مبارزه با کلاهبرداران ارتباطات رایانهای
به گزارش واحد فناوری اطلاعات سایبربان؛ فضای مجازی علاوه بر فرصتهای شغلی و علمی فراوانی که ایجاد میکند، ابزاری برای افراد سودجو نیز محسوب میشود که با دروغ گفتن و ارسال ایمیلهای مختلف سعی در کلاهبرداری یا مورد آزار قرار دادن هدف خود دارند.
گروهی از محققان با مدیریت استفان لادویگ (Stephan Ludwig)، مدرس ارشد ارتباطات بازاریابی دانشگاه وست مینستر انگلیس (University of Westminster) موفق به ساخت الگوریتمی در دانشگاه لندن انگلیس شدند که میتواند دروغهای نوشته شده در ایمیلها، ارتباطات رایانهای، نرمافزارهای پیامرسان و دیگر انواع پیامهای اینترنتی را با استفاده از مکانیزمهای دفاع دیجیتالی شناسایی میکند. این الگوریتم میتواند دروغ افراد را با تجزیهوتحلیل متن و رابطهی بین متون تشخیص دهد.
تحقیقات نشان میدهد افرادی که در حال دروغ گفتن هستند تمایل کمتری به استفاده از ضمایر شخصی دارند. در مقابل آنها ترجیح میدهند تا جای ممکن از صفتها استفاده کنند. دلیل این کار تلاش برای جدا کردن خود از محتوای پیام با استفاده از محتوای غیرضروری است.
برای ساخت الگوریتم مذکور محققان آن را با بیش از 10 هزار ایمیل با محتوای راست و دروغ تغذیه کردند. بر اساس آخرین تحقیقات انجام شده انسانها در 54 درصد مواقع موفق به شناسایی دروغ در متنها شدهاند؛ اما الگوریتم دروغسنج رایانهای آنها میتواند در 70 درصد مواقع درست عمل کند.
هدف محققان از توسعهی الگوریتم مذکور را محافظت از سازمانها در برابر کلاهبرداریها یا ایمیلهای فیشینگ که میتواند هویت و منابع مالی کاربران را به سرقت ببرند، است. البته محققان اعلام کردهاند که زمان نهایی انتشار آن مشخص نیست و آنها در تلاش هستند تا دقت الگوریتم را افزایش بدهند.
مدتی قبل نیز اعلام شد محققان دانشگاه میشیگان آمریکا (University of Michigan) در حال ساخت یک سامانهی دروغسنج با استفاده از الگوریتمهای یادگیری ماشینی هستند. این گروه برای تغذیهی الگوریتم خود از فیلمهای ضبط شدهی دادگاههای واقعی استفاده میکنند.