نحوه شناسایی اپراتورهای پهپاد مخرب
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ محققان دانشگاه اسرائیلی بن گوریون در «Negev»، نحوه شناسایی موقعیت مکانی اپراتور پهپادی با هدف تخریب یا ایجاد اختلال در نزدیک فرودگاه یا فضای هوایی محافظت شده را با تجزیه و تحلیل مسیر پرواز کشف کردند.
هواپیماهای بدون سرنشین به دلیل سرعت، دسترسی و هزینه کم، خطرات امنیتی قابل توجهی را به همراه دارند. در نتیجه، نیاز به توسعه روشهایی برای شناسایی، بومیسازی و کاهش اقدامات مخرب یا مضر وجود دارد.
مقاله انجام شده بهوسیله گرا ویس (Gera Weiss)، کارشناس پهپاد و مدرس ارشد بخش علوم رایانه دانشگاه بن گوریون در چهارمین سمپوزیوم بینالمللی امنیت سایبری، رمزنگاری و یادگیری ماشینی (CSCML 2020) اوایل ماه ژوئیه امسال ارائه شد.
الیاهو مشهدی (Eliyahu Mashhadi)، دانشجوی علوم رایانه دانشگاه بن گوریون در این خصوص گفت :
«در حال حاضر، اپراتورهای هواپیماهای بدون سرنشین با استفاده از تکنیکهای آراف (RF) فعالیت میکنند و به سنسورهای اطراف منطقه پرواز نیاز دارند که پس از آن میتوانند مثلثبندی شوند. این کار به دلیل وجود سایر سیگنالهای بلوتوث، وایفای و اینترنت اشیا در هوا، که مانع سیگنالهای پهپاد میشوند، چالشبرانگیز است.»
محققان یک شبکه عصبی عمیق را برای پیشبینی موقعیت مکانی پهپادها، با استفاده از تنها مسیر این هواپیماها بدون نیاز به سنسور اضافی، آموزش دادند. مشهدی اعلام کرد که در حال حاضر این سیستم میتواند الگوهایی را در مسیر پهپاد هنگام حرکت هواپیما شناسایی و از آن برای یافتن موقعیت مکانی اپراتور استفاده کند.
وقتی در مسیرهای شبیهسازی شده پهپاد تست انجام شد، مدل فوق توانست موقعیت مکانی اپراتور را با 70 درصد دقت شناسایی کند. گام بعدی در پروژه، تکرار این آزمایش با دادههای گرفته شده از هواپیماهای بدون سرنشین واقعی است.
یوسی اُرِن (Yossi Oren)، مدرس ارشد بخش مهندسی سیستمهای اطلاعاتی و نرمافزاری دانشگاه بن گوریون و رئیس آزمایشگاه امنیت اجرایی و حملات جانبی کانال و یکی از اعضای این تحقیق توضیح داد :
«اکنون که میتوانیم موقعیت مکانی اپراتورهای پهپادها را شناسایی کنیم، استخراج اطلاعات دیگر از این دادهها هیجانانگیز خواهد بود. دیدگاههای احتمالی شامل سطح تجربه فنی و حتی هویت دقیق اپراتور هواپیمای بدون سرنشین هستند.»