موفقیت دانشمندان ایرانی در طراحی "سورتر هوشمند" مبتنی بر هوش مصنوعی
به گزارش کارگروه فناوری اطلاعات سایبربان؛ یک شرکت دانشبنیان مستقر در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران به دانش بومی طراحی و تولید سه نوع دستگاه سورتر هوشمند مبتنی بر پردازش تصویر و هوش مصنوعی دست یافت.
این دستگاه با استفاده از روشهای یادگیری عمیق میتواند عیوب ریختشناسی محصولات را تشخیص داده و با عملکردی کارآمد به اجرای موثر فرایند کنترل کیفیت محصولات نهایی و همچنین ارائه دستهبندی باکیفیت محصولات، بپردازد و بدین ترتیب با جلوگیری از خام فروشی به بهبود شرایط صادرات نیز کمک میکند.
"حسن توحیدی" مدیرعامل این شرکت دانشبنیان درباره محصول "سورتر سورچین" گفت: سورتر هوشمند با پردازش تصویر و بهرهگیری از هوش مصنوعی عموماً محصولات کشاورزی اعم از میوهها یا دانهها را از لحاظ کیفیت تفکیک و دستهبندی میکند. دوربین و نرمافزار سورتر از هر میوه یا دانه عبوری چندین تصویر تهیه کرده و ابعاد و شکل آن را با دقت بالا مشخص مینماید، سپس تحلیل رنگی انجام میشود که مشابه عملکرد سورترهای رنگی است.
توحیدی با بیان اینکه سورتر سورچین با استفاده از روشهای یادگیری عمیق، میتواند عیوب ریخت شناسی را تشخیص دهد، تشریح کرد: به عنوان مثال پسته عیوب ظاهری دارد که لزوماً با ابعاد و رنگ و توسط دستگاههای سورتر رنی و حتی سورترهای خارجی قابل تشخیص نیست؛ هوش مصنوعی دستگاه سورچین به طور خاص برای تشخیص این عیوب آموزش دیده و با دقت چشمگیری آنها را تشخیص میدهد. اگر دانهای در دسته نامطلوب تنظیمات نرمافرازی قرار گیرد، با عبور از جلوی نازلهای هوا از مسیر اصلی سایر دانهها منحرف شده و به این ترتیب عملیات جداسازی انجام میشود.
وی گفت: در خصوص سورتر میوهها نیز، چندین خروجی تعبیه شده که بار میوههای ورودی را میتوان به چندین دسته خروجی از جمله صادراتی، درجه دو و یا خوراک دام جداسازی کرد که از دستگاههای سورتر میتوان در صنایع مختلفی برای کنترل کیفیت محصولات نهایی استفاده کرد.
سورتر پسته، یوتا و لاندا محصولات مبتنی بر هوش مصنوعی این شرکت دانشبنیان
حسن توحیدی از طراحی و تولید سه مدل دستگاه سورتر با توجه به شرایط ابعادی محصول کشاورزی مورد نظر خبر داد و گفت: هر مدل دستگاه، طراحی بخصوص خود را داشته که برای دستهبندی محصولات مختلف، نرمافزار آن تغییر میکند. به عنوان مثال دستگاه سورتر پسته که سمپی است، توانایی تفکیک و دستهبندی انواع آجیل، غلات و حبوبات را نیز دارد. دستگاه سورتر میوههای کروی و میوههای کشیده با نام یوتا توانمندی درجهبندی سایر میوهها و صیفیجات از جمله سیب و سیبزمینی را دارد و دستگاه سوم نیز لاندا بوده که مخصوص تفکیک و دستهبندی سیاه دانه، آرد، کنجد و سایر محصولات ریزدانه کشاورزی است.
سورچین راهکاری کارساز در جهت جلوگیری از خام فروشی محصولات در ایران
توحیدی با اشاره به آمار سازمانهای بینالمللی و تحلیلهای استراتژیک از پتانسیل کلان اقتصاد ایران در حوزه پتروشیمی و باغداری یاد کرد و اظهار کرد: در طی سالهای متمادی محصولات کشاورزی ایران به شکل فله و با قیمت حداقلی به بازارهای جهانی عرضه و صادر شده است، سورتر سورچین با هدف ایفای نقش یک پالایشگاه برای محصولات کشاورزی طراحی و تولید شده تا راهکاری برای عبور از خام فروشی در این صنعت باشد.
وی با تشریح مسئله هدررفت یک سوم محصولات کشاورزی در سطح جهانی، بیان کرد: در حین حمل محصولات کشاورزی به صورت تفکیک نشده، بخشی از محصول که خراب است میتواند کل محصول را خراب کند اما با تفکیک و دستهبندی در مبدأ، میتوان از هدررفت و همچنین مرجوعی و معدومسازی محصولات در مقصد جلوگیری کرد.
توحیدی افزود: با بهرهگیری از فناوری تفکیک و دستهبندی میتوانیم محصولات با کیفیت ظاهری بهتر را روانه بازارهای با توان مالی بالا کرده و همچنین محصولات ارزشمند از نظر غذایی که دارای لک و عیوب ظاهری هستند با قیمت مناسبتر روانه بازارهای با توان مالی محدودتر کرده و به توزیع گستردهتر مواد با ارزش غذایی بین آحاد جامعه بپردازیم.
مدیرعامل این شرکت دانشبنیان، فناوریهای پردازش تصویر و هوش مصنوعی را صدر فناوریهای به کار رفته در دستگاه دانست و گفت: برای مثال سورتر پسته در کسری از ثانیه از هر دانه چندین تصویر تهیه کرده و در زمان اندک تمامی این تصاویر را پردازش و به شبکه هوش مصنوعی ارسال و در خصوص مطلوب و یا نامطلوب بودن هر دانه پسته تصمیمگیری میکند.
وی ادامه داد: پیچیدگی و اهمیت این فرایند لحظهای، تا حدی بالا بوده که برخی دیگر از شرکتهای فعال در زمینه تفکیک و دستهبندی، از این فرآیند اختصاصی در این شرکت دانشبنیان و سورتر سورچین استفاده کردهاند.
طراحی شبکه های هوش مصنوعی مطابق با نیاز بومی کشور
توحیدی با اشاره به فناوری دوم این شرکت تصریح کرد: طراحی شبکههای هوش مصنوعی مطابق نیاز بومی و ویژه محصولات کشاورزی ایران، دومین فناوری این شرکت دانشبنیان است که میتواند انواع پسته و غلات را براساس کیفیت و نوع آنها جداسازی کند و این شرکت به طور پیشرو و خطشکنانه برای طراحی شبکه هوش مصنوعی، از علم هوش مصنوعی استفاده کرده است و در این مسیر نیز موفق بوده است.
مدیرعامل این شرکت دانشبنیان با بیان اینکه محصول ساخت ایران آبروی ایرانی است اظهار کرد: تمام تلاش متخصصان و نخبگان این شرکت، ساخت و ارائه محصولی با کیفیت به بازار فناوری است و تلاش کردیم سورتر سورچین از نظر کارایی و دوام به عنوان یک دستگاه صنعتی، در فرایند تولید در کلاس جهانی قرار گیرد.
وی با اشاره به کسب استاندارد اتحادیه اروپا برای برخی از محصولات ایرانی این شرکت گفت: این شرکت در سابقه 16 ساله خود از منظر استانداردسازی و رضایتمندی مشتری، جایگاه ممتازی را در بین معدود رقبای داخلی خود دارد که در فرآیند خدمات پس از فروش با توجه به تحریمهای بینالمللی، سورتر سورچین مزیت رقابتی ویژهای در برابر سایر شرکتهای خارجی دارد.