موسسه خبری سایبربان:مایکروسافت با اعلام اینکه بهروزرسانی به نسخهی ۸٫۱ ویندوز را برای رایانههایی که هنوز از ویندوز XP استفاده میکنند، توصیه نمیکند، کاربران عادی و شرکتهایی را که از این سامانهی عامل قدیمی استفاده میکنند، در تنگنای شدیدتری قرار داد.
براندن لبلانک، سخنگوی مایکروسافت در وبلاگ خود نوشته است: «ویندوز ۸٫۱ برای نصب بر روی دستگاههایی که ویندوز XP و ویستا را اجرا میکنند، طراحی نشده است» و در ادامه توضیح داده است که این به روزرسانی برای سختافزار این رایانهها «توصیه نمیشود».
این تغییر رویهی مایکروسافت، که سال گذشته به دارندگان ویندوز XP پیشنهاد میداد به ویندوز ۸ مهاجرت کنند، صاحبان دستگاههای قدیمی را با یک انتخاب تنها میگذارد: ویندوز ۷.
بهروزرسانی از ویندوز XP نهتنها برای برای مایکروسافت، بلکه برای مشتریان نیز مسئلهی مهمی است؛ این شرکت قصد دارد آخرین بهروزرسانی امنیتی را برای این سامانهی عامل ۱۲ ساله، در ۱۸ آوریل سال ۲۰۱۴ ارائه کند؛ تا این تاریخ تنها حدود شش ماه باقیمانده است.
اما حذف ویندوز ۸٫۱ از گزینههای پیش روی دارندگان XP به احتمال قریب به یقین باعث تمدید زمان فروش ویندوز ۷ خواهد شد.
سیاست فروش مایکروسافت همیشه اینگونه بوده است که با ارائهی نسخهی جدید سامانهی عامل ویندوز، پس از یک سال، فروش نسخهی قبلی را به مشتریان متوقف ساخته و بعد دو سال، دیگر آن را در اختیار تولیدکنندگان سختافزار قرار نمیدهد. اگر مایکروسافت بخواهد به این رویه ادامه بدهد، باید فروش ویندوز ۷ به مشتریان از هشتم ماه آبان متوقف شود.
البته با وجود اینکه تنها حدود ۵ هفته به این تاریخ فرصت باقی است، هنوز در وبگاه این شرکت تاریخی برای متوقف شدن فروش ویندوز ۷ مشخص نشده است.
به نظر میرسد این مسأله به معنی تغییر در تصمیمگیریها باشد.
زیرا اگر مایکروسافت به رویهی قبلی ادامه دهد، عملاً به کاربران ویندوز XP اعلام کرده است که پس ماه آوریل سال ۲۰۱۴ میلادی، به جز خرید رایانههای جدید، هیچ راهی برای بهروزرسانی پیش روی آنان قرار ندارد.
با وجود اینکه مایکروسافت میتواند اینکار را انجام دهد – مسلماً این شرکت ترجیح میدهد که کاربران XP رایانههای خود را رها کرده و PC یا تبلت جدیدی مجهز به ویندوز ۸٫۱ بخرند – اما انجام آن بعید به نظر میرسد.
اول اینکه مایکروسافت میزان زیادی وقت و سرمایه برای کاهش تدریجی سهم ویندوز XP از بازار گذاشته است. کوین ترنر، از مدیران ارشد این شرکت، هفتهی پیش گفته بود: «ما طرحهایی برای رساندن [سهم XP] به ۱۳٪ در ماه آوریل، که پایان عمر XP خواهد بود، داریم. این طرحی بزرگ و چند ساله بوده و برای اجرایی ساختن آن به سختی کار کردهایم.»
دوم اینکه بازخورد نارضایتیهای ایجاد شده در صورت از میان رفتن مسیر بهروزرسانی، سریع و شدید خواهد بود؛ همیشه کاربرانی بودهاند که با ارائهی هر نسخهی جدید، معتقدند مایکروسافت میخواهد آنها را «مجبور» به خرج کردن پول بیشتر کند.
درواقع هیچ قانونی وجود ندارد که مایکروسافت را مجبور سازد برای یک سامانهی عامل قدیمی که به پایان عمر خود رسیده است، مسیری برای بهروزرسانی فراهم کند. اما ماجرای ویندوز XP کمی تفاوت دارد: ویندوز XP نه تنها سامانهی عاملی با طولانیترین مدت پشتیبانی بوده، بلکه با وجود نزدیک شدن به پایان عمرش، هنوز تعداد کاربران بسیار زیادی دارد.
بنا بر اعلام شرکت آمارگیری تحت وب Net Applications، در ماه آگوست ۳۷٪ از تمام سامانههای ویندوزی، از ویندوز XP استفاده میکردهاند.
با وجود اینکه تمدید فروش ویندوز ۷ میتواند باعث شود برخی آن را به عنوان نشانهای از استقبال نامناسب از ویندوز ۸ قلمداد کنند، اما به نظر میرسد مایکروسافت آن را به نارضایتیهایی که با خاتمه دادن «رسمی» به فروش ویندوز ۷ ایجاد خواهد شد، ترجیح میدهد.
کلمهی «رسمی» در اینجا اهمیت دارد؛ زیرا حتی اگر مایکروسافت نیز به فروش ویندوز ۷ پایان دهد، هنوز شرکتهایی مانند آمازون هستند که آن را از ذخایر خود به فروش برسانند. به عنوان مثال ویندوز ویستا که مهلت فروش آن در سال ۲۰۱۰ به پایان رسید و حتی ویندوز XP که قرار بود از سال ۲۰۰۸ از قفسهی فروشگاهها ناپدید شود، هنوز از این طریق قابل خرید هستند.
کاربران ویندوز XP در شرکتها و سازمانهای بزرگ، مشکلی برای بهروزرسانی به ویندوز ۷ نخواهند داشت، زیرا ضربالاجل مایکروسافت برای خاتمهی فروش این سامانهی عامل به آنها اعمال نخواهد شد: شرکتهایی که از خریداران عمده بوده و دارای توافقنامههای تضمین نرمافزار1 هستند، میتوانند ویندوز XP را به هر نسخهی دیگر ویندوزی که بخواهند بهروزرسانی کنند، مشروط بر آنکه سختافزار توان اجرای آن را داشته باشد.
اما کاربران عادی و شرکتهای کوچک – که آنها نیز مانند کاربران عادی رایانهها و سامانههای عامل خود را خریداری میکنند – در صورت توقف فروش ویندوز ۷ در مضیقه قرار خواهند گرفت.
شرکت مایکروسافت هنوز در این زمینه صحبتی نکرده است.