نقشه برداری ۳ بعدی از سطح زمین
به گزارش کارگروه فناوری اطلاعات سایبربان؛ آژانسهای اطلاعاتی آمریکا قصد دارند یک نقشهی 3 بعدی از سرتاسر زمین ایجاد کنند که به صورت عمومی در دسترس همگان قرار دارد. به همین منظور آژانس ملی اطلاعات مکانی (National Geospatial-Intelligence Agency) شروع به همکاری با دانشگاههای ایلینوی، مینهسوتا و اوهایو کرده است تا از طریق پروژهای به نام «ErathDEM»، یک مدل 3 بعدی دیجیتالی از زمین تولید شود.
در پروژهی بالا تصاویر ماهوارهای ثبت شده از زوایای مختلف به بلو واترز (Blue Waters) داده میشوند. ابر رایانهای که امکان ایجاد مدلهای 3 بعدی را به پژوهشگران میدهد. این ابزار یکی از سریعترین نمونههای موجود در جهان است که میتواند در هر ثانیه، 13 کوادریلیون (10 به توان 24) محاسبه را انجام دهد.
آژانس ملی اطلاعات مکانی به علت تهیه نقشه برای سازمانهای اطلاعاتی، سربازان ارتش و سیاستگذاران معروف است. همچنین نمونههایی را به منظور مسیریابی، ناوبری و نجات افراد در زمان رخ دادن فاجعه، در اختیار عموم مردم قرار داده است.
چاک کریتندن (Chuck Crittenden)، یکی از پژوهشگران آژانس ملی اطلاعات مکانی توضیح داد، پروژه ErathDEM، به این سازمان کمک خواهد کرد تا روشهای مورد استفاده در زمینه هوش جغرافیایی و شیوه دستیابی به مجموعه دادههای بزرگ و محاسبات آن را بروز کند. این طرح به آمریکا کمک میکند تا نقشهای سفارشی ساز شده با کفیت بسیار بالا را به وجود آورد.
بنیاد ملی علوم به منظور توسعه ی EarthDEM، بودجهای 11.1 میلیون دلاری را برای یک سال آینده به آژانس مذکور کمک کرده است. این پروژه به دنبال طرح مشابهی با نام «ArcticDEM» که در گذشته برای نقشهبرداری از مناطق قطب شمال راهاندازی شده بود، به وجود آمد. در آن طرح نیز برای مدلسازی نقشه از ابر رایانه بلو واترز استفاده شده بود. در قالب این طرح از همهی سطوح قطبی شامل، مدار 60 درجهی شمالی، گرین لند، شبهجزیره کامچاتکا روسیه و آلاسکا، نقشهای 3 بعدی تهیه شد.
محققان با استفاده از تصاویر با کیفیت دارای مجوز دیجیتال گلوب (DigitalGlobe)، توانستند دادههای نقشه را تهیه کنند. این شرکت دارای 5 ماهوارهی تصویر برداری است. آنها با وارد کردن دادهها به بلو واترز، توانستند، قطعه نقشههای 3 بعدی دقیقی را از قطب شمال به وجود آورده و در کنار یکدیگر قرار دهند. برای تکمیل این طرح 187 هزار عکس به ابر رایانه داده شود. بلافاصله پس از تکمیل این طرح در سال 2017، دانشگاههای اوهایا و مینهسوتا، شروع به توسعه نقشهی قطب جنوب کردند.
دانشمندان ادعا میکنند از طریق نقشههای بالا میتوان مواردی مانند جنگلزدایی، ذوب شدن یخها و تغییرات اقلیمی را مشاهده کرد. با وجود این چنین بستری، کاربردهای نظامی گستردهای نیز خواهد داشت.
تکمیل پروژهی EarthDEM نیز به روشی کاملاً مشابه ArcticDEM انجام میگیرد و در نهایت به مانند آن همهی دادهها به صورت عمومی منتشر خواهند شد.