مهمترین فعالیت های دولت امارات در حوزه سایبری(بخش آخر)
طبق گزارش اتحادیه بینالمللی مخابرات، امارات رتبه 33 را در حوزه امنیت سایبری در میان کشورهای جهان دارد. همچنین در حوزه هوش مصنوعی پیشرفت های چشمگیر و قابل توجهی داشته است ، در بخش آخر پرونده سایبری امارات مهمترین فعالیت های سایبری سال های اخبر را بررسی می کنیم و در انتها نظر مخاطبین محترم را به جمع بندی خلاصه ای جلب می نماییم.
7.برگزاری مجموعه نشست امنیت و نوآوری سایبری
مجموعه نشست امنیت و نوآوری سایبری،(CSIS) تحت حمایت شورای امنیت سایبری امارات، میزبان بیش از 200 شرکتکننده در یک رویداد ترکیبی آنلاین و حضوری بود که از 13 تا 16 سپتامبر بهصورت آنلاین برگزار میشد. دکتر محمد الکویتی، رئیس امنیت سایبری، دولت امارات، اظهار داشت:
«یک مشارکت عمومی و خصوصی برای ایجاد همکاری بین نهادهای خصوصی، دولتی و دولتی بهمنظور ایجاد یک واحه دیجیتال قابل اعتماد جهانی در امارات ضروری است.»
در این مجموعه نشست ها، سخنرانان دیدگاههای مختلفی را که نوآوریها در حوزه امنیت سایبری را برجسته میکنند، مورد بحث قرار میدهند. گفتوگوها همچنین بر رویههای قبل، حین و پس از حملات سایبری و ایجاد، مقیاسبندی و بهبود زیرساختها در جهان سایبری متمرکز است.
8.برگزاری نشست انجمن ریسک سایبری
سازمان خدمات مالی دبی (DFSA) میزبان انجمن ریسک سایبری در 16 نوامبر 2021 بود. هدف این انجمن مجازی، افزایش آگاهی در مورد خطرات سایبری و ارتقای بلوغ امنیت سایبری در میان شرکتهایی است که در مرکز مالی بینالمللی دبی (DIFC) فعالیت میکنند.
این رویداد برای همه افرادی که درگیر یا مسئول مدیریت ریسک سایبری هستند، از جمله اعضای هیئت مدیره، مدیریت ارشد، متخصصان فناوری اطلاعات، کارشناسان امنیت سایبری و افسران ریسک و انطباق در نظر گرفته شد.
این مجمع دو ساعت و نیم شامل ارائهها و بحث های کارشناسان صنعتی بود که در مورد معماری بدون اعتماد، افزایش تهدید سایبری برای زنجیره های تامین دیجیتال، چشم انداز تهدیدات سایبری و آنچه مؤسسات مالی باید انجام دهند صحبت میکنند.
9.نمایشگاه Intersec در دوبی
این نمایشگاه با موضوعات خدمات اضطراری،امنیت و ایمنی بود که در مرکز تجارت جهانی دوبی برگزار شد. الکس نیکول، رئیس کنفرانس Intersec، اعلام کرد پیام امسال این است که چگونه به شرکای مختلف کمک کنیم تا با اختلالات دیجیتالی گسترده مواجه شوند و سیستمهای خود را در برابر آسیبپذیری های احتمالی تقویت کنند.
این نمایشگاه با موضوع «متحد کردن متخصصان صنعت جهان برای ایمنی و امنیت نسلهای آینده» برگزار شد. در این نمایشگاه بیش از 500 سخنران و همچنین صدها غرفهدار از سراسر جهان، شرکت کردند و راهحلهایی برای آتش نشانی، امنیت، امنیت سایبری، ایمنی و خدمات اضطراری ارائه دادند.
همچنین نیکول از غرفه اداره کل دفاع غیرنظامی دبی بازدید کرد و در جریان فناوریهای نوآورانه مورداستفاده این مقام در زمینه آمادگی و واکنش اضطراری برای محافظت از اعضای جامعه، زیرساختها و بخشهای حیاتی قرار گرفت.
شیخ منصور بن محمد بن راشد آل مکتوم، رئیس شورای امنیت نقاط گذرگاه مرزی دبی در این نمایشگاه در جریان تجربیات پیشرو در زمینه خدمات امنیتی و استفاده از آخرین فناوریهای هوشمند و همچنین تلاشهای آن برای ارائه خدمات نوآورانه به مردم از طریق ایستگاه های پلیس هوشمند قرار گرفت.
شیخ منصور بن محمد سپس از غرفه آژانس تنظیم مقررات صنعت امنیتی دبی (SIRA) بازدید کرد و در آنجا در جریان نقش آن در ارائه بالاترین سطوح ایمنی و امنیت از طریق پیادهسازی سیستمها و خدمات امنیتی مطابق با بهترین شیوههای بینالمللی قرار گرفت.
همچنین وی در مورد برنامه SIRA's Security-X که از هوش مصنوعی برای ارزیابی مشاوران امنیتی، مهندسان و پرسنل امنیتی استفاده میکند، مطلع شد. این بازدید شامل بازدید از غرفههای جمهوری چک و فرانسه بود؛ جایی که راهحلهای بیومتریک نوآورانه برای محافظت از هویت کاربران نمایش داده میشد.
همچنین سنسورهای میکروفیبر نوری مورد استفاده در نظارت و نگهداری زیرساخت، برنامههای تصویربرداری حرارتی و همچنین سیستمهای اطفاء حریق به نمایش گذاشته شدند. آقای نیکول به خبرگزاری The National گفت:
«ما در حال ارائه یک پلتفرم هستیم که گروه متنوعی از کارشناسان از بخشهای امنیت سایبری دولتی و خصوصی، اقتصاددانان سایبری و هکرهای اخلاقی را گرد هم میآورد.»
دکتر محمد الکویتی، رئیس امنیت سایبری دولت امارات گفت کلید موفقیت امارات همکاری با چندین کشور برای تقویت اکوسیستم دیجیتال و زیرساخت فناوری اطلاعات است. وی در حاشیه این نمایشگاه خاطرنشان ساخت:
«ما پیشرفتهترین اکوسیستمهای ابری را داریم که به همه کسبوکارها در مقیاسهای مختلف و شرکتهای دولتی اجازه میدهد بهطور یکپارچه تجارت خود را از امارات در اینجا انجام دهند. ما در حال استفاده از آخرین فناوری امنیت سایبری هستیم و از کسب و کارهای بزرگ یا کوچک با کارشناسان سطح بالا از بخش خصوصی حمایت میکنیم تا در صورت هدف قرار گرفتن توسط مجرمان سایبری به آنها کمک کنیم.»
وی ادامه داد:
«ما در حال ارائه پلتفرمهای متعددی مانند این کنفرانس به سرمایهگذاران از سراسر جهان هستیم که به ما کمک میکند تا با دیگران همکاری کنیم و امنیت سایبری خود را ارتقا دهیم که مشکل یک کشور نیست.
یکی از دلایل اصلی افزایش جرائم سایبری و حملات باج افزار، بهویژه این است که بیشتر مردم آن را مشکل شخص دیگری میدانند. زمانی که هکرها در رایانه پیامی درباره نحوه تماس با آنها برای رمزگشایی دادههای قفل شده میگذارند، فرد انتخاب کمی دارد مگر اینکه یک سیستم پشتیبان قوی داشته باشد.»
یک هکر اخلاقی به نام Freaky Clown در این نمایشگاه گفت:
«اشخاص ثالث به ضعیفترین حلقهای تبدیل شدهاند که توسط هکرها برای هدف قرار دادن زیرساختهای حیاتی شرکتهای بزرگ و سازمانهای دولتی مورد سوء استفاده قرار میگیرند.»
پلیس دبی نیز در این نمایشگاه، آخرین نوآوری ها و خدمات هوشمند خود را به نمایش گذاشت. اداره کل هوش مصنوعی پلیس دبی همچنین اپلیکیشن هوشمند، وبسایت جدید و بازی Expo 2020 Dubai را که اخیراً راهاندازی شده است را نمایش داد.
علاوه بر این، اداره کل مبارزه با مواد مخدر آخرین بهروزرسانی برنامه هوشمند «همایا» مرکز بینالمللی همایا را ارائه میکند. در همین حال، اداره کل تحقیقات جنایی در حال ارائه پلتفرم جرائم الکترونیکی خود است که گزارشهای جرائم سایبری را مدیریت میکند. این اداره علاوه بر رادارهای ترافیکی پیشرفته که توسط اداره کل پلیس راهنمایی و رانندگی توسعه داده شده است، دارای تجهیزات نوآورانهای برای تیمهای SWAT است.
10.دو رزمایش مشترک با اسراییل
ارتش رژیم صهیونیستی، رزمایش مشترک پدافند سایبری را در پایگاه «Gidonim» در مجتمع نظامی موسوم به «Tzrifin» برگزار کرد. اداره ملی سایبری اسراییل، (INCD) اعلام کرد، اسراییل، امارات، بحرین، مراکش، یونان و آلمان در یک رزمایش حمله بزرگ سایبری به صنعت هوانوردی بینالمللی شرکت کردند. این رزمایش در جریان نمایشگاه اکسپو در دوبی، برگزار شد؛ اما بعد از تمام شدن آن پس از یک روز، علنی شد.
در این رزمایش، «یگال یونا» رییس سابق اداره مذکور و همتای اماراتی او، «دکتر محمد الکویتی» شرکت داشتند. به علاوه در اکتبر 2021، اسراییل به همراه چندین کشور از جمله امارات، فرانسه، آمریکا، انگلیس، یونان، ایتالیا، هند و آلمان رزمایش هوایی برگزار کرد.
این رزمایش که «Blue Flag» نام داشت، با هدف آمادگی در برابر پهپادها و تهدیدات هوایی، خصوصاً تهدیدات ایران برگزار شد. بر اساس برخی گزارشها، «آویو کوخاوی» رییس ستاد مشترک ارتش اسراییل، دستور داده بود که برای حمله احتمالی به ایران آماده شوند. المانیتور نوشت، این رزمایش پیامی را برای ایران از سوی اسراییل و امارات ارسال کرد.
11. نمایشگاه اکسپو 2020
شیخ محمد بن راشد، نخست وزیر و حاکم دبی، بودجه فدرال پنج ساله 290 میلیارد درهم را طی جلسه کابینه در غرفه امارات در نمایشگاه اکسپو 2020 دبی تصویب کرد. همچنین امارات از اتخاذ استانداردهای امنیت سایبری برای سازمانهای دولتی خبر داد؛ زیرا بودجه پنج سال آینده (2022-2026) را فاش کرد که بزرگترین بودجه در تاریخ این کشور است.
اکسپو ۲۰۲۰ یک نمایشگاه جهانی به میزبانی دبی است که از ۱ اکتبر ۲۰۲۱ به مدت ۱۸۱ روز با شرکت ۱۹۲ کشور برگزار میشود. دبی برای نخستین بار از خاورمیانه (خلیجفارس) این رویداد را میزبانی خواهد کرد و همچنین پیشبینی کرده که موفقیت درگرفتن این میزبانی میتواند ۲۳ میلیارد دلار بین سالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۲۱ برایش سود داشته باشد. این معادل یکچهارم تولید ناخالص داخلی دبی است.
جمع بندی :
امارات، در طول یک سال اخیر بعد از عادی سازی روابط با اسراییل، به دنبال توسعه هرچه بیشتر زیرساختهای فناوریهای نوین خصوصاً هوش مصنوعی برای بهبود سرمایهگذاریها، مشاغل، شهرهای هوشمند و درعینحال، پیشگیری از تهدیدات و حملات سایبری است.
این کشور با برگزاری کنفرانسهای متعدد در حوزه فناوری در تلاش است تا سرمایهها و تجربیات خارجی را جذب کرده و از سویی با شرکت در رزمایشهای پدافندی، توان مقابله با حملات سایبری را که خصوصاً در بخش بانکی و مالی این کشور رو به فزونی است، افزایش دهد.
به علاوه امارات، برای تربیت و کادر سازی، مدلهای مختلفی را با استفاده از توان شرکتهای اسراییلی مانند سایبرجیم، اتخاذ کرده و در این میان شرکت مخابراتی du از اهمیت به سزایی برخوردار است.
در سال پیش رو باید منتظر افزایش ظرفیتهای اقتصاد دیجیتال، افزایش برگزاری کنفرانسهای بینالمللی سایبری و رشد نیروهای جوان در حوزه برنامهنویسی در این کشور باشیم.