مسائل استراتژیک سایبری هند و اسرائیل
موسسه خاورمیانه بر این موضوع تأکید می کند که هر دو کشور، به مرکزی اصلی و محوری برای استارت آپ های یونیکورنی تبدیلشدهاند. استارت آپ های یونیکورنی، به استارت آپ های بخش خصوصی گفته میشود که ارزش آنها بیش از یک میلیارد دلار تخمین زده میشود. این موفقیتها، سبب تقویت سرمایهگذاری خارجی در آنها شده و سبب تقویت آنها شده است.
بخشهایی از یادداشت موسسه خاورمیانه در مورد همکاریهای دو دولت در زمینه فضای سایبری، در ادامه نقلشده است:
«هند و اسراییل مأموریت مشترکی را برای تقویت همکاریهای سایبری استراتژیک دوجانبه خود آغاز کردهاند و درعینحال با شرکای مشترکی مانند ایالاتمتحده، ژاپن و بریتانیا نیز متحد شدهاند. اسرائیل یک اتحاد سایبری تثبیتشده با ایالاتمتحده دارد و هند باقدرتی تازه به واشنگتن نگاه میکند و از چارچوبهای جدیدی برای احیای تعامل خود استفاده میکند. این پویاییهای نوظهور، بررسی جامع تحولات اخیر در عرصه سایبری را برای هند و اسرائیل ضروری میکند و بر پتانسیل آینده امیدوارکننده در حوزه مشارکتهای سایبری چندجانبه تأکید میکند.»
سناریوی سایبری اسرائیلی-هندی
در بخش دیگری از یادداشت این موسسه در مورد همکاریهای سایبری رژیم صهیونیستی و هند آمده است:
در بازدید سال 2017 نخستوزیر هند از اسرائیل که نخستین بازدید یک نخستوزیر هندی از اسرائیل محسوب میشود، امنیت سایبری بهعنوان یک موضوع مهم برای همکاریهای مشترک بین دو کشور ذکر شد. این سفر به اسرائیل، سبب افزایش علاقه برای به رسمیت بخشیدن به یک شراکت در سال بعد در جریان سفر بنیامین نتانیاهو نخستوزیر اسرائیل به هند شد و منجر به امضای توافقنامه همکاری امنیت سایبری شد.
با این وجود، حتی قبل از اینکه این مشارکت در سطح دولت شکل بگیرد، همکاری سایبری هند و اسرائیل از طریق همکاری و سرمایهگذاری بخش خصوصی بهطور پیوسته عمیقتر میشد. در سال 2015، یکی از بزرگترین شرکتهای فناوری اطلاعات هند، Infosys، در چندین استارت فناوری اسرائیلی سرمایهگذاری کرد، درحالیکه یکی دیگر از شرکتهای بزرگ فناوری اطلاعات هند، Wipro، سال بعد با سرمایهگذاری در استارت اپ امنیت سایبری اسرائیلی IntSights Cyber Intelligence، سبب گسترش و تعمیق بیشازپیش روابط دو کشور در فضای سایبری شد.
تا سال 2016، سازمانهای اسرائیلی به توسعه یک بازار امنیت سایبری میلیارد دلاری در هند طی پنج سال آینده چشم دوخته بودند. بازار امنیت سایبری هند اکنون حدود 4 میلیارد دلار است و انتظار میرود تا سال 2028 بیش از دو برابر شود. بین سالهای 2000 تا 2022، سرمایهگذاری مستقیم خارجی اسرائیل (FDI) در هند بالغبر 270.91 میلیون دلار بوده است. این شامل بیش از 300 سرمایهگذاری، عمدتاً در حوزه فناوری پیشرفته و در کشاورزی است.
ازآنجاییکه هند به مقصدی جذاب برای سرمایهگذاری مستقیم خارجی تبدیل میشود، سرمایهگذاری فزاینده اسرائیل در این کشور بهعنوان یک ویژگی متمایز از مشارکت دوجانبه خواهد بود.
در سطوح دیگر، گروهی از پیشگامان اکوسیستم سایبری اسرائیل و سازمانهایی نظیر سایبراسپارک (CyberSpark) که ابتکاری برای گردآوری دولت اسرائیل، بخش خصوصی و نهادهای دانشگاهی در کنار یکدیگر است، به دنبال راهاندازی یک اکوسیستم استارت آپی مشترک با هند بودند و در این زمینه، مذاکراتی را با برخی شرکتهای هندی نظیر تاتا (Tata) و ریلاینس (Reliance)، مؤسسات برتر فناورانه در هند و برخی دیگر، در زمینه مشارکت در مولدهای استارت آپی هند، آغاز کردند.
این امر با سرمایهگذاریهای رو به رشد از سوی استارتآپهای مستقر در اسرائیل، که تعدادی از آنها از طریق سرمایهگذاری مشترک یا خرید با شرکتهای هندی درگیر هستند، تکمیلشده است. سرعت همکاری بخش خصوصی هند و اسرائیل در چند سال گذشته باهدف بهرهمندی از استعداد عظیم در اسرائیل و وجود تقاضا و پتانسیل گسترده بازار در هند افزایشیافته است. تا سال 2019، مجموع سرمایهگذاری هند در اسرائیل به 118 میلیون دلار رسید و غولهای فناوری هند مانند TCS، Infosys، Tech Mahindra و Wipro شروع به گسترش حضور خود در بازار اسرائیل کردند.
در سال 2020، یک یادداشت تفاهم بین استارت مرکزی اسرائیل و مرکز بینالمللی کارآفرینی و فناوری هند (iCreate) برای آغاز برنامهای دوجانبه بهمنظور تسریع در نوآوری و همکاریهای فناوری بین استارتآپها و شرکتهای بزرگ در هر دو کشور امضا شد. این یادداشت تفاهم، کارآفرینان و استارت آپ های اسرائیلی و هندی را برای همکاری در پروژههای نوآورانه گرد هم میآورد.
چندین همکاری اخیر در اکوسیستم استارت آپی بین دو کشور، نشاندهنده افزایش سطح تعامل دوجانبه است. برخی از نمونههای مشارکت ایجادشده در سال گذشته عبارتاند از:
ThinkCyber India: مقر آن در منطقه پایتخت ملی هند (NCR) است. این کار، توسط شرکت ThinkCyber مستقر در تلآویو (متمرکز بر آموزش امنیت سایبری و راهحلهای تولید) و مشاور Deepview مستقر در هند انجامشده است. حجم سرمایهگذاری در پروژه مذکور، حدوداً 10 میلیون دلار بوده و با مشارکت 100 کالج، به دنبال آموزش دانشجویان و شرکتهای بزرگ در هند و ایجاد بیش از 4000 "سایبرولوژیست" است.
Cymulate: یک پیشرو در بازار اسرائیل در راهحلهای امنیت سایبری است که بانکها و شرکتهای بیمه برتر را پشتیبانی مینماید. این شرکت، یکنهاد حقوقی در هند تأسیس کرد که بر گسترش روابط فناوری هند و اسرائیل متمرکز بود.
Coralogix: یک شرکت امنیت سایبری مستقر در اسرائیل با تمرکز بر تأمین امنیت شرکتهای بومی ابری، سرمایهگذاری را در هند به نام "Snowbit" راهاندازی کرد.
پس از توافق سال 2017، هر دو دولت از طریق جلسات و گفتگوها به تعامل با یکدیگر ادامه دادند و درنتیجه قراردادی در سال 2020 برای گسترش همکاری امنیت سایبری امضا شد. این توافق چارچوبی برای گفتگوهای سایبری هند و اسرائیل، همکاری در ظرفیتسازی، تسهیل مبادلات منظم و تبادل متقابل بهترین شیوهها ایجاد کرد.
الی کوهن، وزیر امور خارجه اسرائیل در سفر خود به هند در ماه مه سال جاری بر «تسریع مجدد» روابط هند و اسرائیل در زمینههای مختلف برای تقویت مشارکت راهبردی دوجانبه تأکید کرد. در دیدار او با همتای هندی خود، S. Jaishankar، همکاری در زمینههای فناوری پیشرفته، دیجیتال و نوآوری و گسترش همکاری در زمینه هوش مصنوعی و دفاع سایبری موردبحث قرار گرفت.
این همکاری در ژوئن سال 2022، با انتشار بیانیه چشمانداز، گام دیگری در جهت تعمیق همکاریهای دفاعی باهدف بهرهبرداری از تجربیات فنی و عملیاتی اسرائیل در کنار قابلیتهای توسعه و تولید فوقالعاده هند، برداشت. در این راستا، دو طرف در حال یافتن روشهایی برای افزایش تجارت در زمینه پلتفرمهای فناورانه، نظیر تجهیزات خودران (UAVs) و پهپادها، موشکهای زمین به هوای برد بلند و دستگاههای هشدار و کنترل هوابرد (AWACS)، فراتر از مشارکت دفاعی در حوزههای متعارف مانند سلاحهای سبک و آموزش نظامی، هستند.
منافع همگرا
در غرب آسیا، هند روابط طولانیمدت با تمام قدرتهای منطقهای دارد. دهلینو درحالیکه شراکت خود با اسرائیل را تقویت میکند که نه مواضع خود در قبال فلسطین را رها کرده و نه آرزوهای خود را برای ازسرگیری روابط با ایران کنار گذاشته است. بااینحال، تحولات ژئوپلیتیک اخیر، با محوریت چین و ایالاتمتحده، منجر به افزایش فوریت برای دهلینو بهمنظور دسترسی بیشتر به منطقه شده است.
درزمانی که چین، به دنبال ایفای نقشصلح ساز منطقهای، با حمایت موقعیت خود بهعنوان شریک تجاری پیشرو برای بسیاری از کشورها و چارچوبهای جایگزینی مانند I2U2 به رهبری ایالاتمتحده، است، هندیها بهروشهای گوناگون و تعامل با کشورهای مختلف، در تلاش برای مقابله بانفوذ فزاینده چین در منطقه هستند. این تلاشها، احتمالاً پکن را که بهعنوان یک دشمن سایبری همیشگی برای هند و اسرائیل ظاهرشده است، آزار خواهد داد. در اوت 2021، اسرائیل اولین حمله سایبری هماهنگ مرتبط با چین را گزارش کرد. به گفته شرکت امنیت سایبری FireEye مستقر در ایالاتمتحده، این حمله به دهها سازمان خصوصی و دولتی اسرائیلی صورت پذیرفته بود. کسانی که در حال تحقیق بودند حدس زدند که هدف این حمله سایبری سرقت اطلاعات تجاری برای تأثیرگذاری بر تصمیمات آتی بوده است.
با توجه به نگرانیهای فزاینده در مورد مشارکت چین و اسرائیل در حوزه فناوری، سال گذشته ایالاتمتحده اسرائیل را تحتفشار قرارداد تا روابط تجاری خود با چین را با دقت بیشتری زیر نظر بگیرد. در این راستا، ایجاد یا گسترش همکاریهای تجاری یا فناوری قوی با دیگر بازیگران مانند هند میتواند دسترسی چین به صنعت فناوری پیشرفته اسرائیل را کاهش دهد. تنشها در روابط چین و هند در حال افزایش است. درگیریهای مرزی در سالهای اخیر، پروژه کری دور اقتصادی چین و پاکستان، تغییر نام سرزمینهای تحت ادعای هند به چین و جاهطلبیهای روزافزون پکن برای منطقه اقیانوس هند منجر به تغییر فزاینده نگرش دهلینو نسبت به روابط با چین شده است. تنش بین دو همسایه تحت تأثیر حملات سایبری مستمر چین و کمپینهای جاسوسی سایبری علیه هند است. بنابراین، گسترش همکاری سایبری هند و اسرائیل میتواند پویایی ژئواستراتژیک کنونی را هم در سطح منطقه و هم در سطح جهانی بازتعریف کند.
جمعبندی نهایی
مشارکت سایبری استراتژیک هند و اسرائیل رشد قابلتوجهی را تجربه کرده است و پتانسیل زیادی برای حرکت روبهجلو دارد. هر دو کشور که به دلیل تمرکز شدید خود بر فناوری و امنیت سایبری شناختهشدهاند، اهمیت تقویت روابط خود را در حوزه سایبری درک کردهاند. همکاری و سرمایهگذاری بخش خصوصی پایه و اساس این مشارکت را ایجاد کرده است که اکنون به توافقات و چارچوبهای دولتی گسترشیافته است.
تخصص اسرائیل در امنیت سایبری که از طریق سیاستهای توسعهیافته و چارچوبهای نهادی آن به نمایش گذاشته میشود، بهعنوان یک الگوی ارزشمند برای هند عمل میکند، زیرا این کشور در حال تدوین استراتژی امنیت سایبری ملی خود است . دو کشور میتوانند ابتکارات، فرآیندها و بهترین شیوهها را برای ارتقای قابلیتهای خود در حوزه سایبری مبادله کنند. یک مشارکت سایبری چندجانبه با استفاده از نقاط قوت یکدیگر، مانند چارچوبهای خطمشی، مجموعه نخبگان، پتانسیل بازار و منابع نهادی، میتواند اتحادی قدرتمند در برابر تهدیدات سایبری ایجاد کند. دو کشور دارای قابلیتهای مکمل هستند و میتوانند از دانش و تخصص مشترک در حاکمیت فضای سایبری، ظرفیتسازی و توسعه مهارت بهرهمند شوند.
گفتگوهای مستمر و منظم، تبادل اطلاعات با یکدیگر و ابتکارات تحقیق و توسعه مشترک برای تحقق کامل پتانسیل یک مشارکت سایبری چندجانبه ضروری است. با انجام این کار، این کشورها میتوانند بهطور جمعی دفاع سایبری خود را تقویت کنند، نوآوری در امنیت سایبری را پیش ببرند و به ثبات و امنیت اکوسیستم دیجیتال جهانی کمک کنند. رویکرد چندجانبه تأثیر مشارکت هند و اسرائیل را تقویت میکند و امکان شبکه گستردهتری از همکاری و پاسخ جمعی قویتر به چشمانداز سایبری در حال تحول را فراهم میکند.