معاهده امنیتی انگلستان و قطر
انگلستان یک معاهده امنیتی با قطر امضا کرده است که بر اساس آن دو کشور، اطلاعات جاسوسی طبقه بندی شده در اختیار یکدیگر قرار میدهند. روابط مابین سازمانهای امنیتی دو طرف نیز برای مقابله با حملات سایبری تعمیق خواهد شد.
این تفاهمنامه امنیتی، که مذاکرات برای آن در ماه مارس آغاز شده بود، دستاورد اصلی گفتگوهای دیپلماتیک میان شیخ تمیم بن حمد بن خلیفه آل ثانی، امیر جدید قطر، و دیوید کامرون نخست وزیر انگلستان است. امیر قطر اواخر ماه اکتبر به لندن سفر کرده بود.
به گفته یک مقام آگاه بخش اصلی این تفاهمنامه، همکاریهای گسترش یافته در حوزه امنیت دیجیتال مابین قطریها و بریتانیا خواهد بود که همکاری نزدیک با آژانس استراق سمع الکترونیک انگلستان، GCHQ را شامل خواهد شد.
این قرارداد علاوه بر امنیت سایبر، همکاریهای جاسوسی در مقابله با آنچه طرفین تروریسم میخوانند، مشاوره در سطح سیاست گذاری برای ارتقای تدابیر امنیتی در تمام بخشهای دولت و فروش محصولات، تجربه و تخصص انگلیسی در حوزه امنیت به این کشور امیر نشین را نیز شامل میشود.
رسانههای غربی ظهور داعش را از دلایل گسترش همکاری میان غرب و دولتهای حاشیه خلیج فارس عنوان میکنند.
ارتباط بسیار نزدیک قطر با گروههایی که در سوریه مبارزه میکنند و همچنین موقعیت جغرافیایی آن در خلیج فارس، این کشور کوچک را به یک هم پیمان مهم برای جامعه جاسوسان غربی بدل کرده است.
قطر به دلیل راوبط با اخوان المسلمین مصر تحت فشار برخی دولتهای همسایه و همینطور آمریکا قرار دارد.
بنا به گزارشها، هفته گذشته دولت انگلستان به قطریها در مورد روابطشان با اخوان المسلمین هشدار دادند. البته دو طرف در انتخاب لحن محتاطانه عمل کردند تا از بروز هرگونه اختلاف در این زمینه جلوگیری کنند.
قطر همچنین نقشی محوری در عملیاتهای نظامی دولتهای غربی در منطقه دارد: پایگاه هوایی العُدَید، به عنوان مقر فرماندهی نيروهای آمريکا در منطقه، مرکز عملیاتهای آمریکا بر ضد داعش است. این پایگاه مقر فرماندهی عملیات نيروهای انگلستان بر ضد داعش نیز هست. البته ائتلاف مبارزه با داعش که توسط آمریکا و انگلستان هدایت میشود تا امروز آسیب چندانی به مواضع داعش نزده بلکه زیرساختهای حیاتی عراق و سوریه هدف قرار داده است.
دفتر امور داخلی انگلستان (Home Office) اعلام کرد: "ما از همکاری و مشارکت با دولت قطر خشنودیم. [این توافقنامه امنیتی] روابط امنیتی مهم میان کشورهای مرتبط با ما را گسترش خواهد داد و تعمیق خواهد کرد."
هزینه این تمهیدات امنیتی جدید بر عهده قطر خواهد بود.
تجربه و تخصص دفاع سایبری به یک برگ برنده ارزشمند برای قدرتهای غربی تبدیل شده است؛ قدرتهایی مثل انگلستان و آمریکا که امیدوارند به نام تامین دفاع سایبری برای دیگر کشورها، عملیاتهای سایبری جمع آوری اطلاعات خود را گسترش دهند.
قطر در تلاش برای ساخت و توسعه ظرفیتهای دفاع سایبری، رنج بسیاری را متحمل شده است؛ مخصوصاً پس از حملات دیجیتال فلج کننده به یک شرکت ملی نفت عربستان سعودی، به نام "سعودی آرامکو". این حمله که دو سال پیش اتفاق افتاد تقریباً موفق شد تمام اطلاعات و سوابق شرکت را نابود کند. قطر برای تقویت دفاع سایبری خود مبالغ هنگفتی هرینه میکند.