وی برای محافظت از زیرساختهای اطلاعاتی، خواهان توسعه سریع سامانههای امنیتی شده است.
طبق اعلام سند راهبردی، مسابقه جهانی برای به دست گرفتن منابع راهبردی سایبری و در دست گرفتن ابتکار عمل در فضای سایبر بهشدت تهاجمی و خشن شده است. راهبرد سایبری چین، نسبت به نگرانیها درباره جریان آزاد اطلاعات، واکنش شدیدی نشان داده و شرکتهای خارجی معترضند که کنترلهای اینترنتی، دسترسی آنها به دادهها را محدود ساخته است. قانون امنیت سایبری چین که ماه گذشته به تصویب رسید، اپراتورهای زیرساختهای اطلاعات حیاتی را ملزم میساخت که ضمن ذخیره دادههای تجاری مهم در سرورهای واقع در چین و ارائه منبع کد، بررسیهای امنیتی چین را نیز طی کنند. تصویب این قانون موجب عصبانیت شرکتهای خارجی شد.
سند راهبرد امنیت سایبری چین در زمان حساسی منتشر شده است که دونالد ترامپ در ماه آینده بهطور رسمی وارد دفتر ریاستجمهور امریکا میشود. دونالد ترامپ از منتقدان چین است. سالهاست که چین و امریکا انگشت اتهام را در مسائل امنیت سایبری به سمت هم نشانه میروند و هر کدام دیگری را مسئول هک و سرقت اسرار تجاری دیگری معرفی میکند. در سال 2014، پس از آن که امریکا پنج افسر ارتش چین را به سرقت اسرار تجاری متهم کرد، چین فعالیت تنها کارگروه مشترک امنیت سایبری چین و امریکا را به حالت تعلیق درآورد. چین بارها اعلام کرده که خود، قربانی هک بوده و مقامات چینی همیشه با حملات هک در هر شکلی مخالف هستند.