نظارت و دستکاری شبکه عصبی، ازسوی دارپا
به گزارش کارگروه فناوری اطلاعات سایبربان، به نقل از «nextgov»؛ دفتر تحقیقاتی پنتاگون، سرگرم پژوهش روی فناوری جدیدی است که به کمک هوش مصنوعی، ذهن و بدن سربازان را به سامانههای نظامی متصل میکند.
سازمان دارپا، به تازگی چندین گروه از پژوهشگران را به کار گرفت تا روی شیوه تقویت نسل بعدی فناوریهای عصبی (neurotechnology) از طرق ابزارهای هوش مصنوعی تحقیق کنند. مقامات این شرکت، در نهایت قصد دارند هوش مصنوعی را در رابطهای عصبی ادغام کنند. نوعی فناوری که به اپراتورها اجازه میدهد از راه دور، با سامانهها تعامل برقرار کنند و بخشی از آن به حساب آیند. این پروژه «رابطهای عصبی هوشمند» (Intelligent Neural Interfaces program) نام دارد.
رابطهای عصبی، هماکنون در زمینههای بسیاری مانند کنترل اندامهای مصنوعی، تبدیل فکر به متن و هدایت پهپادها به کار گرفته میشوند. با وجود این، دارپا قصد دارد به کمک طرح یادشده و بهرهمندی از هوش مصنوعی، نمونههایی پایدارتر، مؤثرتر و کارآمدتر به وجود آورد.
یکی از بزرگترین چالشهایی که پژوهشگران در زمان ساخت رابطهای عصبی با آن مواجه میشوند، قرار دادن آنها، روی بخش مناسبی از مغز است؛ زیرا مغز یک انسان، به صورت پیوسته، نورونهای خود را از دست داده، شبکهی جدیدی از آنها را به وجود میآورد. لذا این گونه ایمپلنتها باید بتوانند با توجه به تغییر این الگو، مجدداً تنظیم شوند.
پژوهشگران به واسطه هوش مصنوعی میتوانند رابطها را به گونهای آموزش دهند که به صورت کاملاً مستقل تغییرات را تشخیص داده، خود را با آن منطبق کنند. این پروژه، 2 بخش مختلف دارد.
پژوهشگران در بخش اول پروژه رابطهای عصبی هوشمند، الگوریتمهایی را به وجود میآورند که به رابط امکان میدهد در زمان از بین رفتن، یا ایجاد نورونهای جدید، خود را با آن سازگار کنند. این اقدام در زمانی که هرگونه رابط دیگری میان ذهن و رایانه قرار بگیرد نیز انجام خواهد شد.
در بخش دوم، راههای غلبه بر محدودیتهای رابطهای عصبی بدن انسانها، بررسی خواهد شد. مغز انسان، به صورت پیوسته، جریانی از دادههای بسیار حساس را از شبکهی عصبی گسترش یافته در سراسر بدن دریافت میکند و هر عصب به تنهایی میتواند اطلاعات و احساسات بسیار زیادی را با خود به همراه داشته باشد. در این مرحله، رابطهای عصبی مجهز به هوش مصنوعی ساخته میشوند که توانایی تحریک سیگنالهای مصنوعی را در سراسر بدن دارند. برای نمونه، به کمک این روش میتوان بدون این که فردی را گرم کرد، احساس سوختگی شدید را در هر نقطهی موردنظر از بدن وی به وجود آورد.
رابطهای فاز دوم، در نیمتنهی بالایی افراد، کار گذاشته خواهند شد. محلی که بیشترین تعداد نورونها، از آن عبور و حجم عظیمی از اطلاعات را با خود حمل مینمایند.
گروههایی که روی هر 2 پروژه یادشده کار میکنند، تا سقف یکمیلیون دلار، کمک هزینه دریافت نموده، 18 ماه وقت دارند تا نمونهی اولیهای را به وجود آورند.
طرح بالا، بخشی از پروژهی «AI Exploration initiative» سازمان دارپا به حساب میآید. در قالب این برنامه، سامانههای هوش مصنوعی -که قابلیت درک و استدلال دارند- ساخته خواهند شد. اینگونه برنامهها، برای ایجاد نسل سوم هوشهای مصنوعی راهاندازی شده و سرمایهگذاری 2 میلیاردی دلاری، روی آنها انجام گرفته است.